Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvovaltainen aloite: Helsinki-Vantaan lentokentästä Sibelius-lentokenttä

Kulttuuri
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Helsinki-Vantaan lentokenttä halutaan nimetä uudestaan säveltäjä Jean Sibeliuksen mukaan.
Helsinki-Vantaan lentokenttä halutaan nimetä uudestaan säveltäjä Jean Sibeliuksen mukaan. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Helsinki-Vantaan lentokenttä nimetään säveltäjä Jean Sibeliuksen mukaan, jos uusi ja arvovaltainen esitys toteutuu.

Pääministeri Alexander Stubb, valtiovarainministeri Antti Rinne sekä liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko ovat jo antaneet esitykselle "positiivista palautetta", esityksessä kerrotaan.

Esityksen tekivät Jean Sibeliuksen juhlavuoden 2015 projektiryhmä, Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiö ja Sibelius-seura. Sen allekirjoittajat ovat Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja ja Sibeliuksen tyttärenpojanpoika Janne Virkkunen, Matti Ahde ja Lauri Tarasti.

"Tämä on pitkän harkinnan tulos", Virkkunen kertoo HS:lle.

Sibeliuksen syntymästä tulee tänä vuonna 150 vuotta, ja sitä juhlitaan maailmanlaajuisesti. Esimerkiksi Berliinin filharmonikot esittävät tällä viikolla kaikki sinfoniat Berliinissä ja ensi viikolla Lontoossa.

Allekirjoittajat esittävät, että "kansainvälisesti ja pysyvästi tunnetuimman suomalaisen" juhlavuoden "merkittävimmäksi ja pysyvimmäksi teoksi" Jean Sibeliuksen nimi liitetään sopivalla tavalla Helsinki-Vantaan lentokentän nimeen.

Lehtikuva
Jean Sibeliuksen syntymästä on kulunut 150 vuotta.
Jean Sibeliuksen syntymästä on kulunut 150 vuotta.

Esityksessä muistutetaan, että useat lentokentät on nimetty suurmiesten mukaan lentokentän ja maan imagon kohottamiseksi.

On totta, että säveltäjien mukaan nimettyjä kenttiä on useita: Frédéric Chopin on saanut lentokentän Varsovaan, Mozart Itävallan Salzburgiin, Giuseppe Verdi Italian Parmaan, Sergei Prokofjev Ukrainan Donetskiin ja kiinnostavasti Budapest nimesi kenttänsä Franz Lisztin mukaan Ferenc Liszt -lentokentäksi säveltäjän 200-vuotisjuhlan kunniaksi varsin äskettäin, vuonna 2011. Liverpool puolestaan nimesi lentokenttänsä rocklegenda John Lennonin ja New Orleans jazzlegenda Louis Armstrongin mukaan.

Esityksen mukaan Sibelius loisi positiivista mielikuvaa Helsinki-Vantaan lentokentästä ja antaisi tuntuman Suomesta kulttuurimaana kentän kautta vuosittain kulkeville 15 miljoonalle matkustajalle. Nimelle tulisi myös tunnearvoa.

Esitys jättäisi Finavian itsensä päätettäväksi miten Sibeliuksen nimi kentän nimeen liitetään.

"Emme tiedä, miten käy", Virkkunen kertoo. "On aika iso juttu brändätä kenttä uudelleen. Periaatteessa palaute on ollut oikein hyvä, ja ideaa on pidetty hyvänä."

Päätöstä toivotaan tänä vuonna ja sen toteuttamista Suomen itsenäistymisen juhlavuonna 2017.

”On todella positiivista, että meille tarjotaan Sibeliuksen nimen käyttämistä”, Finavian hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi kertoo.
”Täytyy tietysti analysoida mitä nimen vaihtaminen maksaisi ja miten markkinat sen ottaisivat vastaan. Uskoisin, että voimme käsitellä asian hallituksessa vielä tämän vuoden aikana.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat