Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aino Sibelius synnytti Joonaksen

Säveltäjän puoliso sai sarjakuvapiirtäjän vaihtamaan ideaa

Kulttuuri
 
Jukka Lehtinen
Veikko "Joonas" Savolainen
Veikko "Joonas" Savolainen Kuva: Jukka Lehtinen

Säveltäjä Jean Sibeliuksen (1865–1957) puoliso Aino Sibelius (1871–1969) synnytti kuusi tytärtä, mutta tiesittekö, että hän synnytti myös suomalaisen sarjakuvan historiaa?

Näin kertoo suomalaisen sarjakuvan legenda Veikko "Joonas" Savolainen (s. 1929), joka sai viime kuussa Pro Finlandia -mitalin elämäntyöstään.

Kaikki alkoi, kun armeijassa ollut Savolainen teki piirroksia reserviupseerikoulun kurssijulkaisuun, jota lähetettiin myös ilmoittajille. Pian tuli tieto, että Helsingin Sanomien pääomistaja Eljas Erkko 1895–1965) oli piirrosjäljestä kiinnostunut.

Erkko suunnitteli Sibeliuksen elämäkerran julkaisemista sarjakuvana Viikko-Sanomissa ja kansainväliseen levitykseen.

"Aloitin Sanomissa samoihin aikoihin Kari Suomalaisen kanssa. Piirsin Sibelius-hahmoja valokuvien pohjalta, mutta olisin tarvinnut paljon lisää kuvia malleiksi. Soitin Ainolaan Sibeliuksille, joilla niitä tietysti olisi. Ehdin esitellä itseni ja asiani, kun Aino Sibelius sanoi, että ei Sibeliusta sarjakuviin. Sarjakuvaa ei silloin vielä osattu oikein arvostaa", Savolainen muistelee.

Erkko hymähti kuultuaan asiasta ja antoi Savolaiselle kaksi viikkoa aikaa jonkun muun kotimaisen sarjakuvan ideointiin.

"Silloin tein ensimmäisen Joonas-strippini eräänlaiseksi vastapainoksi kaikille supersankarihahmoille."

Loppu on historiaa. Joonasta julkaistiin Helsingin Sanomissa 1950–1958 ja myöhemmin Seurassa, Kotipostissa sekä uusintajulkaisuina Sarjis-lehdessä ja sarjakuva-albumeina.

Savolainen ehti unohtaa Sibelius-hankkeen, kunnes hän näki 1980-luvulla Sibelius-piirroksen Helsingin Sanomissa. Se näytti tutulta. Kävi ilmi, Lehtikuvan arkistoon oli jäänyt piirros sarjakuvan suunnitteluvaiheista. Näin se päätyi myös Heikki Jokisen kirjaan Joonas – sarjakuvantekijä (Jalava 1990).

Tuntien etsinnän jälkeen Savolainen kaivaa originaalin esiin varastoistaan, ja nyt se julkaistaan jälleen. Sibelius-kuva on vuodelta 1949, jolloin Savolainen oli vasta 20-vuotias ja signeerasi kuvansa nimimerkillä VeSa.

Piirros on Sibeliukselle suorastaan imarteleva. Mitään loukkaavaa siinä ei tietenkään ole. Mitä olisi Aino Sibelius mahtanut sanoa, jos olisi nähnyt piirroksen?

"En lähtenyt hänelle tätä kuvaa näyttämään, kun hän oli niin jyrkästi sarjakuvaa vastaan", Savolainen kertoo.

Ehkä Aino olisi hyväksynytkin hankkeen, jos olisi nähnyt komean piirroksen.

Mutta silloin olisimme jääneet ilman Joonasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat