Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelottavinta on sekoitus tuttua ja vierasta

Kulttuuri
 

Merete Mazzarella sanoo kirjassaan Sielun pimeä puoli – Mary Shelley ja Frankenstein, että Mary Shelley ennakoi teoksessaan Sigmund Freudin teoriaa ihmisen tiedostamattomasta mielestä.

Väite voi tuntua liioitellulta, mutta yhteys on todellinen.

Tohtori Frankensteinin luoma Olento on Mazzarellan mukaan tohtorin "sielun pimeän puolen" ruumiillistuma.

Tämä näkyy konkreettisesti siinä, miten elokuvissa ja teatterilavalla Olentoon on yhdistetty suunnilleen kaikki mahdolliset pelkomme.

Olento toimii pelkojen magneettina, koska se on yhdistelmä jotain meille tuttua ja jotain täysin vierasta.

Me pelkäämme tällaista yhdistelmää aina enemmän kuin jotain täysin tuntematonta ja vierasta. Tämä selittää esimerkiksi sen, miksi kauhufiktiossa niin usein toistuu asetelma, jossa lapsi muuttuu jotenkin pahaksi.

Mazzarella ei sitä mainitse, mutta tälle kammottavalle yhdistelmälle antoi nimen Mary Shelleyn aikalainen, myös romanttiseen liikkeeseen liitetty saksalainen filosofi Friedrich Schelling. Nimi oli "unheimlich".

Kirjaimellisesti käännettynä se tarkoittaa salaisuuden, "heimlich", vastakohtaa. Samalla se viittaa myös kotoisen ja tutun vastakohtaan. Tässä on Schellingin, ja myös Shelleyn, yhteys Freudiin.

Freud kehitti "unheimlich"-käsitettä omassa teoriassaan ihmismielestä. Freudille se kuvasti ahdistavaa kokemusta, joka tuo ihmisen tiedostamattoman mielen äärelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat