Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tähtien sota -avaruustarun ikoniset asut kiertävät Yhdysvaltoja uuden elokuvatrilogian kynnyksellä

Suuri Star Wars -asunäyttely näyttää, kuinka ikimuistoisia George Lucasin hahmot ovat ja kuinka suunnittelu muuttui 30 vuodessa

Kulttuuri
 
Alex Kampion
Näyttely keskittyy asuihin, George Lucasin visioon ja uskottavan fiktiivisen maailman luomiseen.
Näyttely keskittyy asuihin, George Lucasin visioon ja uskottavan fiktiivisen maailman luomiseen.

On sumuinen ilta kauan sitten kaukaisessa galaksissa, eli Seattlessa viime perjantaina. Obi Wan-Kenobi, Darth Vader ja Prinsessa Leia astuvat ovesta sisään.

"Jos teillä on mukananne aseita, ettehän vie niitä näyttelytilaan", sanoo EMP-museon lippumyyjä ystävällisesti.

Tänä iltana populaarikulttuurin museossa aukeaa näyttely Star Wars and the Power of Costume, joka esittelee kuusikymmentä käsintehtyä asua Tähtien sota -elokuvista. Myös avajaisvieraat ovat pukeutuneet teeman mukaisesti naamioihin ja kaapuihin, jediritareiksi ja roboteiksi.

George Lucasin mukaan Darth Vader ryösti koko tarinan. Vasta Imperiumin vastaiskua (1980) kirjoittaessaan Lucas keksi, että Vader oli Luke Skywalkerin isä. Pahis Darth Vaderin kanssa poseeraavat Luz (vas.), Kevin ja Michael Orozco.
George Lucasin mukaan Darth Vader ryösti koko tarinan. Vasta Imperiumin vastaiskua (1980) kirjoittaessaan Lucas keksi, että Vader oli Luke Skywalkerin isä. Pahis Darth Vaderin kanssa poseeraavat Luz (vas.), Kevin ja Michael Orozco.

Näyttelyyn on valittu ikonisimmat hahmot ja näyttävimmät puvut Lucasfilm-tuotantoyhtiön puolen miljoonan asun ja esineen kokoelmasta. Osa on näytteillä ensimmäistä kertaa, kuten alkuperäinen stormtrooper eli Imperiumin iskusotilas. Ennen niin kiiltävä panssari on kenties taisteluissa naarmuuntunut.

"Tämä on ensimmäinen näyttely, joka keskittyy asuihin, George Lucasin visioon, käsityöläisyyteen ja uskottavan fiktiivisen maailman luomiseen", kertoo Miriam Springuel Smithsonian-instituutista, joka toimii näyttelyn välittäjänä.

Näyttely on Seattlessa lokakuuhun asti. Sen on tarkoitus kiertää viiden vuoden aikana kaksitoista Yhdysvaltain kaupunkia, mutta seuraavia kohteita ei ole vielä päätetty.

Kiertue kattaa siis sopivasti ajan, jolloin seuraavat Tähtien sota -elokuvat tulevat teattereihin. Smithsonianin tiedottajan Jennifer Schommerin mukaan ajoitus on vain onnellinen sattuma.

Power of Costume -näyttelyssä uudet ja vanhat puvut ovat näytillä rinnakkain. On helppo huomata, kuinka yksinkertaista symboliikkaa ensimmäiset elokuvat käyttivät. Paha hirmuhallitsija pukeutuu mustaan viittaan kuin viikatemies, jedijeesuksilla on raamatulliset tien pieksämät kaavut. Imperiumin sotilasunivormut muistuttavat natseista.

"Lucas halusi, että vain katsomalla asua kerran yleisö tajuaisi hahmon luonteen. Kun näyttelijät pukivat vaatteet ylleen, he tiesivät heti, miten liikkua ja kantaa itseään", Springuel kertoo.

Alkuperäisen trilogian asut olivat vaatimattomia, sillä tapahtumat sijoittuivat keskelle sisällissotaa, hajanaisen kapinallisjoukkion elämään.

Uuden trilogian Episodi I – Pimeä uhka -elokuva (1999) taas alkaa Tasavallan kukoistuskaudesta ja kuvaa hovia ja eliittiä.

Niinpä Lucas nosti jalan jarrulta: pukuvarasto täyttyi huippumuodista, vintagesta ja brokadeista. Kuningatar Amidalalla on joka kohtauksessa uusi asu, usein monikerroksinen kaapu ja raskas päähökötys.

Niitä on kiva katsella, mutta on se kumma, että ainoan kunnon naishahmon pitää olla elokuvan kermakakku.

"Oikeassakin historiassa asujen vaihtaminen oli tapa osoittaa valtaa ja vaurautta", selittää näyttelyvieras Julia Nolan. "Kuningattaret saattoivat käyttää yhtä mekkoa vain pari kertaa."

Nokkela droidi R2-D2 kierteli avajaisyleisön joukossa.
Nokkela droidi R2-D2 kierteli avajaisyleisön joukossa.

Nolan itse on pukeutunut harmaaseen upseeriasuun, jonka on tehnyt itse. Hän haluaisi liittyä 501st Legion -nimiseen yhdistykseen. Sen jäsenet pukeutuvat Star Wars -pahiksiksi erilaisiin tapahtumiin.

"Maailmassa on ihme kyllä tuhansia ihmisiä, jotka haluavat leikkiä olevansa stormtrooper."

Yhdistyksellä on kuitenkin tiukat säännöt siitä, millainen asun tulee olla. Univormun pitäisi olla villasekoitetta ja leikkausten täsmälleen elokuvan mukaiset.

Tähtien sota on varmasti yksi innostavampia maailmoja, johon heittäytyä.

Valomiekkayhdistys Jet City Saber Guild esittää lavalla taistelukoreografiaansa. Crystal Vonoy lipuu yleisön joukossa kuningattaren mustassa riikinkukkoasussa, johon kuuluu höyhentötterö ja jonkinlaiset kuulosuojaimet.

"Tein pukua kuuden kuukauden ajan joka päivä, kymmenen tuntia päivässä. Odotan innolla, millaisia asuja uudet elokuvat tuovat tullessaan", hän sanoo.

Teksti: Noora Mattila
Kuvat: Alex Kampion
Seattle, Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat