Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS 360° -keskustelutilaisuudet alkoivat

Mitä Suomessa saa sanoa, mitä ei? – HS:n keskustelussa etsittiin sananvapauden rajoja

Ensimmäisessä HS 360° -tilaisuudessa puhuttiin keskustelun säännöistä

Kulttuuri
 
HS 360: Liittyykö sananvapauteen myös vastuu?
HS 360: Liittyykö sananvapauteen myös vastuu?
Kysymys sananvapauteen liittyvästä vastuusta nostatti tunteita HS 360° -keskustelutilaisuudessa. Juutalaisen seurakunnan aktiivin Rony Smolarin mukaan Charlie Hebdo -lehden toimituksen olisi pitänyt ymmärtää, mitä heidän julkaisemistaan kuvista voi seurata. Näkemys sai muilta keskustelijoilta tyrmäävän vastaanoton. Lisäksi jokainen osallistuja kertoo, mitä hän aikoo tehdä sananvapauden puolesta.
HSTV
HS:n toimittaja Jaakko Lyytinen, kokoomuksen poliitikko Susanna Koski, HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, ohjaaja Susanna Kuparinen ja HS:n toimituspäällikkö Petri Korhonen esiintyvät Helsingin Sanomien 360° -keskustelutilaisuudessa Mediatorilla.
HS:n toimittaja Jaakko Lyytinen, kokoomuksen poliitikko Susanna Koski, HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, ohjaaja Susanna Kuparinen ja HS:n toimituspäällikkö Petri Korhonen esiintyvät Helsingin Sanomien 360° -keskustelutilaisuudessa Mediatorilla.

Mitä Suomessa saa sanoa, kirjoittaa ja piirtää? Tätä kysyttiin HS 360° -keskustelutilaisuudessa Sanomatalon Mediatorilla torstaina.

Yleisölle avoin tilaisuus oli osa Helsingin Sanomien uutta HS 360° -keskustelutilaisuuksien sarjaa, jossa selvitetään, mitkä ilmiöt muuttavat meitä ja elämäämme juuri nyt. 

Tilaisuus alkoi kevyehköllä otteella, kun HS:n toimituspäällikkö Petri Korhonen testasi yleisön sietokykyä erilaisille vitseille. Yleisöä pyydettiin punaisella tai vihreällä lapulla ilmaisemaan, voisiko kunkin vitsin painaa vaikkapa Helsingin Sanomiin.

"Esitän kokoomuslaista, mikä minussa on outoa?" Korhonen kysyi yleisöltä.

"Seison kädet omissa taskuissani", oli vastaus, joka sai yleisön räjähtämään nauruun. Vitsi ei yleisön mielestä ollut liian loukkaava.

"Mikä oli natsi-Saksan kaikkein suosituin uhkapelituote?" kysyi Korhonen seuraavaksi.

"Se oli SS-arpa", vastasi Korhonen itselleen, ja nauru jäi nyt hyvin hiljaiseksi.

Silti suurin osa yleisöstä olisi sallinut tämänkin vitsin julkaistavaksi. Vihreää valoa näytti myös Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

HS 360: Mitä sananvapaus sallii?
HS 360: Mitä sananvapaus sallii?
HS 360 -keskustelussa kysyttiin, mistä voi vitsailla ja mitä sananvapaus sallii. Kysymykseen vastasivat koomikko Ali Jahangiri ja HS:n ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski.

Mutta mistä voi yleensäkään vitsailla, mitä sananvapaus sallii, siitä toimittaja Jaakko Lyytinen ja Petri Korhonen poimivat keskustelemaan koomikko Ali Jahangirin ja toimittaja Heikki Aittokosken.

Jahangiri sanoi, että vielä ei ole aika heittää vitsiä Oulun kirvessurmista, mutta esimerkiksi ristiretkien julmuuksista hän voi hyvinkin vitsailla.

Melko pian Ranskan Charlie Hebdo -iskun jälkeen suomalaisessa Kingi-viihdeohjelmassa oli kohtaus, jossa näyttelijä Aku Hirviniemi pomppi hetken Suomen lipun päällä. Kohtaus loukkasi monia heistä, jotka olivat ilmoittautuneet puolustamaan sananvapautta Ranskassa "Je suis Charlie" -iskulauseella, Jahangiri muistuttaa.

Jahangirin mukaan ihmisten suuttumus lipun tallomisesta oli osoitus kaksinaismoralismista, mutta sananvapauden puutteesta suuttumus ei kertonut.

Jahangiri sanoo, että sananvapaus puuttuu silloin, kun "sinulla on mielipide, ilmaiset mielipiteen, ja seuraavana päivänä kukaan ei tiedä, missä olet. Meillä Suomessa on sananvapautta."

Kokenut ulkomaantoimittaja ja paljon maailmaa kiertänyt Heikki Aittokoski kertoi esimerkin sananvapauden puuttumisesta Bangladeshista. Siellä toimittajakollega oli kertonut Aittokoskelle tietävänsä paljon esimerkiksi maan korruptiosta, mutta ei voi siitä kirjoittaa, koska hänellä on perhe.

Aittokoski kertoi, ettei ole itse koskaan joutunut vastaavasti rajoittamaan aihepiirejä, joista kirjoittaa.

"Suomi on sananvapauden juhlaa", Aittokoski sanoi ja antoi esimerkiksi niin sanotun toritestin.

"Suomessa voin mennä mille tahansa torille ja ladella 'presidentti on ääliö ja pääministeri on idiootti'. Mitä siitä seuraisi Suomessa? Minua ehkä kummasteltaisiin, ja tekoa saatettaisiin pitää epäsoveliaana ja outona, mutta siinä se", Aittokoski sanoo.

"Mutta suurin osa maailman maista ei läpäisisi tätä ’toritestiä’. Siitä, että menee torille moittimaan maan johtoa, koituu pahimmillaan hengenvaarallisia seuraamuksia", Aittokoski sanoo.

HS 360: Miten eroaa luterilaisen, juutalaisen ja muslimin huumorikäsitys?
HS 360: Miten eroaa luterilaisen, juutalaisen ja muslimin huumorikäsitys?
HS 360 -keskustelussa kysyttiin, miten luterilaisen, juutalaisen ja muslimin huumorikäsitys eroavat toisistaan? Kysymykseen vastaavat kirkkoherra Teemu Laajasalo, muslimiksi kääntynyt Pia Jardi ja juutalaisen seurakunnan aktiivi Rony Smolar.

Seuraavaksi keskusteluun otettiin "pyhät" eli juutalaisen seurakunnan aktiivi Rony Smolar, Suomen islamilaisen neuvoston hallituksen varapuheenjohtaja Pia Jardi ja luterilaisen kirkon kirkkoherra Teemu Laajasalo.

"Onko liian stereotyyppistä sanoa, että luterilaisilla, juutalaisilla ja islamilaisilla on erilainen huumorikäsitys?" toimituspäällikkö Korhonen kysyi kolmikolta.

Kysymykseen vastasi ensimmäisenä Pia Jardi, joka sanoi, että "jokaisella ihmisellä on oma huumorikäsitys, eikä se ole mitenkään riippuvainen uskonnosta".

"Itse olen syntynyt kristittyyn perheeseen ja kääntynyt muslimiksi, ei huumorini ole siitä mihinkään muuttunut", Jardi lisäsi.

Aiemmin Laajasalo kuvaili, että kristinusko on sananvapauden näkökulmasta hieman erilainen kuin jotkut toiset uskonnot. Perusteluna Laajasalo sanoi, että "Jeesus on tragikoominen hahmo: jumala, joka naulitaan ristille ja kuolee, häväistään. Se tekee pilkalle immuuniksi eri tavalla".

”Juutalaisuudessa ei ole sellaisia pyhiä rajoja, vitsaillaan yhtä lailla Mooseksesta kuin muistakin profeetoistamme", vastasi Smolar.

Kun kolmikolta kysyttiin, pitäisikö uskonrauhan rikkomis -pykälä poistaa Suomen lainsäädännöstä, Jardi toivoi, ettei pykälää poistettaisi.

"Tässä hetkessä se olisi signaali, että nyt voidaan vapaasti ruveta rikkomaan uskovaisten rauhaa", Jardi perusteli.

Smolar pitää parhaana ratkaisuna, että laki tuomitsisi jatkossakin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Laajasalon mielestä uskonrauhan rikkomis -pykälä kannattaisi säilyttää lainsäädännössä, mutta sen soveltamista pitäisi höllentää. Esimerkiksi kansanedustaja Jussi Halla-ahon blogi-kirjoituksista langetettua tuomiota Laajasalo piti liian kireänä laintulkintana.

HS 360: Mitkä aiheet Suomessa ovat tabuja?
HS 360: Mitkä aiheet Suomessa ovat tabuja?
HS 360 -keskustelussa kysyttiin, mitkä aiheet Suomessa ovat liian arkoja pilkattavaksi. Kysymykseen vastaavat kirkkoherra kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski, teatteriohjaaja Susanna Kuparinen ja HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

Keskustelutilaisuuden loppupuolella Rony Smolar sanoi, että Charlie Hebdo -lehdessä vastuuta käytettiin väärin.

"Olisi pitänyt miettiä, mitä hyvin pitkälle viety satiiri saattaa aiheuttaa", Smolar sanoi, ja sanoi sananvapauden käyttäjien kantavan myös vastuuta.

Tästä pillastui Jahangiri.

"Sananvapaus ei voi olla sananvapautta, jos siihen liitetään vastuu! Se on valitettavasti näin", Jahangiri vastasi Smolarille.

Teatteriohjaaja Susanna Kuparinen oli Jahangirin kanssa samoilla linjoilla.

"Sama kuin sanoisi hakatulle puolisolle, että olisit miettinyt, mitä menet sanomaan, kyllähän sä tiedät miten siinä käy, kun se suuttuu", Kuparinen viittasi Smolarin mielipiteeseen sananvapauden ja vastuun kuulumisesta yhteen.

Lopuksi kaikilta vierailta kysyttiin, mitä he aikovat tehdä sananvapauden hyväksi tänä vuonna.

Laajasalo lupasi pilkata sekä omaa että muiden tehopyhyyttä ja Jardi kertoi aikovansa sanoa kriittisiä lausuntoja myös muslimiyhteisöstä. Aittokoski aikoo jatkaa kirjoittamistaan "niin kuin minua huvittaa", ja Smolar sanoi pysyvänsä asiallisesti totuudessa. Kuparinen yrittää kuunnella argumentteja myös niiltä, joista hän ei itse pidä. Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski aikoo jatkaa periksiantamatta sananvapauden puolustamista.

Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen vastausvuoro tuli viimeisenä.

"Pidän huolta Helsingin Sanomien riippumattomuudesta ja siitä, että Charlie Hebdon [-iskun] kaltaiset tai vastaavat asiat eivät muuta meidän linjaamme piirun vertaa", Niemi sanoi.

Katso koko keskustelu tästä:

HS 360 -keskustelussa etsittiin sananvapauden rajoja
HS 360 -keskustelussa etsittiin sananvapauden rajoja
Mitä Suomessa saa sanoa, kirjoittaa ja piirtää? Tätä kysyttiin HS 360° -keskustelutilaisuudessa Sanomatalon Mediatorilla torstaina. Keskusteluun osallistuivat koomikko Ali Jahangiri, kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski, ohjaaja Susanna Kuparinen, muslimiksi kääntynyt Pia Jardi, juutalaisen seurakunnan aktiivi Rony Smolar, HS:n ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski ja vastaava päätoimittaja Kaius Niemi. Tilaisuuden juonsivat toimituspäällikkö Petri Korhonen ja kulttuuritoimituksen esimies Jaakko Lyytinen.

Ali Jahangiri
Ali Jahangiri

Susanna Koski
Susanna Koski
Teemu Laajasalo
Teemu Laajasalo

Susanna Kuparinen
Susanna Kuparinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat