Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailijaliiton puheenjohtaja Jyrki Vainonen kiittää nettikauppaa

Kulttuuri
 
Heidi Piiroinen HS / HS
Puheenjohtaja Jyrki Vainonen tekee parhaansa, jotta kirjailijan työn tulevaisuus olisi mahdollinen, palkitseva ja mielekäs.
Puheenjohtaja Jyrki Vainonen tekee parhaansa, jotta kirjailijan työn tulevaisuus olisi mahdollinen, palkitseva ja mielekäs. Kuva: Heidi Piiroinen HS / HS

Runeberginkadun kokoushuoneessa kehkeytyy pikku koe. Tunnistaako marraskuun lopulla Suomen kirjailijaliiton puheenjohtajaksi valittu Jyrki Vainonen, 52, keitä seinällä riippuvat muotokuvat esittävät?

"Tuo tuossa keskellä on Kirsi Kunnas ", Vainonen sanoo.

Kuka?

Jyrki Vainonen

 Syntynyt 1963 Anjalankoskella. Asuu Tampereen lähellä Vuorentaustassa.

 Voitti novellikokoelmallaan Tutkimusmatkailija ja muita tarinoita (Loki-Kirjat) Helsingin Sanomien esikoisteospalkinnon 1999.

 Julkaissut kaikkiaan kolme novellikokoelmaa ja neljä romaania, joista viimeisin on Swiftin ovella (Tammi, 2011).

 Uusimmat teokset: Linnunpöntönrakentaja (Atena, 2012) ja kävelyä käsittelevä esseekokoelma Askelia (Basam Books, 2014).

 Suomentanut etenkin irlantilaista runoutta ja klassikoita.

 Lisensiaatintutkinto yleisestä kirjallisuustieteestä.

 Opettaa luovaa kirjoittamista.

Helppoa. Muotokuva on ihan uusi, toisin kuin muut seinällä. Niitä hän ei ryhdy arvailemaan.

"Tutustumisvaiheessa vasta", Vainonen selittää. "Mutta kyllä minä nämä maalauksetkin vielä opettelen."

Vanhoille muotokuville löytyy tutut nimet: Santeri Ivalo, Helvi Hämäläinen, Sirkka Selja ja Larin Kyösti.

"Ivalo oli liittomme perustajajäsen", Vainonen tietää.

Edelliset kaksi kautta eli kuusi vuotta noin 700 jäsenen kirjailijaliittoa johti Tuula-Liina Varis. Seuraajaksi yksimielisesti valittu Vainonen ei ryhdy saman tien linjaamaan omia uudistuksiaan.

Sen sijaan hän puhuu tärkeinä pitämistään aiheista. Ensimmäinen on vähälevikkisen kirjallisuuden puolustaminen.

"Pitäisi pystyä huolehtimaan siitä, että myös novellistiikkaa, runoutta ja esseistiikkaa olisi tarjolla. Ei ihmisiä voi rangaista heidän kirjallisesta maustaan siten, että he eivät saisi mitä haluavat."

"Valtavirtaromaaneista ei tarvitse olla huolissaan. Ne kyllä löytävät lukijansa ja ostajansa, mikä on hyvä asia."

Myymälöiden lisäksi vähälevikkinen kirjallisuus on Vainosen mukaan joutunut kärsijän asemaan myös määrärahaleikkausten kanssa kamppailevissa kirjastoissa. Aika pienen yleisön teoksia hän kirjoittaa itsekin.

"Tulevaisuudessa yhä useampi kirja ostetaan netistä. Näen siinä paljon myönteistä. Netissä vähälevikkinen kirjallisuus on ihan yhtä helposti saatavissa kuin suuren suosion romaani."

Uuden puheenjohtajan toinen tärkeä asia on palkaton työ, jota joutuu tekemään jonkin verran jokaisella alalla. Silti kirjailija on erityisasemassa: ylitöitä ei voi tehdä, koska kuukausipalkkaa ei ole.

"Kirjailijalle kuuluu aina työstään palkkio", ennen johtajuutta jo kuusi vuotta liiton hallitukseen kuulunut Vainonen tähdentää. "Siis muustakin kuin kirjoittamisesta: esiintymisistä, muun muassa. Esiintymiset ovat osa kirjailijan työtä."

Tarkoittaako puheenjohtaja, että kirjailijalle pitää maksaa siitä, kun hän edistää teoksensa myyntiä kirjamessuilla?

"Jonkin verran on sellaisia esiintymisiä, joissa ollaan kustantamon kanssa yhteisellä asialla. Mutta nekin velvoitteet voisi yrittää sopia nykyistä tarkemmin, ja lopuista maksettaisiin sitten erillinen palkkio."

"Kirjailijaliitto itse maksaa omien messuohjelmiensa esiintyjille korvauksen."

Kysymykseen siitä, onko kustantamojen kulttuuritahto hiipunut, Vainonen vastaa toisella kysymyksellä: "Kävikö noin kymmenen vuotta sitten niin, että kustannusalalle tuli johtajiksi ihmisiä, joilla oli liialliset tuotto-odotukset kirja-alasta?"

Vainosen näkemyksen mukaan kustantamojen johtostrategia muuttui silloin.

"Pitkäänhän tätä alaa pyörittivät sellaiset ihmiset, joilla tietysti täytyi olla jonkin verran liikemiestaitoja, mutta joilla oli myös mukavalla tavalla idealistinen lähtökohta, että ihan jokaisen nimikkeen ei tarvitse olla kannattava, kunhan kokonaisuus on", Vainonen sanoo.

"Toivottavasti sellaisia kustantamoja on edelleen, joissa halutaan ja pystytään näkemään metsä puilta: jokaisen puun ei välttämättä tarvitse olla se tukki, josta saadaan rahaa, vaan että niiden paksujen puiden tuotoilla pystyttäisiin kasvattamaan ja hyväksymään vähän ohuempirunkoisiakin puita."

Ennen kirjailijanuraansa Vainonen yritti yhdeksän vuotta saada käsikirjoituksia julki. Sitten löytyi pienkustantamo Loki-Kirjat. Novellikokoelma Tutkimusmatkailija ja muita tarinoita voitti Hesarin esikoisteospalkinnon vuonna 1999.

Toimintansa lopettaneen Lokin jälkeen hänen teoksiaan ovat julkaisseet Tammi, Atena ja Basam Books. Puheenjohtajalla ei ole vakituista kustantamoa, kuten ei ole useimmilla hänen liittonsa jäsenistäkään.

"Minäkin olen kuullut kauniita kertomuksia siitä, miten jonkin kustantamon kirjailijaksi pääseminen merkitsi sitä, että sinusta pidettiin hyvää huolta ja työnantaja loppuiäksi."

Hänen mukaansa odottaminen on lisääntynyt. Ensin odotetaan sitä, että saa kirjansa julki. Sitten odotetaan arvosteluja, sitten apurahoja, sitten seuraavaa kirjaa. "Koko kirjan syntyprosessi on pidentynyt."

Etenkin runoilijoille on jo kovin tuttua, että hänen kustantajansa julkaisuohjelmassa saattaa olla tilaa vasta vuoden tai kahden päästä, vaikka teos olisi jo valmis.

"Se on hämmentävä tilanne, kun siihen ensimmäisen kerran törmää", Vainonen tietää.

Kerkevien kirjoittajien kannattaisi hänen mukaansa viljellä montaa eri lajityyppiä, aikuisten proosan ohella vaikka lastenkirjoja, ja yrittää profiloida tuotantonsa eri osa-alueita eri kustantamoille. Siten voisi pysyä ajattelemassaan julkaisutahdissa.

Sekä leivän syrjässä.

Julkisuus ja otsikot tuppaavat keskittymään niihin, jotka tunnetaan ja tulevat toimeen. Herättääkö se suuressa, vähemmälle jäävässä enemmistössä kateutta?

"Ei tämä mikään uusi tilanne ole", Jyrki Vainonen toppuuttelee. "Kirjailijat tietävät kyllä, että joillakin nimikkeillä tehdään rahaa, jotta muutakin, vähemmän myyvää mutta muuten arvokasta voi julkaista."

"Vaan kun ihmisiä ollaan, niin tietenkin tähän liittyy kaikenlaisia tunteita. Valehtelisin, jos sanoisin, että kirjoittaminen on Suomen ainut työ, johon ei liity ammattikateutta."

"Mutta se on sitten jo eri asia, mitä kukakin kadehtii toiselta. Ja tärkeintä on, että niitä tunteita pystyy käsittelemään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat