Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjola on taas valttia Ruotsissa, käännös­kirjallisuuden myynti hyytyy

Käännöskirjallisuuden myynnin hiipuminen on rokottanut eniten viihdekirjoja Ruotsissa

Kulttuuri
 
Heidi Piiroinen HS
Karolin Falconer etsii uusia kirjoja Hedengrenin kirjakaupassa Stureplanilla Tukholmassa.
Karolin Falconer etsii uusia kirjoja Hedengrenin kirjakaupassa Stureplanilla Tukholmassa. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Tavallinen talvinen arkipäivä Tukholmassa. Taivaalta vihmoo isoja, raskaita lumihiutaleita. Lunta sataa tupaan myös Ruotsin kirja-alalla, jossa erityisesti käännöskirjallisuuden ja muistelmien myyntiluvut ovat pudonneet pakkasen puolelle.

Ruotsissa suunta on ollut sama kuin Suomessa: kotimainen kirjallisuus myy hyvin, mutta käännöskirjallisuus on osin jäänyt tämän myyntipiikin jalkoihin – olkoonkin, että Suomessa kirjojen kokonaismyynti laski viime vuonna kahdeksan prosenttia, Ruotsissa takapakkia tuli seitsemän prosenttia.

Albert Bonnier -kustantamon käännöskirjallisuudesta vastaava kustantaja ja Ruotsin Granta -lehden päätoimittaja Johanna Haegerström ei ole huolissaan kirjallisuuden asemasta, vaikka Ruotsissa kirjojen myynti on hiljalleen vaipunut samalle tasolle kuin 2000-luvun alussa.

"Perinteinen kaunokirjallisuus pärjäsi viime vuonna kohtuullisen hyvin, vaikka vuosi olikin alalla vaikea. Sen sijaan bestsellerit – viihde, jännitys ja romantiikka – eivät käyneet kaupaksi yhtä hyvin kuin aiemmin", toteaa Johanna Haegerström maineikkaan kustantamon pääkonttorissa Sveavägenillä.

Ruotsinnetun kaunokirjallisuuden kaventunut elintila ei ole mikään uusi ilmiö kirja-alalla. Haegerströmin mukaan kotimaisen kaunokirjallisuuden myynnin nousu ja vastaavasti käännöskirjallisuuden potin pienentyminen alkoivat jo viitisentoista vuotta sitten Ruotsissa.

"Vielä 2007 Ruotsissa julkaistiin yli 350 käännöskirjaa. Viidessä vuodessa tuo luku putosi noin 190 nimekkeeseen. Se kertoo isosta alan sisäisestä muutoksesta. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Albert Bonnier ei ole leikannut käännöskirjallisuuden nimekkeitä", Haegerström jatkaa.

Viime vuonna käännöskirjallisuuden myynti laski Ruotsissa lähes 14 prosenttia. Suomessa takkiin tuli vielä piirun verran vähemmän – 12,6 prosenttia.

"Sinänsä ei ole syytä paniikkiin. Ei liene suuri ongelma, että ruotsalaiset ostavat ruotsalaisten kirjoittamia kirjoja. Se on yksinomaan hienoa. On kuitenkin myönnettävä, että käännöskirjallisuus on haasteellisessa tilanteessa. Vielä 1990-luvulla todelliset myyntitykit olivat lähinnä amerikkalaisia kirjailijoita, mutta nyt ruotsalaiset bestselleristit ovat ottaneet heidän paikkansa."

Haegerström muistuttaa, että sama suuntaus näkyy yhtä hyvin esimerkiksi Ranskassa ja Suomessa, joissa niissäkin lukijat haluavat ostaa kotimaisten kirjailijoiden kirjoja. "Ruotsissa myyntiä kasvattaa luonnollisesti ruotsalaisen dekkarikirjallisuuden noususuhdanne. Koko ajan tulee myös uusia dekkaristeja."

Johanna Haegerströmin mielestä ruotsalaisten dekkarikirjailijoiden uskomaton suosio kotimaassaankin niveltyy isompaan yhteiskunnalliseen muutokseen, jossa brändeillä, tuotemerkeillä, on jatkuvasti yhä suurempi merkitys.

"Ruotsalaisesta kirjailijasta on helpompi tehdä omassa kotimaassaan näkyvä brändi kuin ulkomaisesta kirjailijasta, joka vain piipahtaa mahdollisesti Ruotsissa näyttäytymässä ja on sen jälkeen tavoittamattomissa", Haegerström korostaa.

Ruotsinkielisen kaunokirjallisuuden myynti on viime vuosina jopa kasvanut, kun lähes kaikki muut kirjallisuuden luokat ovat sellaisessa markkinatilanteessa, jossa myynti hiipuu.

Heidi Piiroinen HS
Johanna Haegerström korostaa, että käännöskirjallisuus rikastaa omaa kulttuuria ja avartaa näkemyksiä.
Johanna Haegerström korostaa, että käännöskirjallisuus rikastaa omaa kulttuuria ja avartaa näkemyksiä.

Juuri nyt pohjoismaisuus on valttia Ruotsissa pitkän tauon jälkeen. Haegerström uskoo, että käännökset muista Pohjoismaista ovat nousemassa jopa pieneksi trendiksi Ruotsissa. Aiemmin naapurit ovat olleet kiinnostuneita ruotsalaisesta kirjallisuudesta, mutta Ruotsi ei niinkään naapuriensa kirjallisuudesta.

"Tämä on selvästi muuttumassa. Käännöksiä etsitään aktiivisesti muista Pohjoismaista. Esimerkiksi Sofi Oksanen, Katja Kettu, Jussi Adler-Olsen, Josefine Klougart ja Jo Nesbø ovat menestyneet hyvin täällä Ruotsissa."

Erityisen ilahtunut hän on 30-vuotiaan tanskalaisen Josefine Klougartin läpilyönnistä, koska tämän romaani En av oss sover on kahdella tapaa myönteinen yllätys.

"Se on komea pohjoismainen romaani, varsinainen sukupolviromaani. Se on myös äärimmäisen taiteellinen romaani, jonka lukeminen vaatii aikaa ja keskittymistä. Ei mikään kertakäyttöhyödyke. Josefine Klougart on Tanskan Virginia Woolf. Romaanin menestys osoittaa, että laadukas käännöskirjallisuus löytää lukijansa. Sille on kysyntää."

Josefine Klougart ei ole toki ainoa menestyjä. Yhtä lailla Haegerström on ollut mielissään muutama vuosi sitten julkaistun kalifornialaisen Julie Otsukan (s. 1962) kirjallisen romaanin Vi kom över havet (The Buddha in the Attic, 2011) hyvästä menestyksestä Ruotsissa. Sen vetovoima säilyi vielä pokkarina.

"Uusien ulkomaisten kirjailijoiden lanseeraaminen markkinoille on vuosi vuodelta vaativampaa, mutta ei suinkaan mahdotonta."

Joskus myös tutut nimet yllättävät. Kauhun mestari Stephen Kingin käännösromaanien myyntiluvut ovat viime vuosina olleet laskusuunnassa. Tänä vuonna pakka meni uusiksi, kun Kingin jännitysromaanista Väckelse (Revival, 2014) tuli sekä arvostelu- että myynimenestys.

"Englanninkielisiä romaaneja ihmiset lukevat myös alkukielellä – varsinkin, jos käännösviive kasvaa pitkäksi. Sen sijaan muita pohjoismaisia kirjoja ruotsalaiset eivät juuri pysty lukemaan alkukielellä. Sekin etu pohjoismaisella kirjallisuudella on puolellaan."

Ruotsissa – kuten myös Suomessa – angloamerikkalainen kirjallisuus vie suurimman osuuden käännöskirjallisuuden potista. Ruotsissa sen osuus on noin 70 prosenttia.

Kirjallisesesti Ruotsissa on kuitenkin siirrytty "Keplerin yksinvaltaiseen valtakauteen". Sillä Haegerström viittaa kirjailijapariskunta Alexander Ahndorilin ja Alexandra Coelho Ahndorilin muodostamaan nimimerkkiin Lars Kepler, jonka kirjat myyvät Ruotsissa kuin häkä.

Entä Nobelin kirjallisuuspalkinto? Se nosti viimeisimmän nobelistin Patrick Modianon romaanin De dunkla butikernas gata (Hämärien puotien kuja) 19. sijalle Ruotsin eniten myytyjen kaunokirjojen listalla.

Jukka Petäjä HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat