Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etkö ymmärrä Kaija Saariahoa – tämä levy saattaa auttaa

Kulttuuri
 
Mikko Stig Lehtikuva
Kaija Saariaho (s. 1952) on tunnetuimpia suomalaisia nykysäveltäjiä. Hänen musiikkiaan ovat tilanneet muun muassa New Yorkin ja Lontoon filharmonikot ja Suomen kansallisooppera.
Kaija Saariaho (s. 1952) on tunnetuimpia suomalaisia nykysäveltäjiä. Hänen musiikkiaan ovat tilanneet muun muassa New Yorkin ja Lontoon filharmonikot ja Suomen kansallisooppera. Kuva: Mikko Stig Lehtikuva
Klassinen
Kaija Saariaho: Émilie Suite ym. Karen Vourc'h ja Strasbourgin filharmonikot joht. Marko Letonja. Ondine
★★★

Se oli kuin märkä rätti kasvoilleni.

Toimittajalegenda Ilkka Malmberg pyysi taannoin apuani tehdessään isoa juttua säveltäjä Kaija Saariahosta Kuukausiliitteeseen. Hän kuuntelisi ennen suurta syntymäpäiväkonserttia Saariahon keskeistä teosta La passion de Simonea kymmeniä kertoja ja ottaisi selvää, voisiko sitä ymmärtää ilman klassista koulutusta.

Älä sillä aloita! Se on raskas ja vaikeatajuinen! Aloita Quatre instantsilla, hoin hänelle. Ja kuuntele välillä vaikutteita Wagnerista Debussyyn ja Messiaeniin. Näin löydät kontekstin!

Hän kuunteli vain raskasta passiota, viikkoja putkeen. Selitin mitä pystyin, mutta hän pohti konsertissa sävelprismojen sijasta Prisman ostoslistaa.

Nyt on kertauskurssin aika, sillä Quatre instants sai ensilevytyksen versiona sopraanolle ja orkesterille.

Tämä versio sai minut ekstaasiin Karita Mattilan ja Jukka-Pekka Sarasteen johtaman Suomalaisen kamariorkesterin konsertissa vuonna 2003. Se on Saariahon helppotajuisin nykymusiikkihitti ja melkoinen mestariteos.

Quatre instantsissa Amin Maaloufin neljä lyhyttä tekstiä vievät intohimosuhteen kaarta selkeästi eteenpäin. Harmi vain, että levyttäjinä eivät ole Mattila ja Saraste, vaan kaunisääninen sopraano Karen Vourc'h ja Marko Letonjan johtama Strasbourgin filharmonikot. Alkuvoimaa jää puuttumaan.

Vourc'h laulaa myös sarjaa Émilie-monologioopperasta. Hän ei tässäkään ole Mattilan tapainen tulivuori, mutta teksti kertookin rationaalisesta tiedenaisesta Émilie du Châtelet'sta ja tämän viimeisestä yöstä, jona hän yrittää saada Newtonin Principia Mathematican ranskannoksen valmiiksi ennen vaarallista synnytystä. Hän ja lapsi kuolivat.

Kansallisoopperaan maaliskuussa saapuva Émilie on staattisempi kuin Quatre instants mutta samalla Saariahon kaunein ooppera. Valitettavasti laulusarjana Maaloufin teksti paljastaa hienoisen selittelevyytensä, ja kantaesityksessä kiehtonut elektroniikka jää pois.

Levyllä on myös Terra memoria -jousikvarteton jousiorkesteriversio, jossa Strasbourgin filharmonikot eivät voi päästä mikroskooppiseen tarkkuuteen Saariahon esitysohjeiden noudattamisessa hyvän jousikvartetin tavoin. Mehevyyttä toki saadaan.

Ei täydellinen levy, mutta hyvä. Laitan Ilkka Malmbergin jatkokurssille. Nyt kuulet sen Quatre instantsin, jota suosittelin! Joko ymmärrät Saariahoa?

"La passion de Simone on tarinallinen ja Quatre instants ei. Ei tämä ollut minulle helpompi", Ilkka sanoo usean kuuntelukerran jälkeen.

Onhan tässä tarina! Quatre instants sisältää neljä kompaktia laulua, jossa käydään läpi intohimosuhteen kaarta.

"Tai samaa asiaa katsotaan kolmelta eri suunnalta. Sopraanon lauluosuudet ovat kuitenkin vaikeasti lähestyttäviä."

Yllättäen abstraktimpi Terra memoria kiinnostaa Malmbergia enemmän. "Minulle suljettu ovi raottuu hitusen."

Toivo herää myös Émilie-laulusarjan osissa, joissa ei lauleta.

"Ensimmäisessä interludissa musiikki toimii verhoina, läpikuultavina kerroksina hyvin lähestyttävästi."

Nythän puhut kuin Saariaho-tutkija! Tämän sävelvuon yli mennään vielä että heilahtaa!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat