Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Levymyynnin romahdus iskee raskaimmin pieniin kotimaisiin yhtiöihin – Soliti turvautuu tukikonserttiin

Kulttuuri
 
Jussi Nygren
Solitin artisteista tunnetuimpia maailmalla on Black Lizard, joka valmistautuu julkaisemaan toisen albuminsa kevään aikana.
Solitin artisteista tunnetuimpia maailmalla on Black Lizard, joka valmistautuu julkaisemaan toisen albuminsa kevään aikana. Kuva: Jussi Nygren

Paperilla kaikki näyttää erinomaiselta. Helsinkiläinen levy-yhtiö Soliti on neljän vuoden olemassaolonsa aikana kerännyt listoilleen kuusitoista kuumaa kotimaista indierock-artistia ja julkaissut nipun laadukkaita äänilevyjä.

Yhtiön perustaja, Britanniasta Suomeen emigroitunut Nick Triani on onnistunut avaamaan artisteilleen markkinoita myös Suomen rajojen ulkopuolella. Osa yhtyeistä, kuten Satellite Stories, nauttii jo huomattavaa kiinnostusta Euroopan klubeilla.

Todellisuus on vain karumpi. Siitä antaa vihiä tänään Nosturissa järjestettävä tukikonsertti, jossa Solitin artistit keräävät tukea levy-yhtiölleen.

Onko tilanne todella riistäytynyt niin huonoksi, että yhtiön tulevaisuus on tukikonsertin varassa?

"Onhan se paha, mutta selviämme toistaiseksi", Nick Triani toppuuttelee. "Pohjimmiltaan kyse on siitä, että ihmiset eivät enää osta juuri lainkaan levyjä. Toivon, että konsertti tuo meille hieman lisäaikaa, jotta voimme tarkastella, missä yhtiö seisoo ja mitä pitäisi tehdä."

Triani kuulostaa realistiselta pohtiessaan yhtiönsä tilannetta. Solitista ei koskaan suunniteltu rahasampoa, mutta levybisneksen murros on iskenyt pieniin, riippumattomiin levy-yhtiöihin raskaammin kuin osattiin odottaa.

Jos uusia levyjä lähettiin aiemmin kauppoihin tuhansia, nyt puhutaan enää sadoista kopioista.

"Pelkän levy-yhtiön pyörittäminen on nykyään vaikeaa. Sen rinnalla pitäisi olla kustannustoimintaa, keikkamyyntiä ja muuta", Triani arvioi.

"Jos puhutaan Suomen markkinoista, jäljellä on enää parikymmentä levykauppaa, jotka ylipäätään ottavat levyjä myyntiin. Periaatteessa prässäämme levyjä, jotta yhtyeet voisivat myydä niitä keikoillaan."

Soliti ei ole ongelmineen yksin. Vielä vuosituhannen vaihteessa riippumattomat yhtiöt jakoivat 40 prosenttia kotimaisesta äänitemyynnistä, mutta nykyään osuus on pudonnut noin kymmeneen prosenttiin.

Kolme monikansallista yhtiötä, Universal, Warner ja Sony, jakavat markkinoista noin 90 prosenttia, kun pienet yhtiöt ovat yksi kerrallaan pudonneet joko niiden syliin tai kokonaan kartalta.

Hyvitystä levymyynnin laskuun toivotaan musiikin verkkokuuntelusta, mutta pienellä yhtiöllä julkaisuja on niin vähän, että niistä ei ainakaan vielä kerry pelastavaa virtaa.

Myös markkinoinnissa ne jäävät jalkoihin.

"Striimausmarkkinat ovat hyvin pitkälle suurten levy-yhtiöiden käsissä, ja ne panostavat siihen voimallisesti. Me olemme liian pieniä. Julkaisuja pitäisi olla paljon, ja niitä pitäisi tulla jatkuvasti lisää."

"Ehkä tästä syystä nykyään julkaistaan niin paljon musiikkia. Olo on kuin Titanicilla", Triani naurahtaa. "Kaikki kiirehtivät levyjä ulos ennen kuin koko laiva uppoaa."

 

Soliti Winter Beach Party tänään Nosturissa (Telakkakatu 8) klo 18 alkaen. Liput 15/17 e. Esiintymässä Black Lizard, New Tigers, Astrid Swan, Big Wave Riders, Black Twig, Delay Trees, Gim Kordon, Ghost of Jack Nance, Cats of Transnistria ja Oceans.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat