Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esteettisen kapinan 1980-luku

Kulttuuri
 
Kaj Kalin

80-luvulla Suomen muotoiluraati valitsi säännöllisesti Suomi muotoilee -katselmuksiin parasta kotimaista osaamista. 80-luvun alussa opintonsa aloittaneelle sukupolvelle sen valintakriteerit olivat jo vitsi. Kansallismaku oli muuttunut happamaksi. Muoto ei enää seurannut funktiota vaan fiktiota.

Muotoilun postmodernismista puhuttiin puoliääneen. Se pysyi epävirallisena, ja sen sijaan puhuttiin "kokeellisesta muotoilusta".

Oulun koulu ja regionalismi kuulostivat uhkauksilta. Rita Taskisen huulipunaa kommentoitiin enemmän kuin hänen kalusteitaan. Markku Piri ja Stefan Lindfors brändäsivät täysillä.

Habitare oli kova juttu. Ilmassa oli kapinan aineksia, mutta ainekset eivät olleet yhteisesti ideologisia, vaan minäkeskeisesti esteettisiä.

Music TV, italialainen Domus, City-lehti ja Image rulettivat. Kännykkä ja netti puuttuivat. Kaikki oli henkilökohtaista ja fyysistä. Elämyksiä haettiin ravintoloista ja klubeilta – tai ruotsinlaivoilta. Vuokko Raninin suunnittelemat vau-sisutukset olivat omaa luokkaansa.

Muotoilun postmodernismi ilmeni räikeimmin sisustusarkkitehtien ja kalustesuunnittelijoiden eturintamalla. Moni suunnitteli erikoisen tuolin. Parempaa diplomaattipassia julkisuuteen ei ollutkaan. Teollisen muotoilun alueella Hannu Kähösen toimisto Crea-design ja Pasi Järvinen esittelivät mielenkiintoisia ideoita. Myös marginaaleissa tapahtui paljon, muun muassa teollisen muotoilijan Matti Knaapin ja muusikko Jimi Tenorin projekteina.

Taideteollisuusmuseo tallensi 1980-luvun postmodernia suunnittelua tuoreeltaan, usein tekijöiden työhuoneilta ja studioista. Nyt avautuneessa näyttelyssä on kiinnostavia poimintoja tästä dokumentoinnin vaiheesta, mutta tarkemminkin olisi kokoelmiin voitu sukeltaa.

Näyttelyssä ei esitellä esimerkiksi teollisuustaiteen liitto Ornamon Muoto-lehteä, joka oli 80-luvun postmodernismin lipunkantajia. Erityisesti kokonaisuuden rampauttaa kuitenkin graafisen muotoilun puuttuminen. Juuri Taideteollisuusmuseo juhli aikoinaan 80-luvun graafista ilmettä: Image-lehden kanssa järjestettiin juhlat Face-lehden art directorin Neville Brodyn kunniaksi. Kokoelmissa olisi ollut monta edustavaa esimerkkiä kasarityylisistä diagonaalihurjasteluista.

 

Kirjoittaja työskenteli Taideteollisuusmuseossa amanuenssina, museolehtorina ja yli-intendenttinä 1981–1998.

Kaj Kalin
hs.kulttuuri@hs.fi
Kirjoittaja on muotoilukriitikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat