Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Charlie Hebdon eloonjäänyt taiteilija Willem: "Kaikki poliitikot yrittävät hyötyä nyt meistä."

HS tapasi pilapiirtäjä Willemin tämän monien piirtäjäystävien hautajaisten jälkeen Pariisissa.

Kulttuuri
 
Briquet Nicolas/Abaca/MVphotos / MVPhotos, Abaca
Toimittajat pyysivät toissa viikolla haastattelua Willemiltä hänen saapuessa Libération-sanomalehteen.
Toimittajat pyysivät toissa viikolla haastattelua Willemiltä hänen saapuessa Libération-sanomalehteen. Kuva: Briquet Nicolas/Abaca/MVphotos / MVPhotos, Abaca

"Hautajaiset saavat minut janoiseksi", sanoo Willem ja tilaa uuden lasillisen punaviiniä Chez Georges -baarissa Pariisin 6. kaupunginosassa.

Pilapiirtäjä ja sarjakuvataiteilija Willem, 73, on käynyt samassa baarissa jo 1960-luvulla. Silloin sen kellarissa esiintyivät chanson-laulajat, joiden kuvat kiertävät rivissä seiniä.

Kuka?

Willem Holtrop

 Bernard Willem Holtrop syntyi 2. huhtikuuta 1941 Ermelossa, Hollannissa.

 Kävi taidekoulua 1962–67. Aloitti uransa 1965 anarkistisessa Provo-lehdessä, joka ilmestyi vuoteen 1967. Sai syytteen (joka raukesi) piirrettyään kuningatar Julianan ilotyttönä.

 Muutti Ranskaan 1968. Alkoi piirtää Charlie Hebdon edeltäjään Hara-Kiriin vuonna 1969. Piirtänyt poliittisia pilakuvia Libérationiin vuodesta 1981.

 Erittäin tuottelias. Piirtänyt moniin lehtiin ja saattaa julkaista useita pilapiirros- ja sarjakuvakirjoja vuodessa.

 Saanut Hollannin tärkeimmän sarjakuvapalkinnon Stripschapprijsin vuonna 2000 ja Angoulêmen sarjakuvafestivaalin Grand Prix'n vuonna 2013.

 Suomeksi julkaistu kaksi kirjaa: Naulan kantaan (1991) ja Seis! Täällä ei naureta (2005).

Mutta nyt Willem ei muistele heitä vaan Charlie Hebdo -lehden tovereitaan, joiden hautajaisissa hän on kiertänyt kaksi päivää.

"Kaikkiin en edes ehtinyt. Wolinski haudattiin eilen, tänään Tignous, Cabu ja Charb ", Willem kertoi viikko sitten Pariisissa.

"Hautajaisissa oli tietysti tiukat turvatoimet. Monilla Charlien tekijöillä on koko ajan turvanaan aseistautuneet poliisit. Minulla ei. Kuten huomasimme, heidätkin vain tapettaisiin, jos hyökkäys tulisi", Willem sanoo ja irvistää synkän humoristisesti.

Willem on viljellyt sysimustaa huumoria kauan. Hänen juurensa ovat hollantilaisten anarkistien Provo-lehdessä 1960-luvulla.

Pariisiin Willem muutti vuonna 1968 ja alkoi piirtää Charlie Hebdon edeltäjään Hara-Kiriin seuraavana vuonna. Nykyään hän piirtää päivittäin pilapiirroksen Libération-sanomalehteen. Tai oikeastaan Willem piirtää kaksi, jotta lehti voi valita vähemmän tulenaran.

Vaikeuksia ja uhkauksia on ropissut Willemille ennenkin. Juutalaiset närkästyvät aina, kun hän käsittelee Israelia. Varsinkin Ariel Sharonin arvosteleminen Shatilan verilöylystä ärsytti joitakin.

"Libén ovella kävi nuorisojoukko räyhäämässä. Minä en tosin ollut paikalla."

"Tunnen oloni melko turvalliseksi. Asun nykyään Bretagnessa pienellä Groixin saarella. Tappajat joutuisivat myös palaamaan sieltä lautalla, ja se voisi olla hankalaa, kun kaikki tuntevat toisensa", Willem sanoo.

Kun terroristit hyökkäsivät Charlie Hebdon toimitukseen, Willem oli tulossa Pariisiin junalla.

"Aloin saada junaan viestejä tapahtumista. Ensimmäisiä en uskonut."

Toisin kuin monissa uutisissa on mainittu, hän ei ollut matkalla kokoukseen, joka oli meneillään hyökkäyksen aikana. "En ole käynyt kokouksissa vuosiin. Minun piti mennä toimitukseen seuraavana päivänä."

Charlie Hebdon uudessa numerossa on Willemiltä yksi piirros ja kolumni. Laajalle on levinnyt hänen kommenttinsa, jonka mukaan Charlie Hebdo oksentaa uusien ystäviensä päälle.

"Kaduille lähteneet sadat tuhannet tavalliset ihmiset ovat valtava moraalinen tuki. Mutta nyt meistä yrittävät hyötyä kaikki poliitikot, jotka vielä äsken vihasivat meitä!"

"Suuressa mielenosoituksessa oli mukana valtionpäämiehiä Venäjältä ja Afrikan diktatuureista. Juuri heitä vastaan Charlie Hebdo on aina ollut. Vastustamme kaikkia uskontoja ja teemme pilaa kaikista – ihan kaikista – mutta emme todellakaan ole rasisteja."

Aihepiiri saa Willemin puhumaan pitempään ja kiihkeämmin kuin mikään muu. Haastattelupäivän lehteen Willem oli piirtänyt yhden inhokkinsa, Ranskan pääministerin Manuel Vallsin.

"Hän esittää mielellään miehekästä. Äsken Valls sanoi, että Ranskan pitäisi lakata pelkäämästä ja muslimien häpeämästä. Käänsin sen toisin päin, että Ranskan ei pitäisi hävetä eikä muslimien pelätä. Minusta se toi esiin piilevän asenteellisuuden."

Charlie Hebdon uusinta numeroa on myyty nopeammin kuin sitä on ehditty painaa. Willem veikkaa, että innostus hiipuu parissa viikossa.

"Sitten islamofobia ja antisemitismi kasvavat ja taas ollaan huolissaan vain taloudesta. Tosin Charlie Hebdon levikki voi jäädä entistä isommaksi, sillä vuosikertatilaajia on tullut lisää."

Aiemmin lehteä painettiin enimmillään 60 000 kappaletta ja vähimmillään sitä myytiin Willemin mukaan vain 10 000.

Lehden ronski huumori herätti huomiota levikkiä laajemmin. Sitä on ymmärretty usein väärin, koska varsinkin maailmalle on levinnyt lähinnä yksittäisiä kuvia.

Terrori-iskussa kuolleiden joukossa oli viisi lehden taiteilijaa; toimituspäällikkö Charb, Wolinski, Tignous, Cabu ja Honoré. "Siinä meni puolet meistä. Elossa ovat Luz, haavoittunut Riss, Catherine, Coco ja minä", Willem listaa.

"Kuolleita on mahdoton korvata. Uusia taiteilijoita on tulossa, kuten Foolz ja Babouse. Ja Jul on palannut lehteen. Mutta eivät nuoret ole vielä niin hyviä. Yleensä Tignous huolehti uusista tekijöistä. Hän oli ystävällinen kaikille"

Willem on saanut antaa haastatteluja urakalla. Puhelimessa on 40 vastaamatonta puhelua. Aika monta punaviinilasia on mennyt, ja hän on jo myöhässä.

Seuraavaksi Willem hyppää taksiin ja kiitää kertomaan myös venäläisille toimittajille, että Charlie Hebdo tölvii tasapuolisesti kaikkia uskontoja, ja että Putin on lehden inhokkeja. Seuraavana päivänä on taas aika lähteä Groixin saarelle piirtämään.

Harri Römpötti
Pariisi

Thomas Samson AFP
Piirtäjä Willem Holtrop (toinen vasemmalta) osallistui Charlie Hebdon terrori-iskussa kuolleen Georges Wolinskin hautajaisiin vaimonsa Medi Holtropin kanssa.
Piirtäjä Willem Holtrop (toinen vasemmalta) osallistui Charlie Hebdon terrori-iskussa kuolleen Georges Wolinskin hautajaisiin vaimonsa Medi Holtropin kanssa.
Willem piirtää päivittäin Libération-sanomalehteen. Tämä hänen piirroksensa ilmestyi lehdessä 16. tammikuuta.
Willem piirtää päivittäin Libération-sanomalehteen. Tämä hänen piirroksensa ilmestyi lehdessä 16. tammikuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat