Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suosikkikirjailija kirjoitti ensimmäisen dekkarinsa ja nousi heti myyntitilastojen kärkeen Ruotsissa

August-palkittu ruotsalaiskirjailija Carl-Johan Vallgren nousi dekkaristien kärkeen heti ensi yrittämällä

Kulttuuri
 
Kirjailija Carl-Johan Vallgren kertoo, minkälaista musiikkia tekee
Kirjailija Carl-Johan Vallgren kertoo, minkälaista musiikkia tekee
Kansainvälisesti menestynyt ruostalainen kirjaliija Carl-Johan Vallgren tunnetaan myös muusikkona, sanoittajana ja säveltäjä. Hän on julkaissut viisi rock-albumia 2000-luvulla. Viimeisin niistä on Nattboken. August-palkittu kirjailija paljastaa, millaista musiikkia tekee? Miten hänen musiikkinsa heijastaa hänen dekkarinsa vangitsemia tunnelmia? Toimittaja: Jukka Petäjä, kuvaus: Heidi Piiroinen, leikkaus: Arttu Luhtala.

Työhuone näyttää tutulta. Tuntuu siltä, että olisin siellä jo käynyt, vaikka en ole sinne jalallanikaan aiemmin astunut. Valoa siivilöivät harmaat sälekaihtimet, nelisenkymmentä vuotta vanha metallinen pöytälamppu, sekalainen käsikirjasto, hämärä keittiösyvennys, suoraan kadulle avautuva ulko-ovi ja tukeva, ruskea kirjoituspöytä – ehkä tammea. Se on Danny Katzin työhuone, yksityisetsiväksi ajautuneen puolustusvoimien entisen siviilikääntäjän ja tietokoneohjelmoijan tuttu konttori.

Tietokoneen ruutua ei kuitenkaan tarkkaile Danny Katz vaan Carl-Johan Vallgren – ruotsalaisen rikoskirjallisuuden uusin tähti, joka on avannut uransa dekkarikirjailijana rikosromaanilla Varjopoika. Ensi viikolla suomeksikin ilmestyvä teos esittelee Danny Katzin ensimmäistä kertaa. Kirjailijana Carl-Johan Vallgren (s. 1964) ei tule näyttämölle mistään varjoista. Hän sai Ruotsin arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon August-palkinnon romaanistaan Tarina merkillisestä rakkaudesta jo vuonna 2002.

"Tervetuloa Danny Katzin konttoriin. Tässä Danny Katz istuu minun sylissäni. Täällä hän työskentelee. Odota, niin nostan hänet hetkeksi syrjään", Carl-Johan Vallgren toteaa ja on tarttuvinaan keksimäänsä roolihahmoa kainaloista.

Hän huomauttaa, että ratkaisu on hyvin käytännöllinen, koska yhteinen työhuone Danny Katzin kanssa antaa hänelle konkreettisen miljöön, jota ei tarvitse keksiä. "Näin voin käyttää mielikuvitukseni johonkin paljon oleellisempaan ja tärkeämpään, kaunokirjallisempaan."

Heidi Piiroinen HS
Carl-Johan Vallgren asui vuosina 1993–2003 Berliinissä. "Aika oli minulle kirjailijana erittäin tärkeää."
Carl-Johan Vallgren asui vuosina 1993–2003 Berliinissä. "Aika oli minulle kirjailijana erittäin tärkeää."

Ulkopuolisesta tuntuu usein siltä, että ruotsalaiset kustantamot suorastaan houkuttelevat laatuproosaa kirjoittavia kirjailijoita ryhtymään rikoskirjailijoiksi. Kehutun esikoisromaaninsa Nomaderna jo vuonna 1987 julkaissut Carl-Johan Vallgren teki päätöksen itse.

Hän ei heittäytynyt rikoskirjailijaksi kaupallisista syistä tai kustantamon painostuksesta.

Syynä ei ollut liioin se, että kirjallinen ura olisi ollut jotenkin laskussa. Kaikkea muuta. Popmuusikkonakin tunnettu Carl-Johan Vallgren on ollut jo yli toistakymmentä vuotta yksi Ruotsin seuratuimmista kirjailijoista. Hänen romaaniensa myynti on noussut takuuvarmasti kutakuinkin 100 000 kappaleeseen. Tässä mielessä yllättävä hyppy rikoskirjailijaksi on ollut pikemminkin riski kuin mahdollinen ponnahduslauta entistä isompaan menestykseen – ja parempiin myyntilukuihin.

"Pääasiallinen syy ryhtyä rikoskirjailijaksi piilee siinä, että olin omasta mielestäni ajautunut umpikujaan kirjailijana. Olin jumissa, sananmukaisesti cul-de-sac. Halusin yrittää jotakin aivan muuta. Keksin, että kirjallisen genren vaihto rikoskirjallisuuteen voisi avata aivan toisenlaisia näkymiä ja tarjota uusia haasteita", viisi pop-albumiakin 2000-luvulla julkaissut Carl-Johan Vallgren kertoo.

"Muistan istuneeni tällä samalla tuolilla ja pohtineeni, mitä kirjoittaisin. Uuden romaanin? Ei. Sitä en halunnut tehdä. Se olisi ollut vain vanhan toistoa. Entä tieteiskirjallisuus? Ei. Se ei tuntunut omalta lajilta. Rikosromaani sen sijaan alkoi kutkuttaa mieltä. Halusin katsoa, osaisinko minäkin kirjoittaa dekkarin. Miten pärjäisin? Olin tavallaan pahnanpohjimmainen, joka tähän ryhtyi täällä Ruotsissa."

Huonosti siinä ei käynyt. Nyt Varjopoika on käännetty jo lähes kahdellekymmenelle kielelle. Carl-Johan Vallgren kertoo myös huomanneensa kaikeksi onnekseen, että genren vaihto rikosromaaniin ei näytä karkottaneen hänen vanhoja lukijoitaan Ruotsissa.

Parhaillaan Vallgren viimeistelee kuumeisesti toista osaa Danny Katzista kertovasta vahvasti noir-henkisestä sarjasta. Se valmistuu jo keväällä. "Epätoivon, kyynisyyden, yön, varjojen ja pimeyden tunnelmissa etenevästä sarjasta tulee ainakin trilogia. En ole varma, miten tulevaisuudessa käy. Voi olla, että palaan takaisin perinteisen kirjallisuuden pariin, vaikka en pidä sitä juuri nyt niin todennäköisenä."

Oman lisänsä kaikupohjaan Suomessa tuo se Carl-John Vallgrenin tausta. Hänen äitinsä Anja Mustapää on suomalainen sotalapsi, joka jäi rauhan solmimisen jälkeen Ruotsiin kasvattiperheeseensä. Biologinen perhe yritti saada Mustapäätä Suomeen, mutta tyttö ei osannut enää suomea. Kiistely tytöstä jatkui kuitenkin vuosia. Biologinen perhe piti silti yhteyttä tyttäreensä.

"Saan kiittää Stalinia syntymästäni", Carl-Johan Vallgren toteaa ja naurahtaa kolkosti.

Hän muistelee, että äidin perhe oli kotoisin Keski-Suomesta. Sen sanan Vallgren osaa lausua aivan oikein, vaikka ei juuri muuten puhu eikä ymmärrä suomea, koska hänen äitinsäkin ruotsalaistui täysin.

"Paljon myöhemmin olen käynyt tapaamassa äitini sukulaisia Suomessa. Minulla on serkkuja Helsingissä, Kirkkonummella, Espoossa ja Mikkelissä. Äitini kävi sodan jälkeen ensimmäisen kerran Suomessa vasta teini-ikäisenä."

Sen verran omaelämäkerrallisuus vilahtaa mustanpuhuvan rikoselokuvan hengessä etenevässä Varjopojassa, että dekkari alkaa kohtauksella, jossa isä kadottaa metroasemalla toisen lapsistaan. Carl-Johan Vallgrenin mukaan tämä teema olisi tuskin löytänyt tietään romaaniin, mikäli hänen äidilleen ei olisi käynyt niin kuin kävi.

"Toinen tapahtuma, joka tavallaan kirjoitutti romaanin alun, tapahtui minulle itselleni, kun vanhempi lapseni oli kuuden vanha. Olimme metroasemalla, kun iäkkäämpi rouva tarjoutui viemään vanhemman lapseni aseman ylätasanteelle minun tuskaillessani vaunuissa kiukuttelevan nuoremman lapseni kanssa."

Carl Johan Vallgren paljastaa kieltäytyneensä avusta, mutta päästyään lasten kanssa vihdoin metroon hän oli alkanut kuvitella, mitä kaikkea olisi voinut tapahtua, jos hän olisi antanut naisen auttaa. "Kysyin itseltäni, mikä olisi pahinta, mitä olisi voinut tapahtua. Nainen olisi voinut varastaa lapsen. Mitä siitä olisi seurannut?"

Tämän lopulta vuoteen 1970 sijoittamansa kohtauksen Carl-Johan Vallgren kirjoitti heti tapahtuman jälkeen muistiin työhuoneessaan. Teksti syntyi puolessa tunnissa. Hän ei vielä silloin tiennyt, mihin se liittyi.

Entä mistä löytyi elämän murjoma juutalainen Danny Katz? Carl-Johan Vallgren myöntää, että aluksi hän oli tyhjän päällä. "Jos alkaa kirjoittaa rikosromaania, täytyy olla myös roolihenkilö, joka selvittää rikosta tai rikoksia. Siinä vaiheesssa keksin juutalaisen Danny Katzin, josta halusin tehdä sankarin enkä perinteistä uhria – osin juutalaisten lasteni tähden."

Carl-Johan Vallgren on kiinnostunut rikkinäisistä ihmisistä, joilla on riittävästi katu-uskottavuutta. Siksi Danny Katz on hatarasti kasassa pysyvä puolipsykopaatti. Hän on tiukka tiedonkeruun amattilainen, mutta myös entinen nisti. Hän pärjää yhtä hyvin öisillä kaduilla kuin valaistuissa salongeissa.

"Halusin päähenkilön, joka voi liikkua vapaasti kaikissa yhteiskunnan eri kerroksissa."

Carl-Johan Vallgrenin Varjopojassa Danny Katz joutuu tutkimaan rikkaan ruotsalaisen patruunasuvun hämärää menneisyyttä ja veristä nykyisyyttä. Lähtökohta tuo mieleen Stieg Larssonin kuvauksen Vangerin suvusta romaanissa Miehet jotka vihaavat naisia.

"En ole lukenut Stieg Larssonia, enkä kovin paljon muitakaan ruotsalaisia dekkareita. Olen saanut vaikutteita pikemminkin amerikkalaisesta rikoskirjallisuudesta."

Jukka Petäjä HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat