Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Musiikkisi haisee korvissa" – näin syttyi 200-vuotinen musiikkisota

Diinarit ja punkit, hipsterit ja hevarit: kaikkien musiikkisotien taustalla on kriitikko Eduard Hanslick, joka valtaa mielet uudella suomennoksella sekä Kansallisoopperan lavalla

Kulttuuri
 
Juha Metso
Punkkari Seinäjoella 2010.
Punkkari Seinäjoella 2010. Kuva: Juha Metso

Karatepotku viuhahti nenän edessä silmälasieni korkeudella. Oli 1980-luvun alku, ja olin osunut bussipysäkillä punkhenkinen rintamerkki takissa rockabillyn nimeen vannovien diinarien keskelle.

Ei siinä juuri hurjaa teiniuhoa ja molemminpuolista naljailua pahempaa sattunut. Emme sentään olleet 1970-luvun lopun Helsingissä.

Asia jäi mietityttämään. Soittelin opinnoissani klassista, kavereiden kanssa uutta aaltoa ja pidin myös 1950-luvun rockista Elviksestä Johnny Burnetteen. Mitä olivat näiden teinien sankarit Crazy Cavanista Matchboxiin heihin verrattuna?

Kuulin punkissa ja rockabillyssä paljon samaa. Molemmat olivat tarkoituksellisen primitiivisiä tyylejä, joissa operoitiin muutamalla soinnulla sekä rummuilla, bassolla ja sähkökitaralla. Silti diggarit heimoutuivat, koristautuivat muodin määrittelemin tunnuksin ja vihoittelivat keskenään.

Eikö musiikki pitäisi ottaa musiikkina, pohdin. Olin tietämättäni Eduard Hanslickin (1825–1904) jäljillä.

Hanslick oli vaikutusvaltainen kriitikko ja professori, jonka estetiikka voisi antaa aseita musiikkisodista luopumiselle. Hän kuitenkin vain synnytti niitä häijyydellään.

Musiikkisotien isä pääsee nyt häkistä Suomessa. Hanslickin Vom Musikalisch-Schönen (1854) ilmestyi äskettäin professori Ilkka Oramon suomennoksena nimellä Musiikille ominaisesta kauneudesta. Siinä Hanslick rusikoi Richard Wagneria, joka kosti Hanslickille oopperassaan Nürnbergin mestarilaulajat. Sitä esitetään Kansallisoopperassa maaliskuussa.

Oopperassa laulaa musiikkikriitikon karikatyyri Beckmesser, jonka Wagner nimesi libreton proosaluonnoksissaan "Hanslichiksi". Kosto alkoi, kun Wagner luki luonnosta illanvietossa Hanslickin kuullen.

"Hän poistui ilmeisen kiihtyneenä. Ystäväni päättelivät, että Hanslick piti koko librettoa itseensä kohdistuneena pilana", Wagner muisteli.

Se oli totta. Ooppera kestää väliaikoineen viisi ja puoli tuntia, ja Beckmesser-Hanslickia ehditään pilkata moneen kertaan tyhmäksi ja epärehelliseksi.

Kirjoituksissaan Wagner solvasi Hanslickia myös "epäsaksalaiseksi" ja kutsui tämän kirjaa "häväistykseksi".

Näin "1800-luvun musiikkikulttuuri repesi itse asiassa kahtia", kuten Oramo kirjoittaa jälkisanoissa.

Wikimedia Commons
Eduard Hanslick ja Richard Wagner
Eduard Hanslick ja Richard Wagner

Vahvimmillaan Hanslick edusti vastareaktiota yliromanttisuudelle.

Hanslick muistutti, että musiikista ei pidä etsiä "sydämen mahlaa". Musiikki herättää tunteita, mutta ei esitä niitä. Ideat, joita säveltäjä esittää, ovat ennen kaikkea musiikillisia. Musiikin sisältönä ovat "soivina liikutellut muodot". Siinä se.

Hanslick oli tarkka siitä, mitä musiikki voi ilmaista.

"Kuiskaus? Kyllä – mutta ei missään tapauksessa kaipauksen kuiskaus." Hanslick myönsi, että Beethovenin musiikista voi löytää säveltäjästä tietämättä "myrskyä, kamppailua, tyydyttämätöntä kaipuuta ja voimantuntoista uhmaa", mutta romanttisia lisätulkintoja ei pidä tehdä säveltäjän elämänvaiheiden perusteella. Osa kriitikoista noudattaa tätä edelleen.

Hanslickia voisi soveltaa rakentavasti ja väistää musiikkisodat.

Tottahan yksi meistä pitää vaikkapa hipsterien suosimista "soivina liikutelluista muodoista" ja toinen heavy rockin metallisemmista muodoista, mutta se kaikki on yhtä musiikin ihmettä, jonka ei tulisi jakaa meitä toisilleen vihoitteleviin heimoihin.

Hanslick loi kuitenkin oman heimon. Hän kannusti "uussaksalaista koulua" ja Johannes Brahmsia ihaillen "harmonisten ja kontrapunktisten käänteiden taidokasta kudelmaa".

Sehän sopii, mutta tarvitsiko absoluuttisen musiikin puolustajan olla niin monien säveltäjien ja sävellystapojen vannoutunut vihaaja?

" Lisztin ohjelmasinfoniat panevat musiikin ennennäkemättömästi viralta ja syöttävät sitä kuulijalle enää vain hahmomielikuvia herättävänä lääkkeenä", hän ruoski.

Wagnerin oppi "päättymättömästä melodiasta" oli Hanslickille "periaatteeksi ylennetty muodottomuus, hoilattu ja vingutettu oopiumihumala, jonka kultille Bayreuthissa on avattu oma temppeli."

Giuseppe Verdi ja muut italialaiset saivat häneltä lähinnä pilkkaa, samoin Pjotr Tšaikovski, jonka viulukonsertto "haisi korvissa".

Hanslickin vastaleirin muodostivat "tulevaisuuden musiikin" kannattajat, jotka uskoivat taiteenlajien yhdistyvän.

Wagner katsoi, että jo Beethovenin yhdeksännen sinfonian umpikuja saattoi ratketa vain ihmisäänen "välttämättömän mukaantulon" myötä finaalin Oodissa ilolle.

Tätä tietä tuli Wagnerin mukaan edetä. Teksti, musiikki, filosofia, visuaalinen taide – kaikki yhdistyisivät antiikin draamojen tapaan "kokonaistaideteoksissa", joissa musiikki palaisi juurilleen kielen ja tanssin yhteyteen.

Wagner ei mitenkään tuhonnut Hanslickin estetiikkaa. Opetuslasten kiista jatkuu jo kolmatta vuosisataa.

Suomessa Robert Kajanus ja Jean Sibelius korostivat lyhyen Wagner-huumansa jälkeen sinfonisen musiikin ylivertaisuutta oopperaan nähden Hanslickin tapaan.

Igor Stravinsky lähestyi vanhemmiten Hanslickia väittäen, että musiikki on kykenemätön ilmaisemaan esimerkiksi tunnetta.

Sodanjälkeinen tiukka modernismi Pierre Boulezin tapaan jatkoi pääosin Hanslickin avaamilla poluilla, samoin Magnus Lindberg ja Esa-Pekka Salonen nuoruudessaan.

"Minulla ei ole mitään ulkomusiikillisia tarkoituksia kuten tuska, ilo, suru, rakkaus, metsä tai lintu. Musiikin lähtökohta on nuotti. Musiikissa on vain ääniä – ja sillä hyvä", nuori Salonen selitti.

Nykyiset Hanslickit eivät mene yhtä pitkälle kuin alkuperäinen. Estetiikka olisi kovin rajoittunut, jos vastustaa Verdin ja Wagnerin oopperoita, Tšaikovskin ja italialaisten melodisuutta sekä kaikkea ohjelmamusiikkia.

Ja miksi tutkisimme vain musiikin "soivina liikuteltavia muotoja", vaikka se musiikin ydintä onkin? Musiikki ja musiikkielämä ovat osa yhteiskuntaa, ja musiikkitieteen on näin kommunikoitava esimerkiksi myös yhteiskuntatieteiden kanssa.

Näin tapahtuukin. Hanslickin pohjalta syntyy esimerkiksi tärkeää Schenker-analyysiä, mutta Hanslickille vieraammasta ajattelusta ammentavat monet tärkeät tutkimussuunnat, myös feministinen musiikintutkimus. Tästä kaikesta Oramon punnitut jälkisanat ja Hanslickin alaviitteiden sekaan taitetut suomentajan alaviitteet kertovat paljon lisää.

Musiikkisotiin tarvitaan kaksi osapuolta. Hanslick hyökkäsi aluksi lähinnä varhaisempia esteetikkoja vastaan, mutta kaksintaisteluparin hän löysi vasta Wagnerista.

En hyväksy Hanslickin enkä Wagnerin vihapuhetta ja yksisilmäisyyttä, vaikka arvostan molempia – ja ihailen Wagneria säveltäjänä, jolle teksti oli oleellisempaa kuin Hanslick piti suotavana.

Muutenkin sitä haluaisi asemoitua musiikkisodissa rauhanaktivistiksi. Arvostan punkia ja rockabillya, monenlaista modernismia ja perinteistä duuri-molli-tonaalista musiikkia, hipsteröintiä ja metallurgiaa – jos musiikki on lajissaan laadukasta ja kiinnostavaa. Mutta täytyy myöntää, että teininä se ei aina riittänyt.

Tapasin yhden bussipysäkillä kohtaamistani teineistä koulun käytävällä, ja eikös tuokin nostanut jalkaa karatetyyliin okulaarejani kohti.

Ajatus musiikkisotien rauhanaktivismista ei vielä ollut järin kehittynyt. Sieppasin bootsista ja väänsin hänet vatsalleen läpsimään käsillään kolkosti kumahtelevaa lattiaa.

Sitten tajusin päästää kaverin ylös ja murahdin äänenmurrosta peitellen jotain Hanslickin ja Wagnerin kirjoitustyyliä sovinnollisempaa.

Musiikkisotamme loppui siihen.

 

Eduard Hanslick: Musiikille ominaisesta kauneudesta. Yritys säveltaiteen estetiikan uudistamiseksi. Suom. Ilkka Oramo. 180 s. Niin & näin 2014.
 
Richard Wagner: Nürnbergin mestarilaulajat. Harry Kupferin ohjaus Kansallisoopperassa 13. maaliskuuta lähtien.

Vesa Sirén HS
vesa.siren@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat