Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapellimestari Simon Rattlen Sibelius-maraton alkaa

Berliinin filharmonikot esittävät sinfoniat Berliinissä ja Lontoossa Sir Simon Rattlen johdolla

Kulttuuri
 
Sir Simon Rattle ja Vesa Sirén keskustelevat tunnin Sibeliuksesta
Sir Simon Rattle ja Vesa Sirén keskustelevat tunnin Sibeliuksesta
Kapellimestari Sir Simon Rattle antoi joulukuun HS Teemalle ainutlaatuisen laajan Sibelius-haastattelun. HSTV julkaisee sen Berliinin filharmonikkojen ainutlaatuisen Sibelius-maratonin alla. Sir Simon johtaa Sibeliuksen kaikki sinfoniat torstaista lauantaihin Berliinissä ja ensi viikolla myös Lontoossa. Haastattelu: Vesa Sirén. Kuvaus: Berliinin filharmonikot.

Jean Sibeliuksen (1865–1957) 150-juhlavuosi huipentuu torstaista alkaen, kun Berliinin filharmonikot esittää säveltäjän seitsemän sinfoniaa sekä viulukonserton ensin Berliinissä ja sitten Lontoossa.

HS seuraa kolme iltaa kestävän Sibelius-maratonin Berliinissä.

Jokaisen konsertin pika-arvio on luettavissa HS.fi:n kulttuuriosiosta tuoreeltaan pian konsertin päätyttyä.

Juhlan kunniaksi julkaisemme nyt myös HS.fissä ja HSTV:ssä laajan Sibelius-haastattelumme Sir Simon Rattlen kanssa.

Kaveh Rostamkhani
Sir Simon Rattle johtaa Sibeliuksen kaikki sinfoniat torstaista alkaen Berliinin filharmonikkojen konserteissa ensin Berliinissä ja sitten Lontoossa.
Sir Simon Rattle johtaa Sibeliuksen kaikki sinfoniat torstaista alkaen Berliinin filharmonikkojen konserteissa ensin Berliinissä ja sitten Lontoossa.

Sir Simon kuuli noin kymmenvuotiaana Sibeliuksen viidennen sinfonian Liverpoolin filharmonikkojen konsertissa, ja "se iski kuin salama".

Voitettuaan John Player -kapellimestarikilpailun 1974 tuomaristossa istunut Paavo Berglund otti hänet assistentikseen Bournemouthiin, jossa hän levytti sinfoniat.

Sir Simon palaa haastattelussamme yhä uudelleen Berglundiin, joka täytti lopulta Simon Rattlen omatkin Sibelius-partituurit merkinnöillään ennen kuin nuori Rattle levytti itse ne Birminghamissa.

"Minulla on tallella kaikki hänen jousituksensa ja sormituksensa, jotka ovat erittäin eksentrisiä ja erikoislaatuisia ja äärimmäisen toimivia."

Sir Simon toisaalta kritisoi useita tunnettuja Sibelius-tulkkeja Herbert von Karajanista lähtien. Hän sättii myös Berliinin filharmonikkoja, jolla hän soitatti Sibeliuksen kaikki sinfoniat myös 2010, mutta ei ollut vielä silloin tyytyväinen varsinkaan viidennen sinfonian esitykseen.

"Minkäänlaisen kiihdytyksen toteuttaminen on Berliinin filharmonikoille äärimmäisen vaikeaa. Orkesteri on kuin erittäin painava saksalaisrekka, ja Sibeliuksen musiikissa pitää todella liikkua", hän manasi.

"Kyllähän me kiirehtiä osaamme ihan helvetinmoisesti varsinkin silloin, kun ei ole tarkoitus, mutta tempon kiihdytys kontrolloidusti on hyvin vaikeaa. Se vaatii samaa luottamusta kuin harjoituksissa, jossa lähdet kaatumaan suorin vartaloin taaksepäin koska oletat, että toiset ottavat sinut vastaan. Aiomme käyttää aikaa ja työstää tätä todella kovasti", Sir Simon lupasi.

Näin hän on myös tehnyt. Hän harjoitti ja esitytti Sibeliuksen viidennen sinfonian varmuuden vuoksi myös joulukuussa ennen varsinaista Sibelius-konserttisarjaa.

Sir Simon Rattle täytti viime kuussa 60 vuotta ja brittilehdistö povasi syntymäpäiväjutuissa häntä Lontoon sinfoniaorkesterin seuraavaksi ylikapellimestariksi. Hän jättää Berliinin filharmonikot 2018.

Sitä ennen hän haluaa tehdä Sibeliuksesta Berliinissä yhä keskeisemmän säveltäjän.

"Meidän on mentävä syvemmälle tähän pelon metsään. Berliinin filharmonikot ovat alkaneet puhua, että tämä ei ole heidän musiikkiaan, mutta tämä on loistavaa musiikkia. Ehkä tämän sarjan aikana he jo sanovat, että tämä on heidän musiikkiaan!" 

 

HS.fi/kulttuuri: Lue koko Sir Simon Rattlen HS Teema -haastattelu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat