Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itävallan kellareissa leikitään junilla ja pidetään natsikokouksia

Ulrich Seidl sukelsi dokumentissaan itävaltalaisten salaisuuksiin.

Kulttuuri
 
Docpoint
In the Basement -dokumentissa joukko itävaltalaisia paljastaa, mitä puuhailee kellareissaan. Yhdessä kellarissa soitetaan vetopasuunaa.
In the Basement -dokumentissa joukko itävaltalaisia paljastaa, mitä puuhailee kellareissaan. Yhdessä kellarissa soitetaan vetopasuunaa. Kuva: Docpoint

Amsterdam. Itävaltalainen ohjaaja Ulrich Seidl (s. 1952) on noussut taide-elokuvan harrastajien tietoisuuteen näytelmäelokuvillaan. Helsingissä tällä viikolla nähtävä In the Basement on vaihteeksi dokumentti. Se kertoo ihmisten kellareista yllättävän avomielisten tyyppien kautta.

"Ei ollut helppo löytää ihmisiä, jotka ovat valmiita paljastamaan salaisuutensa", Seidl sanoo. "Kellareissa ihmiset vapautuvat, ovat sellaisia kuin todella haluavat."

Kellareissa leikitään junilla, soitetaan vetopasuunaa ja ammutaan maaliin. Yhdessä kellarissa kokoontuvat natsit ja toisessa harrastetaan sadomasokismia.

Yksi oudoimmista tapauksista on nainen, joka käy kellarissa hellimässä luonnollisen näköistä vauvanukkea. Tapaus tuo mieleen itävaltalaisen Josef Fritzlin, joka piti tytärtään vankina kellarissa 24 vuotta.

Seidl ei kuitenkaan edes viittaa vuonna 2008 paljastuneeseen insestitapaukseen.

Hän tarkkailee henkilöhahmojaan enimmäkseen liikkumattomalla kamerallaan ottamatta kantaa heidän puuhiinsa.

"Kaikki elokuvieni henkilöt heijastavat minua jollakin tavalla. Minun pitää kiinnostua heistä, saada heihin yhteys ja samastua heihin. En myöskään voisi tehdä elokuvaa sellaisten henkilöiden kanssa, jotka eivät halua olla mukana. Ei tulisi uskottavaa jälkeä, jos heitä pitäisi pakottaa yhtään", Seidl sanoo.

Ohjaaja vakuuttaa, että kaikki mukana olleet ovat tykänneet In the Basementista.

"Elokuva on isompi ongelma yleisölle kuin heille. Jotkut katsojat ovat kokeneet dokumentin epämukavaksi."

Docpoint
In the Basement vahvistaa elokuvien ja uutisten antamaa kummallista kuvaa Itävallasta.
In the Basement vahvistaa elokuvien ja uutisten antamaa kummallista kuvaa Itävallasta.

Seidl kerää elokuviinsa usein materiaalia kauan. In the Basementin juuret ovat Koiran päiviä -elokuvan kuvauksissa vuonna 2000. Kuvauspaikkoja etsiessään Seidl törmäsi ihmisiin, jotka halusivat elää yksin, ja kiinnostui. "Monet yksineläjistä viettävät kaksoiselämää. Kotonaan he ovat maan alla sekä kirjaimellisesti että kuvaannollisesti. Kiersimme talosta taloon ja pyysimme ihmisiä näyttämään kellarinsa. Sillä tavalla tosin näkee yleensä vain sellaista, mitä halutaankin näyttää. Mutta sitkeys palkittiin."

Yksi In the Basementin kellareista poiki skandaalin – ei tosin suoranaisesti elokuvan takia. Ennen ensi-iltaa lehdistö sai selville, että natsikellarin kokouksissa oli mukana kaksi konservatiivipoliitikkoa. Seidlin tarkoitus ei ollut käräyttää heitä. "Halusin näyttää, että heidän puuhansa ovat siinä kylässä ihan normaaleja. Kaikki tietävät niistä, mutta kukaan ei välitä."

Docpoint
Seidlin mukaan kellareissa ihmiset vapautuvat ja ovat sellaisia kuin todella haluavat olla.
Seidlin mukaan kellareissa ihmiset vapautuvat ja ovat sellaisia kuin todella haluavat olla.

Sepp Dreissinger
Ulrich Seidl
Ulrich Seidl

In the Basement vahvistaa elokuvien ja uutisten antamaa kummallista kuvaa Itävallasta. Äärioikeisto nousi maassa aikaisemmin kuin suurimmassa osassa Eurooppaa, ja siellä on paljastunut iljettävimpiä insestirikoksia.

Myös Itävallan tunnetuin ohjaaja Michael Haneke on näyttänyt elokuvissaan maan erittäin synkkänä.

Seidl ei ota kantaa, vaan näyttää vain todellisuutta. Tai ei ihan edes sitä. Seidl kertoo auliisti, että In the Basementissa on lavastuksia. Yhdessä tapauksessa kellari rakennettiin erikseen, kun sitä ei talossa ollut. "Kellari on lavaste, mutta muuten jakso on totta. Muitakin keksittyjä juttuja on mukana. Esimerkiksi nukkea hellivä nainen ei puhunut nukelleen. Muuten sekin jakso on totta."

Seidlin mielestä dokumenttielokuvat eivät kuvaa todellisuutta vaan ainoastaan perustuvat todellisuuteen. Dokumenttien henkilöiden pitää olla todellisia, mutta muuten elokuvien todellisuus on hallittua.

"Kameran takana minä päätän, mitä elokuvani kertovat. Minulla ei tietenkään ole käsikirjoitusta enkä anna henkilöille valmiita vuorosanoja, mutta käytän omaa elokuvakieltäni, jotta henkilöt sanovat, mitä haluan."

Paljon on kiinni valinnoista. Seidl sanoo, että vuosien mittaan kellareista kertyneestä materiaalista olisi saanut sata erilaista elokuvaa. In the Basement yksi vaihtoehdoista.

Silti elokuva jättää katsojalle arvottamisen ja tuomitsemisen vaivan. Siksi In the Basement sekä kiehtoo että häiritsee.

 

In the Basement Docpointissa la 31.1. klo 21.45 Kinopalatsi 1.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat