Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vielä 1980-luvulla Kaksi kaupunkia olisi ollut poliittinen pommi

Kulttikirjailija Harri Sirola sai uuden elämän

Kulttuuri
 
Pekka Elomaa
Harri Sirola vuonna 1997.
Harri Sirola vuonna 1997. Kuva: Pekka Elomaa

Viikon päätteeksi Pienen Roobertinkadun sulkapallohallille, jälleen kerran. Eletään 1990-luvun loppupuolta. Yllättäen pukuhuoneen penkillä istuu Harri Sirola.

Tunnemme kai jotenkin, koska sukeutuu keskustelu. Aluksi tietysti sulkapallosta: ahaa, sinäkin. Sitten jostain muusta, mutta ei ainakaan kirjoittamisesta, sillä olen käsityksessä, että hän on sen suhteen pahasti solmussa, kuten monen muunkin asian kanssa. Maanis-depressiivisyyden lääkitystä. Sähköshokkeja. Hoitojaksoja.

Hänen muhkeimman romaaninsa Kaksi kaupunkia (1991) olin jättänyt lukematta. Ja tuskin kukaan kirjailija elämäntyöstään mitään haluaisikaan kuulla kalsarisillaan, ainakaan kriitikolta.

Harri katsoo silmiin ja puhuu nikkaroimastaan pöydästä. Ymmärrän, ettei se ole mikään pirttimööpeli vaan vaativaa hienopuusepäntyötä, huolella ja rakkaudella työstetty ja vaalittu. Kuin omat lapset, joista tulee myös puhe.

Pelkäsin törmääväni pukuhuonepenkillä suruun, mutta kohtasinkin suurta lempeyttä.

Suruun siksi, että 22-vuotiaana valmistunut esikoisromaani Abiturientti (1980) avasi Harri Sirolalle kaikki ovet. Ei siksi, että se olisi ollut täydellinen onnistuminen vaan sävynsä ja riemukkaan sukupolviäänensä tähden. Tekijä oli juuri sellainen monilahjakas, komea ja kiintoisan kulttuurikodin sopivasti boheemi prinssi, jollaisia naiset ja julkisuus rakastavat aina.

Mutta kovin pian loistava tulevaisuus jäi taakse.

Siltä ainakin näytti. Kun nyt lehteilee uudestaan Sirolan toista romaania Anna palaa (1983), kriitikko Pertti Lassilan tässä lehdessä käyttämä tyly määritelmä "farkkuromantiikkaa" tuntuu edelleen oikeutetulta.

Silloinen johtava kustantamo WSOY vaihtui Gummerukseen. Kun Kaksi kaupunkia viimein ilmestyi, Sirola oli jo entinen lupaus. Lisäksi hän kirjoitti Neuvosto-Virosta, joka ei ollut enää tabu, koska reaalisosialismi kerkesi kaatua ennen kuin kirja valmistui. Ehkä teos juuri siksi jäi minultakin väliin.

Nyt suuri itänaapuri osoittaa taas mahtavan elkeitä, ja Teos-kustantamossa päätettiin antaa Sirolalle uusi mahdollisuus kertoa, miten lännen omapäisille lapsille käy, jos he joutuvat vieraan jyrän alle.

Viimeksi kyseistä teemaa on käsitellyt Sirpa Kähkönen syksyllä ilmestyneessä romaanissaan Graniittimies.

Kaunokirjallisuuden puolella etenkin Olli Jalosen ja Sofi Oksasen historialliset romaanit ovat auranneet tietä neuvostotodellisuuden aukaisemiseen. Aiemmin täällä oli kyllä kaiutettu solidaarisuutta Vietnamin tai Nicaraguan kärsiviä kansoja kohtaan, mutta julkisesti inkeriläiset ja virolaiset innoittivat korkeintaan kielitieteilijöitä.

Vielä 1980-luvulla tukahduttamista, vankileirejä ja mielisairaaloita kuvaava Kaksi kaupunkia olisi ollut Matti Pulkkisen  Romaanihenkilön kuolemaa (1985) suurempi poliittinen pommi, ja nyt se siis niveltyisi jo osaksi kokonaista kirjallista virtausta.

Pulkkinen ei kirjoittanut suoraan Virosta, koska "se olisi merkinnyt ilmiantojen tekemistä", kuten hän sanoi kirjansa julkistamistilaisuudessa. Hän ilmoitti "kuvittelevansa eestittyvää Suomea".

Pulkkinen pelkäsi – perustellusti – että hänen sanataideteoksensa peittyy sen poliittisen ulottuvuuden alle.

Suomalaisen omahyväisyyden ja taiteilijan huikeasta itseriittoisuudesta matelevaan turhautumiseen lepattelevan psyyken kuvauksena Kaksi kaupunkia on edelleen ajan hermolla.

Kirjallisen vastineensa David Leijan kautta Sirola aukoo turvattujen olojen taiteilijan ikiaikaista angstia aiheiden vähäpätöisyydestä. Mitään sellaista ei tapahdu, mistä kannattaisi kirjoittaa edes runoa: "Suomalaismiehen seikkailut rajoittuvat naisen vaihtamiseen ja asunnon vaihtamiseen."

Ei ole mitään mistä kirjoittaa, eikä ketään joka lukisi. Kun taas samaan aikaan Neuvosto-Virossa piisaa puristavia ongelmia, ja varmasti on myös ainakin yksi vakavasti otettava lukija, viranomainen. Kuten Matti Pulkkinen Romaanihenkilön kuolemassa asian muotoilee:

"Sensuuri on romaanin äiti."

Sirola kirjoittaa ihmisistä, jotka yrittävät vaalia oikeuttaan epäpoliittisuuteen. Loppuun asti hänen sankarinsa Ants Semperin mukana kulkee taolaisen elämänfilosofian perusteos I Ching. Semper, rakkaudesta laulava trubaduuri, on henkistynyt samurai, joka leirilläkin samastuu miehekkäisiin rikollisiin, ei hänen näkökulmastaan rikkiviisaisiin poliittisiin vankeihin.

Samaan aikaan Tallinnassa niljakkaimmat systeemin myötäilijät alkavat jo kääntyä markkinatalouden häikäilemättömiksi pelureiksi. Romanttisesti nähdylle sankarille jää vain epämääräinen rakkauden ja kirkkaan totuuden päämäärä. Hän on liian ylevä mies minkään järjestelmän nappulaksi.

Omakuvansa David Leijan Sirola rakentaa roisin ironiseksi. Kun nimensä lailla lepatteleva runoilija viimein saa kipeästi janoamansa tilaisuuden irtautua yhdentekevyydestä ja olla joku, hän sysää vaaralliselle taipaleelle kalastajakaverinsa ja jää itse toteuttamaan eroottista rintamavelvollisuuttaan, myös parhaan ystävänsä puolison kanssa.

Totuus on tarua kunniakkaampaa. Oikeassa elämässä kirjailija Sirola kyllä salakuljetti Kahta kaupunkia innoittaneet veljekset Tarmo ja Toomas Urbin ihan itse Tallinnasta Helsinkiin, tiettävästi autonsa takapenkin alla.

Juuri vihoviimeiset Suomen rannikon kalastajat, puuveneenrakentajat ja hylkeenpyytäjät liittyvät Sirolan katsannossa jollain mytologisen puhtauden tasolla virolaisiin yksilöllisyyden vastarintamiehiin ja leirien kauhujen kestäjiin. Se on hieman hymyilyttävä aatos. Mutta tinkimättömän ellei jopa pakkomielteisen uljaasti itsekin innokas kalamies luo myyttistä yhteyttä.

Aaltojen armoille antautuvia venemiehiä suomalainen vapaus ei ole turmellut, toisin kuin katujen ja kabinettien kansalaiset, Sirola julistaa.

Kahden kaupungissa turmelus tarkoittaa myös uskoa hyvään auktoriteettiin sekä vaurauden myötä pullistelua parempana kuin miehityksen köyhdyttämät virolaiset. Ja kuitenkin Helsinki on Tallinnan sivistyshistoriaan verrattuna pelkkä nousukas.

Omasta puolestani muistan tuolloin tuskailleeni eräälle tallinnalaiselle ystävälle, miten Derridat ja Guattarrit ovat aina vaan lukematta.

"No", hän rauhoitteli, "kyllä sinä olisit ne lukenut, jos joku olisi tuonut sinulle laittomat valokopiot lauantaiyönä kello kaksi ja olisit joutunut viemään ne muualle jo aamukuudeksi."

Kielentutkija Mai Loogin vuonna 1990 ilmestyneestä slangisanakirjasta voi aistia suomalaisten laivamatkaajien käytännön rankkausta heimoveljien arjessa. Kahden kaupungin tapahtuma-aikaan suomalaisen synonyymejä Tallinnan puhekielessä olivat muun muassa: jukka, pekka, paskapekka, pohjolan poika, poro, pätkä, sorsa, mehu, ugri ja soomekas.

Kaksi kaupunkia romauttaa meidät, isoveljinä itseämme pitäneet soomekkaat omalle paikallamme, oppilaiksi.

Hesarissa  Pekka Tarkka piti Kahta kaupunkia edistysaskeleena Harri Sirolan (1958–2001) uralla, mutta pettyi silti: "Sirolan kehitys kirjailijaksi on käynyt kovin hitaasti." (HS 22. 3. 1991)

Kaksi 1990-luvun lopun sinänsä varmaotteista kalastusaiheista novellikokoelmaa ohitettiin aika vähin äänin.

Image-lehdessä vuonna 1996 Sirola kirjoitti avoimesti masennuksestaan. Myös Anja Kaurasen (nyk. Snellman ) suorasukainen avainromaani Syysprinssi ilmestyi silloin.

Suopeimman vastaanoton Sirolan teoksista sai pian kirjailijan itsemurhan jälkeen ilmestynyt romaani Jeesus Enkelinpoika Nasaretilainen. Jukka Koskelainen sijoitti teoksen hienosti Jeesuksen elämää uudelleen tulkitsevien romaanien merkittävään joukkoon ja kiitteli Sirolan aistivoimaista kuvaa ajanlaskun alun Palestiinasta. (HS 26. 10. 2001)

Nähdäkseni Koskelainen ei kiitellyt hienotunteisuuttaan aralla hetkellä.

Huomenna taas sulkapallohallille.

Pukuhuoneessa sanon tyhjälle penkille, että joitain puuveneen laitalaudan kiinnitysjaksoja hiukan harpoin, mutta pidin silti kovasti Kahdesta kaupungista. 

 

Harri Sirola: Kaksi kaupunkia.
Teos. 638 s.

Antti Majander antti.majander@hs.fi
Kirjoittaja on kirjallisuustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat