Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Richard McGuiren Here-teosta pidetään jo yhtenä amerikkalaisen nykysarjakuvan kulmakivistä

Kulttuuri
 
Richard McGuiren Here on 300-sivuinen sarjakuvakirja, jossa kuvataan yhtä paikkaa aina samasta kulmasta.
Richard McGuiren Here on 300-sivuinen sarjakuvakirja, jossa kuvataan yhtä paikkaa aina samasta kulmasta.

Sarjakuvataiteilija Richard McGuiren Here ilmestyi vain pari kuukautta sitten, mutta se on jo nostettu yhdeksi amerikkalaisen nykysarjakuvan kolmesta kulmakivestä Art Spiegelmanin Mausin (1991) ja Chris Waren Jimmy Corriganin (2000) rinnalle.

Kolmen teoksen taustalla piilee myös yhteyksiä. Vuonna 1989 McGuire teki Heren ensimmäisen version, jossa oli vain kuusi sivua. Sen julkaisi Spiegelman kokeellisen sarjakuvan klassikkolehdessä Raw'ssa.

Ware on kertonut, kuinka lyhyen Here-sarjakuvan lukeminen mullisti hänen käsityksensä sarjakuvasta. Moni muukin on maininnut sen vaikuttajakseen.

"Tein ensimmäisen version, kun kuulin Spiegelmanin esitelmän, jossa hän vertasi sarjakuvia kaavioihin ja karttoihin. Se teki vaikutuksen. Ware lähetti minulle fanikirjeen, kun olin vielä opiskelija. Tapasimme New Yorkissa ja ystävystyimme saman tien", McGuire muisteli Angoulêmen sarjakuvafestivaalilla.

Richard McGuire
Richard McGuire

Here-sarjan kahden version lisäksi McGuire (s. 1957) ei olekaan tehnyt juuri muita sarjakuvia. Sen sijaan hän on tehnyt paljon muuta. 1980-luvun alussa McGuire perusti Liquid Liquid -bändin, "koska silloin kaikki soittivat rockia".

Hän on opiskellut kuvanveistoa ja suunnitellut leluja. McGuiren omalaatuiset lastenkirjat ovat erittäin arvostettuja. Kuvituksia ovat käyttäneet muun muassa New Yorker ja New York Times. Silti harva pääsee yhden välineen esikoisteoksellaan mestariluokkaan.

Nimi Here on suomeksi täällä. Idea vaikuttaa petollisen yksinkertaiselta. Se kuvaa yhtä paikkaa aina samasta kulmasta. Jokainen aukeama on yksi kuva, jonka sisällä on pienempiä ruutuja. Ne taas sijoittuvat aikajanalle, joka ulottuu ajan alkuhämärästä sen loppuun.

"Mottoni oli pitkin matkaa tehdä suurista asioista pieniä ja pienistä asioista suuria."

Kuuden sivun laajentaminen 300-sivuiseksi kirjaksi ei käynyt helposti. McGuire teki siitä kustannussopimuksen jo vuonna 1999. Työ venyi, koska hän epäili pitkään, toimisiko juttu, jossa ei ole päähenkilöä tai lineaarista juonta.

"Toisaalta sinä aikana tapahtui paljon sellaista, mikä vaikutti kirjaan. Vanhempani ja isosiskoni kuolivat. Päädyin penkomaan lapsuudenkotini tavaroita, muun muassa isäni ottamia valokuvia."

McGuiren isällä oli tapana ottaa perheestään joka vuosi valokuva samalla sohvalla. Niistä kuvista hän piirsi versiot kirjaansa. Sen keskeisin tila on hänen lapsuudenkotinsa olohuone.

Artikkeliin liittyvät

"Monet asiat kirjassa ovat totta. Esimerkiksi Benjamin Franklin todellakin vieraili äpäräpoikansa luona naapurissa, ja he riitelivät Yhdysvaltain itsenäistymisestä. Halusin kaikesta mahdollisimman realistista. Taustatutkimukset veivät vuoden."

McGuire luki kirjastossa intiaanien historiasta ja penkoi eri vuosikymmenten tapettimalleja. Hän löysi lähetyssaarnaajan laatiman sanakirjan, jonka avulla laati alueella asuneen heimon vuoropuhelua.

Historiallisten sattumusten ohella mukana on paljon henkilökohtaista. McGuire arvelee, että perhe-elämän pienet sattumukset sallivat lukijoiden samastua sarjakuvaan sen huikeasta aikaperspektiivistä huolimatta. "Kaikilla on samanlaisia kokemuksia syntymäpäivistä ja muusta elämän arjesta."

Here-sarjakuvan pääroolissa on aika. McGuire sanoo, että hän on miettinyt pitkään, kuinka eri aikojen asiat ja tapahtumat tuntuvat elävän rinnakkain. Kun hän teki sarjakuvansa ensimmäistä lyhyttä versiota, hän oli juuri muuttanut uuteen kämppään.

"Mietin, millainen sen edellinen asukas mahtoi olla. Aivomme hyppivät koko ajan edes takaisin ajassa. Emme oikeastaan koskaan elä pelkästään nykyhetkessä."

Yksi merkittävä kokemus oli, kun McGuire asui vähän aikaa Pariisissa. Hän teki siellä yhden jakson Fear(s) of the Dark -animaatioelokuvaan, johon eri tekijät laativat kauhujuttuja.

"Asuin pienellä kujalla ja kuulin, että Godard oli kuvannut siellä elokuvaa, ja eri aikoina Rimbaud ja Patti Smith olivat asuneet siellä. Sellaiset yhteydet ajan ja paikan välillä tuntuvat todella kiehtovilta."

Menneen kuvaamisessa McGuire pystyi nojaamaan taustatutkimukseen, mutta tulevaisuutta hän joutui kuvittelemaan. Siinä hän turvautui tieteeseen mutta toisaalta taas henkilökohtaiseen.

Tiedettä tuli muun muassa tutulta ilmastotieteilijältä. McGuire uskoo, että jossain vaiheessa sadan vuoden sisällä lapsuuden kotitalo jää veden alle. Omasta lapsuudesta löytyi pohja kohtaukselle, jossa tulevaisuuden turistit ihmettelevät 1900-lukua.

"Vanhemmillani oli rituaali. Aina kun isä oli lähdössä johonkin, äiti kysyi, muistikohän avaimet, lompakon ja kellon. Ne kaikki katoavat. Lompakkoa ei tarvita, kun käteinen häviää. Harvat käyttävät enää rannekelloa, koska aika katsotaan puhelimesta."

Suureen teokseen mahtuu monta pientä ja suurta teemaa maan ja taivaan väliltä. Ja aika kuluu – sitä nopeammin, mitä vanhemmaksi elää, kuten McGuire huomauttaa. Kirjansa keskeisimmän sanoman hän tiivistää yksinkertaiseksi ja perinteiseksi.

"Kaikki on hyvin katoavaista. Olemme täällä vain ohikiitävän hetken."

Harri Römpötti
Angoulême

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat