Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Podcastien läpimurto on lähellä

Kulttuuri
 
MVPhotos
Serial-podcast nosti vuonna 1999 surmatun Hae Min Leen tapauksen uudelleen esille. Kuvassa on tuomitun Adnan Syedin pikkuveli Yusuf Syed, joka on kiittänyt julkisuudessa sarjaa uusista näkökulmista tapaukseen. Serialissa haastatellaan Syedin sukulaisia, ystäviä ja koulukavereita.
Serial-podcast nosti vuonna 1999 surmatun Hae Min Leen tapauksen uudelleen esille. Kuvassa on tuomitun Adnan Syedin pikkuveli Yusuf Syed, joka on kiittänyt julkisuudessa sarjaa uusista näkökulmista tapaukseen. Serialissa haastatellaan Syedin sukulaisia, ystäviä ja koulukavereita. Kuva: MVPhotos

Vuonna 1999 18-vuotias Hae Min Lee surmattiin Baltimoressa Yhdysvalloissa.

Surmasta pidätettiin pian Leen entinen poikaystävä Adnan Masud Syed, ja hänet tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Syed istui tuomiotaan rauhassa viime vuoteen saakka. Sitten väkivaltaisen kaupungin melko tavallinen henkirikos ponnahti yhtäkkiä pääuutisten aiheeksi koko Yhdysvalloissa.

Syy oli yllättävä: Leen surmasta tehtiin 15 vuotta sen tapahtumisen jälkeen podcast nimeltä Serial.

Sarah Koenig on Serial-podcastin tuottaja ja juontaja.
Sarah Koenig on Serial-podcastin tuottaja ja juontaja.

Podcastit ovat uuden median muoto, joka on odottanut läpimurtoaan yli kymmenen vuotta.

Ne ovat sarjamaisia ääniohjelmia, joita julkaistaan vain verkossa. Jaksoja voi tilata esimerkiksi matkapuhelimeensa ja saada tiedon, kun ohjelmasta on ilmestynyt uusia jaksoja.

Podcastit nousivat yleiseen tietoisuuteen 2000-luvun alkupuolella. Samaan aikaan kohistiin blogien ensimmäisestä aallosta. Podcast oli eräänlainen ääniversio henkilökohtaisesta blogista.

Blogeista tuli valtavirtaa, jotka keräsivät valtavia yleisöjä.

Podcastit sen sijaan eivät kasvaneet yhtä nopeasti, ja ne jäivät pitkäksi aikaa lähinnä harrastajapiirien suosikeiksi.

Yksittäiset podcastit kasvoivat kuitenkin suuriksi.

Alkuvuosien tunnetuimpiin podcasteihin kuulunut tekniikka-aiheinen This Week in Technology eli Twit-podcast aloitti toimintansa huhtikuussa 2005. Vuoden 2014 lopulla Twitin jaksot keräsivät viisi miljoonaa latausta kuukausittain, ja show'n ympärillä pyörii jo noin viiden miljoonan euron liikevaihto.

Sitten tuli lokakuu 2014 – ja Serial.

Serial on podcastiksikin erikoinen: se koostuu (toistaiseksi) kahdestatoista jaksosta, joissa käsitellään vain yhtä aihetta: Hae Min Leen surmaa.

Jaksoissa käydään osallisten iholle rikostapauksessa, jonka moni on jo unohtanut.

Sarjan juontaja Sarah Koenig haastattelee uhrin kavereita, opettajia ja vankilassa istuvaa Syedia. Hän selvittää, missä kulmassa valvontakamerat kuvasivat parkkipaikkaa, jolla surma saattoi tapahtua. Hän juoksee kilpaa ajan kanssa ja testaa, voivatko surmasta esitetyt teoriat pitää paikkansa.

Serial on syvintä journalismia, jota radiomuodossa on vuosiin esitetty.

Samalla Serialista tuli podcast-muodon läpimurto Yhdysvalloissa. Sarjan yksittäisiä jaksoja ladattiin yli miljoona kertaa.

Serial yhdistää journalismin ja jännityskertomuksen tavalla, joka koukuttaa kuulijansa.

Sarjan haastateltavat eivät oikeastaan sano mitään erityisen syvällistä tai uutta, mutta kokonaisuudesta välittyy lämmin ja sirpaleinen kuva teinitodellisuudesta, joka räjähtää selittämättömäksi väkivallaksi.

Muun muassa The New York Times ja Wall Street Journal julistivat Serialin podcastien läpimurron hetkeksi.

Ihan tyhjästä Serial ei markkinoille ilmestynyt.

Sen tekijät ovat työskennelleet aiemmin Yhdysvalloissa erittäin tunnetun This American Life -radio-ohjelman parissa. Myös This American Lifessa kerrotaan uskomattoman oloisia tai ihan pieniä tarinoita tavallisista ihmisistä, mutta yleensä vartin tai korkeintaan tunnin mitassa. NPR-yhtiön sarja on myös ollut erittäin suosittu podcast-muodossa.

Serialissa yksi tarina venyi useisiin jaksoihin, joiden mitta vaihteli 40 minuutista yli 50 minuuttiin.

Tämä on myös keskeinen ero This American Lifeen: Serial oli tehty täysin verkon ehdoilla, eikä sen tarvinnut kunnioittaa radion perinteisiä kerrontamuotoja.

Podcastien noususta on myös muita merkkejä. Tilausten määrä podcasteja välittävän Applen iTunes-kaupassa on kasvanut tasaisesti, ja ylitti miljardin jo vuonna 2013. Myös muut podcast-yhtiöt ovat kertoneet suosion noususta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat