Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äänilevy on sitkeä sissi

Kulttuuri
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Olohuoneen sohvalla löhötessä silmäni vaeltelevat vastapäisen seinän vallanneessa cd-hyllystössä. Viimeisimmän muuton yhteydessä levyt tuli järjestettyä kunnolla ja tuoreimmat cd:t sijoitettua oikeille paikoilleen, pääasiassa maantieteelliseen järjestykseen. Muutosta on – ohhoh – yli kuusi vuotta.

Yritystä levymaantieteen ylläpitoon on toki esiintynyt senkin jälkeen, mutta tunnustettava on: olen epäonnistunut.

Uutuuspinot ovat kapinallisten tavoin vallanneet saarekkeita yhä kauempaa levyjen varsinaiselta asuinalueelta. Lisäksi jollain kumman tavalla osa lp-levyistä on palannut kellarista kotiin.

Musiikkituottajat Ifpi -yhdistys julkaisee lähiaikoina tiedot viime vuoden levymyynnistä. On helppo ennustaa, että fyysisten äänitteiden myynti on edelleen laskenut ja suoratoistokuuntelu lisääntynyt. Viime vuoden myydyin levy lienee samaa maata kuin edellisvuosienkin: Vain elämää.

Vaikka levyjä myydään yhä vähemmän, niitä tehdään entiseen tahtiin. Levy on bändille tai artistille kuin käyntikortti, jotakin enemmän kuin nettistriimi tai Youtube-klippi; konkreettinen todiste olemassaolosta. Merkittävä osa monen bändin levymyynnistä tapahtuu keikalla eikä näy myyntilistoilla.

Levyjen pinot kasvavat täällä toimituksessakin. Tästä viikosta lähtien kirjoitamme äänilevyistä yhden sivun sijasta kahdella sivulla viikoittain ja pyrimme entistä paremmin välittämään tietoa siitä, miten monipuolisen kiinnostava on äänitetyn musiikin maailma, myös niiden myyntilistojen ulkopuolella.

Spotify on toki kätevä ja kasvattaa tasaisesti suosiotaan Suomessakin, mutta haluanko jättää musiikinkuunteluni vain sen varaan? Enpä usko.

Levyhyllystöni kaipaa jonkinlaista karsintaa, mutta radikaaliin cd-tyhjennykseen en ole valmis. Osa levyistä on esineinäkin rakkaita ja täynnä muistoja. Lisäksi niissä on sekin puoli, että kansissa kerrotaan kuka musiikin on tehnyt.

Verkossa musiikin tekijyys on liki kadonnut.

Pirkko Kotirinta pirkko.kotirinta@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuriosaston vt. esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat