Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Benedict Cumberbatch homoikonin roolissa: "Tämä elokuva on tarina siitä, mitä maailmassa tapahtuu nyt"

Kastroitua homo-sotasankari-tiedemiestä esittävä brittinäyttelijä varoittaa, että vähemmistöt joutuvat yhä syntipukeiksi

Kulttuuri
 
Neil Hall Reuters
Näyttelijä Benedict Cumberbatch kertoo tehneensä paljon taustatutkimusta Alan Turing -rooliaan varten. Britannian silloinen pääministeri Gordon Brown pyysi hylkiönä kuolleelta Turingilta anteeksi 2009 eli 55 vuotta matemaatikon kuoleman jälkeen.
Näyttelijä Benedict Cumberbatch kertoo tehneensä paljon taustatutkimusta Alan Turing -rooliaan varten. Britannian silloinen pääministeri Gordon Brown pyysi hylkiönä kuolleelta Turingilta anteeksi 2009 eli 55 vuotta matemaatikon kuoleman jälkeen. Kuva: Neil Hall Reuters
Kuka?

Kiinnostavaksi rankattu ja kihloissa

Englantilainen näyttelijä Benedict Cumberbatch, 38, nousi kansainväliseen tietoisuuteen Sherlock-televisiosarjan myötä. Cumberbatch näyttelee 2010 alkaneessa sarjassa legendaarista lontoolaista yksityisetsivää Sherlock Holmesia nykymaailmaan sijoitettuna.

Näyttelijävanhemmille syntynyt Cumberbatch on itsekin lontoolainen. Vanhemmat on nähty myös Sherlock-sarjassa Holmes-hahmon vanhempina.

Etuoikeutetusta taustasta tuleva näyttelijä on saanut käydä yksityiskouluja, ja hän aloitti näyttelemisen jo kouluvuosina. Koulun ja teatteriopintojen välissä Cumberbatch opetti vuoden ajan englantia tiibetiläisessä luostarissa.

Cumberbatch on ehtinyt tehdä ikäänsä nähden pitkän ja laajan uran teatterissa, elokuvissa, radiossa ja televisiossa. Etenkin Britanniassa hänellä on sankka ihailijakaarti. Cumberbatch on vakiokasvo lehtien listoilla, joilla rankataan seksikkäimmät, tyylikkäimmät, vaikutusvaltaisimmat ja kiinnostavimmat julkkikset.

Cumberbatch ilmoitti marraskuussa avioituvansa ohjaaja Sophie Hunterin kanssa. Kihloihin menosta kerrottiin hillittyyn tapaan pikkuilmoituksella The Times -lehden perheuutisten palstalla, mikä herätti Britanniassa paljon huomiota. Pariskunta odottaa nyt ensimmäistä lastaan.

Jos tässä jutussa on haastatellun nimi kirjoitettu väärin, kuuluu se tavallaan asiaan.

Brittinäyttelijä Benedict Cumberbatch, 38, on kuuluisa konstikkaasta nimestään. Etenkin ulkomaisten viestimien on kerrassaan mahdotonta muistaa sitä oikein.

Mutta Cumberbatch on kuuluisa monesta muustakin asiasta. Hän on Britannian tämän hetken suosituin miesnäyttelijä, tyylitaituri ja kansikuvapoika.

Nyt Cumberbatch on myös tuore Oscar-ehdokas. Hän on ehdolla parhaan miespääosapalkinnon saajaksi roolistaan matemaatikko Alan Turingina (1912–1954) elokuvassa The Imitation Game. Elokuva saa ensi-iltansa Suomessa helmikuussa.

"Turing pelasti miljoonia ihmishenkiä. Hän on myös homoikoni, sillä hän oli sinut asian kanssa ja uskollinen omalle itselleen", Cumberbatch kertoi Helsingin Sanomien ja pienen kansainvälisen toimittajaryhmän haastattelussa viime vuoden puolella Lontoossa.

Cumberbatchin tapa puhua on pitkä ja perusteellinen. Hän katsoo toimittajia silmiin ja palaa edelliseen aiheeseen uuden kysymyksen jo alettua. Tätä miestä ei keskeytetä helposti.

Cumberbatch ei ole komea perinteisellä filmitähtimäisellä tavalla, eikä hän juuri hymyile. Hänestä huokuu kuitenkin karismaa. Ehkä hän on juuri siksi onnistunut niin hyvin fiksujen miesten rooleissa eli aiemmin Sherlock Holmesina ja nyt Alan Turingina.

"Valitsen roolini hyvin tarkkaan. Näyttelijän pitää tuntea empatiaa hahmoaan kohtaan. Siitä ei tule mitään, jos hän on koko ajan arvostelemassa roolihahmoaan", Cumberbatch kertoo lontoolaishotellin sviitissä.

Turingia jos ketä kohtaan onkin pakko tuntea empatiaa.

Matemaatikko Alan Turing.
Matemaatikko Alan Turing.

Turing kumppaneineen auttoi Britanniaa ratkaisemaan natsi-Saksan Enigma-salauslaitteen koodin. Läpimurto oli ratkaiseva osavoitto liittoutuneille.

Britannian palkinto sotasankarille oli kuitenkin karu.

Turing jäi 1952 kiinni homoseksuaalisuudesta, joka oli silloin yhä rikos. Hänet kastroitiin kemiallisesti. Matemaatikko kuoli kaksi vuotta myöhemmin vain 41-vuotiaana. Kuolinsyyntutkijan mukaan hän teki itsemurhan.

Norjalaisen Morten Tyldumin ohjaama ja amerikkalaisen kirjailijan Graham Mooren käsikirjoittama The Imitation Game on saanut hyvät arvostelut. Joidenkin mielestä elokuvassa on kuitenkin pantu historialliset faktat suoriksi.

"Tämä elokuva ei ole historian oppitunti. Tämä on tarina siitä, mitä maailmassa tapahtuu nyt", Cumberbatch sanoo.

Poiminta

Muotitietoinen näyttelijä pohti neuleen paksuutta

Benedict Cumberbatchin lisäksi elokuvassa nähdään Keira Knightley, Matthew Beard, Matthew Goode ja Allen Leech.

The Imitation Game -elokuva tarjoaa paljon silmänruokaa muodista kiinnostuneille.

1940-luvun puvut on suunniteltu yksityiskohtia ja kangaslaatuja myöten. Värejä valitessa apuun otettiin sota-ajan säännöstelyluettelot. Erityisesti neuleisiin kannattaa kiinnittää huomiota – sellaisia ei kudota enää, vaikka pitäisi.

Muodista on kiinnostunut myös pääosan esittäjä Benedict Cumberbatch, joka tunnetaan Britanniassa hyvästä tyylitajustaan.

"Rakastan tyyliä ja muotia, se on osa elämääni. Muoti ei ole kuitenkaan mikään pakkomielle", tummiin pukeutunut näyttelijä kertoo HS:n haastattelussa.

Elokuvan puvut suunnitteli Sammy Sheldon Differ, jolle Cumberbatch tarjosi myös omia näkemyksiään.

"Oli mukavaa, kun saatoimme neuvotella esimerkiksi neuleen paksuudesta", Cumberbatch muistelee.

Näyttelijän mielestä nykymaailmassa on helpompaa olla erilainen kuin muut, jos vertaa aikaan 60 vuotta sitten – mutta vain hieman helpompaa.

Sosiaaliset ja taloudelliset ongelmat ovat vahvistaneet ääriliikkeitä. Homoja vainotaan yhä esimerkiksi Kreikassa ja Venäjällä.

"Demokratian syntykodissa Kreikassa Kultainen aamunkoitto -puolue hakkaa homoja ja lesboja julkisilla paikoilla. Vähemmistöt kärsivät, he ovat syntipukkeja."

Cumberbatch patistaa hyväksymään erilaisuuden ja lopettamaan leimojen lyömisen.

"Meidän täytyy oppia arvostamaan erilaisuutta, koska juuri erilaisuus tekee meistä kaikista perverssillä tavalla samanlaisia. Olemme kaikki niin helvetin erilaisia!"

Cumberbatch kertoo myös olevansa feministi ja kaipaavansa lisää naisia päättäviin pöytiin. Hänestä naisten ja miesten pitää tehdä yhteistyötä patriarkaatin nujertamiseksi.

Näyttelijä kuitenkin kiistää, että hänellä olisi poliittinen sanoma: "En sanoisi ikinä, että teen taiteella politiikkaa."

Turingin hän panisi silti kansankunnan kaapin päälle yhdessä evoluutioteorian isän Charles Darwinin ja fyysikko Isaac Newtonin kanssa.

"Turingin pitäisi päästä historiankirjoihin myös homoikonina. Hän kieltäytyi teeskentelemästä olevansa muuta kuin oli ja kärsi sen takia."

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat