Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomilove on Ylen valonpilkahdus: vuoden viihdeohjelmana palkittu sarja huipentuu lauantaina

Kulttuuri
 
Riki Sorsa näyttäytyiohjelmassa huippukuntoisena ja suvereenina esiintyjänä.
Riki Sorsa näyttäytyiohjelmassa huippukuntoisena ja suvereenina esiintyjänä.

Musiikin ystävien nurina Yleisradion tv-ohjelmien tasosta on vaiennut vuodenvaiheen aikana.

Marraskuusta asti TV2:ssa pyörinyt Suomilove on osoittautunut juuri sellaiseksi musiikkiohjelmaksi, jota maan johtavalta tv-yhtiöltä on toivottu.

Se on komean näköinen ja vaivalla tehty: hauska, mutta ei tekopirteä, liikuttava, mutta ei imelä, ja sen musiikki on tehty käsityönä isolla muusikkojoukolla.

Sarja päättyy lauantaina suoraan lähetykseen Suomilove-konsertista Lahden Sibeliustalosta. Sitä ennen on nähty ja kuultu kymmenen jakson aikana peräti sata ennenkuulematonta musiikkiesitystä.

Suomilove-kapellimestari: Rakkauslaulu ei ole enää synkkä
Suomilove-kapellimestari: Rakkauslaulu ei ole enää synkkä
Vuoden parhaana viihdeohjelmana palkittu Suomilove päättyy lauantaina suorana lähetettävään Suomilove-konserttiin. Ohjelman musiikista vastaavan Ako Kiiskin oma suomalainen rakkauslaulusuosikki on klassikko vuosikymmenten takaa. Toimittaja: Ilkka Mattila HS, kuvaus: Terhi Liimu HS.

Suomiloven idea erottuu viime vuosien musiikkiohjelmista yksinkertaisuudellaan. Sarjan kappaleet ovat tavallisten musiikin kuuntelijoiden valitsemia, ja jokainen kappale liittyy valitsijalle rakkaaseen ihmiseen tai asiaan.

Ohjelmassa kuvattiin tilanteita, joissa huippuartistit esittävät kappaleen yllätyksenä tarinan päähenkilölle.

Katsojaluvuilla mitaten Suomilove häviää kirkkaasti Vain elämää -sarjalle, mutta ohjelma sai mukaansa tavoitteeksi asetetut 300 000 katsojaa, ja sarja palkittiin vuoden parhaana viihdeohjelmana Kultaisella Venlalla.

Varsinkin katsojakadosta kärsineen We Want More -sarjan jälkeen Suomiloven saama suopea vastaanotto on valonpilkahdus Ylen musiikkiohjelmille.

Suomiloven juuret ulottuvat jo kymmenen vuoden taakse.

Ohjelmaidean ytimessä oli laulujen ja niihin liittyvien tarinoiden kuvaaminen. Pitkään kypsytellyssä konseptissa käytiin läpi erilaisia vaihtoehtoja. Jossakin vaiheessa tarkoituksena oli myös äänestyttää ohjelmassa esitettyjä kappaleita katsojilla.

Lopulliseen ohjelmaan tästä jäi vain sivujuonne; kaikkien aikojen parhaan suomalaisen rakkauslaulun nettiäänestys. Sen lopputulos selviää päätösjaksossa.

"Minulle ainakin kilpailusta luopuminen oli mieluinen ratkaisu, koska tuntuu, että televisio on jo täynnä kaikenlaisia kilpailuja", ohjelman musiikista vastaava Ako Kiiski sanoo.

Kiiskillä on näkemykselleen hyvä pohja, sillä hän on ollut mukana muusikkona myös Vain elämää - ja Tanssii tähtien kanssa -sarjoissa sekä Voice of Finlandissa.

Suomilovessa hän on ollut konseptin kehittäjien joukossa useamman vuoden ajan.

Kiiski kokosi ohjelman yhtyeenä toimivan Lovebandin ja sovitti valtaosan sarjan musiikista. Lovebandin esittämiä kappaleita kertyi liki 70. Suuren osan lauloivat vakiosolistit Johanna Iivanainen ja Osmo Ikonen.

Yhtyeen johtajan mielestä laatuvaikutelma syntyy musiikin lisäksi onnistuneesta juonesta ja tarinasta.

Kiiski ei silti hyväksy ajatusta, että pienemmällä budjetilla ja tiukalla aikataululla tulisi automaattisesti huonompaa jälkeä.

"Musaohjelmia tekeviä ihmisiä tuntevana sanoisin, että tuskin kukaan tietoisesti ajattelee, että pitäisi tehdä halvalla tai hätäisesti", hän sanoo.

Laatu näkyy ja kuuluu Suomiloven teknisissä yksityiskohdissa. Ulkona kuvatut akustiset numerot soivat kauniisti, vaikka soittajien mikrofonit on piilotettu näkymättömiin. Kun akustisesta versiosta siirrytään ison yhtyeen studiossa soitettuun versioon kesken kappaleen, vaihto on saumaton.

Sarjanonnistunein osa on silti itse ohjelmaidea. On suorastaan erikoista, että kukaan ei ole keksinyt niin yksinkertaista ideaa aiemmin.

Kun Vain elämää -sarjassa artistit esiintyvät toisilleen, niin Suomilovessa artistit laulavat tavallisille kuulijoilleen. Ohjelma kertoo syyn, miksi laulu on kuulijalle tärkeä. Tässä Suomilove menee koko populaarimusiikin ytimeen.

Sarjan toinen käsikirjoittaja ja ohjaaja Aleksi Sariola sanoo tienneensä, että rakkauslaulujen ja välillä traagistenkin rakkaustarinoiden keskellä liikuttaessa imelän raja on aina näköpiirissä.

"Tärkeintä oli näyttää side laulun ja tarinan välillä", Sariola sanoo.

Liikutuksessa kieriskelystä päästiin reippaalla, Sariolan sanoin "eteenpäin kaatuvalla" kerronnan rytmillä.

"Kun laulu on esitetty, ei ole enää tarvetta ryhtyä vatvomaan asiaa. Huipennus on kappale ja ihminen, jolle se on tärkeä."

Ohjelman tarinat eivät liittyneet pelkästään pariskuntien rakkaustarinoihin. Moni kappale omistettiin isälle tai äidille tai sisaruksille. Rakkaalle ystävälle osoitetut kappaleet olivat lähes poikkeuksetta naisten keskeisiä.

"Ajattelimme aluksi, että mukaan olisi tullut myös poikaporukoita, esimerkiksi fudisjengejä, mutta vaikea sanoa, miksi niitä ei ollut. Ehkä naiset ovat rohkeampia", Sariola sanoo.

Rakkauden ja rakkauslaulun monimuotoisuudesta Sariola ottaa esimerkiksi ohjelmassa esiintyneen miehen, joka käveli Hangosta Nuorgamiin ja halusi omistaa matkansa jälkeen laulun Suomen luonnolle.

Lauantainasuorassa päätöskonsertissa on luvassa sarjan jaksoissa esitettyjä lauluja best of -hengessä, mutta usein myös uusina sovituksina.

Esiintyjinä ovat vakioyhtyeen ja solistien lisäksi muiden muassa Jarkko Martikainen, Samae Koskinen, Happoradio, Johanna Kurkela ja Juha Tapio.

Sarja saanee vielä jatkoa jossakin muodossa.

Yleisradion mukaan uusista jaksoista ei ole tehty vielä päätöstä, mutta tuotantoyhtiö Eyeworksissa suhtaudutaan kakkoskauteen toiveikkaasti

Eyeworks on tarjonnut Suomiloven konseptia myös ulkomaisille tv-kanaville. Kiinnostusta on, mutta toistaiseksi kauppoja ei ole tullut.

 

Suomiloven päätösjakso TV2:ssa lauantaina 31. 1. klo 19.10.  

Yle
Jarkko Martikainen esitti Suomilovessa kappaleensa tulevalle hääparille. Morsian Katri oli tilannut esityksen yllätykseksi MS-tautia sairastavalle miehelleen Ernolle. Kuvat Suomilove-ohjelmasta.
Jarkko Martikainen esitti Suomilovessa kappaleensa tulevalle hääparille. Morsian Katri oli tilannut esityksen yllätykseksi MS-tautia sairastavalle miehelleen Ernolle. Kuvat Suomilove-ohjelmasta.
Suomiloven jaksoissa nähtiin useita ulkona kuvattuja yllätysnumeroita. Happoradioteki omansa jalkakäytävälläHelsingin keskustassa.
Suomiloven jaksoissa nähtiin useita ulkona kuvattuja yllätysnumeroita. Happoradio
teki omansa jalkakäytävällä
Helsingin keskustassa.
Terhi Liimu
Sarjan musiikin sovittaja ja yhtyeen johtaja Ako Kiiski sanoo joskus kadehtivansa tavallisia musiikin kuuntelijoita. "Muusikon pitäisi pystyä kuuntelemaan musiikkia ilman, että sitä ajattelee työhön liittyvänä."
Sarjan musiikin sovittaja ja yhtyeen johtaja Ako Kiiski sanoo joskus kadehtivansa tavallisia musiikin kuuntelijoita. "Muusikon pitäisi pystyä kuuntelemaan musiikkia ilman, että sitä ajattelee työhön liittyvänä."
Yle
Sarjan vakiosolisteina toimivat Johanna Iivanainen (kuvassa) ja Osmo Ikonen.
Sarjan vakiosolisteina toimivat Johanna Iivanainen (kuvassa) ja Osmo Ikonen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat