Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasari-inhokit ja -suosikit kerättiin Postmodernismi-näyttelyyn

Näyttely on nostalgiatrippi 80-luvulle

Kulttuuri
 
Liisa Takala
Muotoilija Rita Taskinen Designmuseon Postmodernismi-näyttelyssä Helsingissä.
Muotoilija Rita Taskinen Designmuseon Postmodernismi-näyttelyssä Helsingissä. Kuva: Liisa Takala
Postmodernismi 1980–1995 Designmuseossa (Korkeavuorenkatu 23) 30. 1.–17. 5. ti klo 11–20 ja ke–su klo 11–18. Liput 10 e.
Stefan Lindforsin Gorbatšov-tuolit kertovat kylmän sodan hengestä.
Stefan Lindforsin Gorbatšov-tuolit kertovat kylmän sodan hengestä.

Peter Shiren suunnittelema Bel Air -nojatuoli (1982) on postmodernin muotoilun klassikoita, samoin kuin Ettore Sottsassin Casablanca-kaappi (1981).
Peter Shiren suunnittelema Bel Air -nojatuoli (1982) on postmodernin muotoilun klassikoita, samoin kuin Ettore Sottsassin Casablanca-kaappi (1981).

Paitsi olkatoppausten ja tukkahevin ystäville, 80-luku oli ihmeiden aikaa monelle muotoilijalle ja taiteilijalle.

Yli puolen vuosisadan ajan olivat hallinneet modernismin ihanteet – pelkistäminen, käytännöllisyys ja koristeellisuuden hylkääminen. Ja sitten sai tykittää! Unohdettiin taivutettu puu, otettiin tilalle muovilaminaattia. Unohdettiin neutraalit värit, otettiin tilalle violetti, vihreä ja oranssi. Unohdettiin yksinkertaisuus ja lainattiin pyramideja art decosta, pilareita antiikista, leikattiin ja liimattiin.

"Tuntuu siltä, että nyt kaikki on mahdollista, että olemme vapaita luomaan uutta, ylittämään rajat ja astumaan kielletylle alueelle", kirjoitti muotoilija Rita Taskinen Muoto-lehdessä vuonna 1983.

"Muotoilu sirpaloitui, siihen tuli moniäänisyyttä ja dekoratiivisuutta", sanoo näyttelyn yhdessä Salla Heinon kanssa kuratoinut Harry Kivilinna.

Tuloksena syntyi humoristisia huonekaluja, arkkitehtuuria lähentelevää keittiötarpeistoa, värikkäitä lasiesineitä ja sukupuolirooleja sekoittavaa valokuvataidetta.

Muun muassa näitä on koottu Designmuseon Postmodernismi-näyttelyyn, joka esittelee vuosina 1980–1995 syntynyttä muotoilua ja sen kulttuuriympäristöä.

Vaikka esillä on pieni kokoelma italialaisen Ettore Sottsassin ja muiden postmodernismin edelläkävijöiden töitä, valokeilassa on erityisesti suomalainen muotoilu.

Museon toisen kerroksen tilaa hallitsevatkin 80-luvun hittimuotoilija Stefan Lindforsin bambusta ja nahasta valmistetut, sotaisat Reagan-, Gorbatšov- ja Xiaoping-tuolit.

Näkyvästi esillä ovat myös Markku Salo, Jouko Järvisalo ja Kimmo Varjoranta.

Yllättäen myös kuvataiteet ovat vahvasti edustettuina: lilan, persikan ja pistaasinvärisiksi maalattuja näyttelysaleja hallitsevat muun muassa Leena Luostarisen, Mari Rantasen ja Jarmo Mäkilän teokset.

Aikaa on kulunut jo riittävästi, jotta 80-lukuun voi kääntää arvioivan katseen. Designmuseo seuraa Lontoon V&A-museon kannoilla, joka teki laajan postmodernisminäyttelyn jo vuonna 2011.

Nyt, runsaat kolmekymmentä vuotta Muoto-lehden tekstin jälkeen, Rita Taskinen pitää 80-lukua yhä ihanana aikana.

"Kuin taakka olisi pudonnut harteilta pimeän ja raskaan 70-luvun jälkeen", hän sanoo.

Luovuudelle oli tilaa, ovet aukesivat johonkin uuteen. Modernismi oli unohtanut kauneuden itseisarvon, Taskinen sanoo, mutta 80-luku palautti koristeen arvoonsa.

"Eihän funktionalistille korkokengän olemassaololle ole oikeutusta, mutta kuitenkin me haluamme pitää korkokenkiä emmekä pukeutua maolaispukuun."

Vaikka muotoilijoille 80-luku oli ihanaa ja vapauttavaa, postmodernistisen muotoilun tuotoksista ei varsinaisesti ole tullut koko kansan rakastamia – ainakaan toistaiseksi.

Helsingissä esimerkiksi Reijo Jallinojan Pikku-Huopalahteen piirtämä Terassitalo jakaa edelleen mielipiteitä. Juuri arkkitehtuurissa 80-luku tuottikin Suomeen ostariestetiikkaa, jonka faneja saa etsimällä etsiä. Myöskään esinemuotoilun puolella 80-luvun luomukset eivät ole muodostuneet osaksi suomalaista kansallisidentiteettiä samalla tavalla kuin Teema-astiastot ja Unikko-kuosit.

Yksi syy voi olla Suomen poikkeuksellisen vahva modernistinen perinne, ehdottaa 80-luvun visuaalista kulttuuria tutkinut Leena-Maija Rossi.

Kaikki tuntevat Alvar Aallon, Ilmari Tapiovaaran ja sloganin "yksinkertainen on kaunista".

"Se, että jokin 'jää vain koristeeksi' on meillä hirveää, vaikka koristehan on ihana asia", Rossi sanoo.

Tämän päivän nuorista muotoilijoista valtaosa ihannoikin taas modernistisesti selkeyttä ja funktionalismia.

Rita Taskisen mielestä tällainen retroilu on sääli, joskin ymmärrettävää.

80-luvun kulutuskulttuuri ja sen estetiikka koetaan vieraaksi ajassa, jossa ekologisuus on tärkeää. 60-lukulainen, niukka muotoilu sopii eettisiin valintoihin paremmin.

"On kammottavaa, että ihmistä sanotaan kuluttajaksi. Mikä voisi olla sen halventavampaa? Nuoret eivät halua olla roskaa tuottava kuluttaja numero se ja se. Heille ratkaisu on elää minimalistisesti ja välttää tavaraa."

Taskinen kuitenkin toivoo, että nuoret muotoilijat vapautuisivat modernismin perinteestä etsimään ennakkoluulottomasti uutta muotoa.

"Se voi löytyä nyt syvänmeren olennoista, kosmoksen sfääreistä ja uudesta tieteestä."

Oiva Toikan Yö-lasiveistokset (etualalla) valmistuivat 1992–1993.
Oiva Toikan Yö-lasiveistokset (etualalla) valmistuivat 1992–1993.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat