Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten Astrid Lindgrenin Lasse-pojalle kävi?

Kulttuuri
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Saltkråkan
Astrid Lindgren ja hänen esikoispoikansa Lasse huhtikuussa 1930 Vasaparkenissa. Lasse oli muuttanut Tukholmaan Kööpenhaminasta, jossa hän eli sijaiskodissa kolmevuotiaaksi. Pian Lasse muutti kuitenkin taas, Astridin vanhempien luo Vimmerbyhyn. – Kuva Jens Andersenin kirjasta.
Astrid Lindgren ja hänen esikoispoikansa Lasse huhtikuussa 1930 Vasaparkenissa. Lasse oli muuttanut Tukholmaan Kööpenhaminasta, jossa hän eli sijaiskodissa kolmevuotiaaksi. Pian Lasse muutti kuitenkin taas, Astridin vanhempien luo Vimmerbyhyn. – Kuva Jens Andersenin kirjasta. Kuva: Saltkråkan

Kirjoitin viikko sitten kirjailija Astrid Lindgrenistä, Jens Andersenin tuoreen elämäkerran Denna dagen, ett liv pohjalta. Moni lukija oli jäänyt pohtimaan, miten Astrid Lindgrenin (1907–2002) esikoinen, Tanskassa syntynyt ja siellä sijaiskodissa kolme ensimmäistä vuottaan kasvanut Lars sittemmin pärjäsi.

Elämäkerran perusteella Astrid Lindgren teki kaikkensa, jotta Larsin eli Lassen lapsuus olisi alun monien siirtymien jälkeen mahdollisimman onnellinen. Avioliiton ulkopuolella vuonna 1926 syntynyt Lasse kasvoi Astridin ja Sture Lindgrenin perheessä ja sai vuonna 1934 pikkusisaren Karinin. Astrid dokumentoi lastensa elämän tarkoin päiväkirjoihinsa, ja tunnettua on, että heidän ja heidän lastensa edesottamuksia on kosolti mukana Lindgrenin laajassa tuotannossa. Elämäkerran rivien välistä käy ilmi, että Lassella oli vaikeuksia koulussa, mikä tietysti huolestutti äitiä.

Saltkråkan

"Lars on ja tulee pysymään uneksijana, joka unohtaa mitä hänen piti tehdä", kirjoitti Astrid kassavihkoonsa vuonna 1937, jolloin elämäkerran mukaan kouluvaikeudet olivat alkaneet. Lassen pääsy ylioppilaaksi vuonna 1947 oli hänen äidilleen suuri helpotus. Myöhemmin kirjassa mainitaan ohimennen Lassen ammatti (insinööri) ja sivutaan myös masennusta ja työttömyyttä. Astrid Lindgrenin vuonna 1969 perustamaa Tre Lindgren -yritystä ei käsitellä. Lars oli sen johdossa kuolemaansa asti.

Seuraavan kerran Lassen elämä putkahtaa laajemmin esille vuonna 1957, jolloin riemu pojanpojasta Matsista (s. 1950) sekoittui huoleen tämän vanhempien erottua.

"Mitkään surut eivät kosketa yhtä kovaa kuin ne, jotka satuttavat myös lapsia", Astrid kirjoitti päiväkirjaansa joulupäivänä.

Pahin oli kuitenkin edessä: Lars Lindgren menehtyi syöpään vuonna 1986. Häntä jäivät suremaan vaimo ja kolme lasta – ja lohduton Astrid-äiti.

Toukokuussa 1998 vakavan halvauskohtauksen saanut ja vuoteenomaksi joutunut Astrid Lindgren eli viimeiset kolme vuottaan muistoissaan aikaa, jolloin Lasse oli vielä elossa. Siitä mitä oli tapahtunut Lassen kuoleman jälkeen, ei hänen kanssaan voinut keskustella, kertoo tytär Karin elämäkerrassa.

 

WSOY julkaisee Jens Andersenin kirjoittaman elämäkerran Kari Kosken suomentamana alkuvuodesta 2016.

Pirkko Kotirinta pirkko.kotirinta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimitussihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat