Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avaruuslaivat saartoivat Pariisin

Frank Gehryn Vuitton-museo on jo täydessä vauhdissa näyttelyineen. Jean Nouvel hermostui, kun häntä verrataan Gehryyn keskeneräisen, mutta jo avatun Philharmonie de Paris'n perusteella.

Kulttuuri
 
Tähtien sota: arkkitehdit saartoivat Pariisin ”avaruuslaivoilla”
Tähtien sota: arkkitehdit saartoivat Pariisin ”avaruuslaivoilla”
Nehän ovat kuin kaksi marjaa! Tähtiarkkitehti Frank Gehry suunnitteli Vuitton-säätiön taidemuseon Länsi-Pariisin laidalle ja toinen supertähti Jean Nouvel Philharmonie de Paris’n konserttitalon Itä-Pariisiin. Molemmat saivat aikaan jotakin tieteiselokuvien avaruuslaivoja muistuttavaa. HSTV:n videokierros esittelee rakennukset, jotka laajentavat pariisilaisten käsitystä keskustasta ja monipuolistavat kaupungin kulttuuritarjontaa. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus: Nikolai Jakobsen, leikkaus: Arttu Luhtala.

Pariisi. Louis Vuitton -säätiön taidemuseon pihalla sen tajuaa. Kaksi arkkitehtineroa on päättänyt saartaa Pariisin avaruuslaivoja muistuttavilla rakennuksilla.

Arkkitehti Frank Gehryn Louis Vuitton -säätiön taidemuseo hohtaa Länsi-Pariisin laidalla, metsäisen puiston keskellä. Arkkitehti Jean Nouvelin Philharmonie de Paris ulottaa kaupungin keskustaa Itä-Pariisiin, Parc de la Villetteen asti.

Vau-arkkitehtuurin aika on ohi, Suomessa on hoettu. Nämä rakennukset ovat erittäin vau ja laajentavat hurjasti Pariisin kevään kulttuuritarjontaa.

Vuittonin tärppi on 23. helmikuuta asti jatkava Olafur Eliassonin Contact-näyttely. Se vetää hyvin väkeä, vaikka museo on hieman syrjässä.

Lähimmältä Sablons-metroasemalta on yli kymmenen minuutin kävely, joten turistit hyppäävät mieluimmin jo Charles de Gaulle–Etoile-metroasemalla riemukaaren juurella Avenue de Friedlandin kulmassa pikkubussiin. Se starttaa vartin välein ja vie perille noin kymmenessä minuutissa yhdellä eurolla.

Nikolai Jakobsen
Olafus Eliassonin Contact-näyttely voi tuoda mieleen fantasian 1990-luvun teknobileistä. Näyttely on Vuittonin säätiön taidemuseon keskeinen täky tässä kuussa.
Olafus Eliassonin Contact-näyttely voi tuoda mieleen fantasian 1990-luvun teknobileistä. Näyttely on Vuittonin säätiön taidemuseon keskeinen täky tässä kuussa.

Eliasson on taidemaailman kuumia nimiä, 82 henkeä studiossaan työllistävä tanskalais-islantilainen valo- ja installaatiotaiteilija.

Näyttely pönkittää mainetta. Sen laajin teos on 91 metriä pitkä Inside the Horizon. Se tilattiin museon sisäpihalle ja ihmiset kävelevät sen sisällä ja lomitse.

Sisällä näyttelytiloissa Eliasson tekee taikojaan peilein ja valoin. Yksi tila muistuttaa muinaisesta 1990-luvun teknoklubista, yhdessä kirkkaat valonvälähdykset muodostavat pienestä suihkulähteestä verkkokalvolle jääviä nestemäisiä veistoksia.

Figaro kutsuu häntä "taiteen uudeksi profeetaksi" ja Guardian antoi näyttelylle viisi tähteä.

Vuitton-säätiön museon sisätiloissa eksyi vielä avajaisten aikaan monen mielestä helposti. Nyt viitoitukset ovat kohdillaan.

Ulkoilmaan pääsee korkealtakin. Vihreitä keitaita ja ulkoilmataidetta löytyy eri tasoista katolle asti niin paljon, että kovin hyytävänä tai myrskyisenä päivänä museoon ei pidä suunnistaa. Muuten jää esimerkiksi Adrian Villar Rojasin Where the Slaves Live (2014) näkemättä.

Moniselitteisestä jättiveistoksesta löytyy kaikkea kiven ja mullan keskelle pystytetystä lenkkitossusta sammaleeseen, hedelmiin ja kasveihin, joiden rönsyily saa muuttaa teosta luonnon ehdoilla.

Installaatio Olafur Eliassonin Contact-näyttelystä.
Installaatio Olafur Eliassonin Contact-näyttelystä.

Itse kokoelma keskittyy sisätiloissakin eläviin taiteilijoihin, joskin joitakin 1900-luvun klassikkojakin löytyy Alberto Giacomettista (1901–1966) lähtien.

Fluxus-ryhmään kuuluneen videotaiteen isän Nam June Paikin (1932–2006) TV Rodin 1970-luvulta on ajankohtaisempi kuin koskaan. Rodinin veistosten ajattelijahahmo on asettanut videokameran kuvaamaan itseään ja katsoo tulosta ikuisena suorana lähetyksenä tv-ruudulta. Äärimmäistä selfie-kulttuuria!

Kaikki säätiön taideaarteet eivät mahdu kerralla esille, ja nyt esitellään avajaisten jälkeen toista kattausta kokoelmista aina maaliskuun loppuun asti.

Esimerkiksi Maurizio Cattelanin (s. 1960) Charlie Don't Surf vuodelta 1997 hätkähdyttää. Se esittää lyijykynillä kämmenistään pulpettiin ristiinnaulitun huppupäisen koulupojan.

Sigmur Polke, Wolfgang Tillmans ja monet muut ovat nykytaiteen establishmentia ja saavat epäilemään olisiko Vuitton-säätiö kerännyt kokoelmaansa tasokkaasti, mutta varman päälle. Toisaalta esimerkiksi yhdysvaltalaisesta Rachel Harrisonista on kohistu laajimmin 2010-luvulla, vaikka hän on leikitellyt postmodernisti kitschiä, pop-taidetta ja abstraktia ekspressionismia yhdistellen 1990-luvulta lähtien.

Kaiken tämän tarjoaa LVMH-luksustuotekonsernin johtaja Bernard Arnault yksityisin varoin pystyttämässään museossa, joka maksoi yli sata miljoonaa euroa. Toinen uutuus eli Nouvelin Philharmonie de Paris maksoi veronmaksajille 340 miljoonaa euroa.

Inside the Horizon -teos on museon sisäpihalla.
Inside the Horizon -teos on museon sisäpihalla.

Kumpi vau-arkkitehti voittaa tähtien sodan? Gehry Vuitton-säätiön museollaan vai Nouvel Philharmonie de Paris'lla?

Gehryn myöhäistuotanto on ehkä epätasaista, mutta tässä rakennuksessa hän tuntuu onnistuneen hallitusti, kuten myös museon suunnittelua esittelevä näyttely osoittaa. Museo on ikoninen mutta viettelevä – komea mutta yllättävän intiimi.

Nouvel on raivoissaan siitä, että vertailuja yleensä tehdään, sillä hänen mielestään Philharmonie de Paris avautui keskeneräisenä rakennustyömaana. Miten hänen arkkitehtuuriaan voi arvioida, kun ulkokuorikin valmistuu ehkä vasta syyskuussa?

Sen voi toki jo sanoa, että 85-vuotias Gehry ja 69-vuotias Nouvel ovat vanhemmiten lähentyneet toisiaan tyylillisesti.

Näiden dinosaurusten vähitellen väistyessä vau-arkkitehtuurille on jo syntymässä vastareaktio. Edessä on jotain maltillisempaa, jota Gehry on jo kutsunut "paluuksi tylsyyteen", back to bland.

Sitä ennen molemmat ovat voittaneet – jälleen kerran.

Pariisin arkkitehtuurista puhuttaessa Philharmonie de Paris ja Fondation Louis Vuitton -museo lienevät pian yhtä ohittamattomia kuin menneen ajan vau-arkkitehtuuri Notre-Damen katedraalista Eiffel-torniin ja Pompidou-keskukseen.

Arkkitehti Frank Gehryn Vuitton-säätiön taidemuseo tuo mieleen tieteiselokuvien lavasteet.
Arkkitehti Frank Gehryn Vuitton-säätiön taidemuseo tuo mieleen tieteiselokuvien lavasteet.

Yksityiskohta Olafur Eliassonin Contact-näyttelystä.
Yksityiskohta Olafur Eliassonin Contact-näyttelystä.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat