Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikkifestivaalin työpaja tuo musiikkia säveltäjien työpöydältä konserttisaliin viikossa

Musica nova Helsinki -festivaalin työpaja tuo musiikkia säveltäjien työpöydältä konserttisaliin viikossa

Kulttuuri
 
Säveltäjät ja muusikot valmistelivat nykymusiikkikonsertin ohjelman viikon mittaisessa työpajassa
Säveltäjät ja muusikot valmistelivat nykymusiikkikonsertin ohjelman viikon mittaisessa työpajassa
Musica nova -festivaalin Creative Dialogue -työpajassa tuotiin nuoret säveltäjät ja muusikot yhteen jo sävellystyön alkuvaiheessa. Yhteistyössä he valmistelivat konserttiohjelman, jonka tuloksia kuullaan ilmaiskonsertissa lauantaina 7. helmikuuta. Toimittaja: Samuli Tiikkaja. Kuvaus ja leikkaus: Rio Gandara

Säveltäjä Kaija Saariahon Je sens un deuxième coeur -trion kolmas osa tuntuu sopivan erityisen hyvin juuri tähän aamuhetkeen. Navetan ikkunasta näkyy, kuinka sakea lumisade tippuu hiljalleen kohtisuoraan alaspäin. Alttoviulu, sello ja piano luovat haurasta sointimaailmaa, jonka eteerisen pinnan alla on aimo määrä jännitteitä.

Soittamassa on kolme nuorta opiskelijaa. Soittoa kuuntelee sellisti Anssi Karttunen, joka toisinaan keskeyttää musiikin ehdottaakseen erilaisia tulkintatapoja. Pääpaino on soiton dynamiikassa, jotta hienovaraisesti soivan musiikin hahmot tulisivat esiin.

Ollaan Järvenpään Kallio-Kuninkalassa. Navetta kuuluu vanhaan maalaistilaan, joka on muunnettu konsertti- ja harjoitustiloiksi Sibelius-Akatemian käyttöön. Tällä viikolla Kallio-Kuninkalassa ovat musisoineet opiskelijat eurooppalaisista ja yhdysvaltalaisista konservatorioista Anssi Karttusen, Kaija Saariahon ja pianisti Tuija Hakkilan opastuksella.

Rio Gandara HS
Kaija Saariaho ja Anssi Karttunen opetustehtävissä.
Kaija Saariaho ja Anssi Karttunen opetustehtävissä.

Yoonhee Lee ja Cameron Crozman harjoituksissa.
Yoonhee Lee ja Cameron Crozman harjoituksissa.

Meneillään on viikon mittainen Creative Dialogue -työpaja, jossa menestyneet nykymusiikkiammattilaiset opastavat säveltäjiä ja muusikoita yhteistyöhön keskenään. Kurssi on rakennettu opettajien omien kokemusten pohjalta.

"Olemme Kaijan, Tuijan, Magnus Lindbergin ja muutamien muiden soittajien ja säveltäjien kanssa tehneet vuosikymmenien ajan täysin avointa, läheistä yhteistyötä luomisprosessin alusta lähtien", Anssi Karttunen kertoo.

"Kukaan ei kerro nuorille säveltäjille ja soittajille, miten hirveän inspiroivaa yhteistyö on ja kuinka paljon siitä on apua ihan kaiken musiikin soittamisessa. Sen takia me tuomme nuoria säveltäjiä ja soittajia yhteen. Laitamme heidät siihen tilanteeseen, että heidän pitäisi saada teos valmiiksi ja esitettyä. Me kokeneemmat istumme tässä vieressä ja yritämme auttaa nuoria löytämään ne kysymykset, joilla päästään ensimmäisestä harjoituksesta konserttiin asti."

Antoine Ouvrard keskittyy Walter Sallisen sävellykseen.
Antoine Ouvrard keskittyy Walter Sallisen sävellykseen.

Työpaja alkoi viime viikonloppuna ja siinä keskitytään kolmeen eri asiaan. Muusikot opiskelevat Karttusen ja Hakkilan opastamina Kaija Saariahon kamarimusiikkiteoksia, Saariaho itse antaa sävellysopetusta neljälle säveltäjälle, ja kaikki työstävät yhdessä säveltäjien oppitunneilla kirjoittamia uusia teoksia esityskuntoon.

Kurssin tuloksia esitellään tulevana lauantaina Musica nova Helsinki -festivaalin ilmaiskonsertissa. Perjantaina alkavan Musica novan taiteellisena johtajana toimiva Anssi Karttunen on rakentanut myös koko festivaaliohjelman dialogien ja kohtaamisten ympärille.

Pari tuntia aamuharjoitusten jälkeen alttoviulisti Tim Hansson, sellisti Cameron Crozman ja pianisti Eirik Fosstveit kokoontuvat uudelleen Saariahon trion ääreen. Nyt soittoa kuuntelee kaksi opettajaa, Anssi Karttunen ja Tuija Hakkila. Karttusen aamutunti on selkeyttänyt sointia, ja nyt opettajat paneutuvat fraseeraukseen, rytmiin ja tulkintaan. Karttunen keskittyy jousisoittajiin, Hakkila pianistiin.

Tunnin jälkeen kanadalainen Cameron Crozman kertoo olevansa vaikuttunut kurssin sisällöstä.

"On mahtavaa, että täällä keskitytään nykymusiikkiin. Kaikki soittamamme kappaleet on kai sävelletty minun elinaikanani, mikä tuntuu huikealta", 19-vuotias Crozman sanoo.

Crozman opiskelee Pariisin konservatoriossa, jossa opetus keskittyy klassiseen ohjelmistoon. "Täällä opetus on aivan erilaista. Varsinkin Kaija Saariahon teoksissa etsitään äänenvärejä, joita vanhemmassa musiikissa ei ole."

Tuija Hakkila (kesk.) opastaa sellisti Cameron Crozmania, viulisti Yoonhee Leetä ja pianisti Antoine Ouvrardia Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa.
Tuija Hakkila (kesk.) opastaa sellisti Cameron Crozmania, viulisti Yoonhee Leetä ja pianisti Antoine Ouvrardia Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa.

Opiskelijoille näyttääkin olevan suuri elämys päästä yhteistyöhön paitsi toistensa, myös maineikkaiden opettajien kanssa. Esimerkiksi Kaija Saariaholla oma sävellystyö vie niin paljon aikaa, ettei sitä yleensä jää opettamiselle. Paitsi erikoistapauksissa.

"Opetan kyllä tämmöisissä yhteyksissä. Minulla käy myös joskus kotona nuoria näyttämässä teoksiaan, mutta yleensä vierailut jäävät vain yhteen kertaan. En ehdi opettamaan sen enempää, koska opettaessa pitäisi pystyä keskittymään nuoren kehittymiseen ja puhumaan laajemminkin hänen tilanteestaan", Saariaho sanoo.

"Nuorilla on nykyään niin hirveät paineet. Ei meidän ikäpolvellamme sellaista ollut. Nuoret ovat niin tietoisia siitä, että pitäisi tehdä kaikki nopeasti. Tällä kurssilla haluamme opettaa, että ikätoverien kanssa voi löytää tapoja luoda yhdessä. Minäkin olen tehnyt yhteistyötä näiden kahden kaverin [Karttunen ja Hakkila] kanssa jo 30 vuoden ajan."

Anssi Karttunen ohjaa Cameron Crozmania, Eirik Fosstveitia ja Tim Hanssonia Kaija Saariahon Je sens un deuxième coeur -trion harjoituksissa.
Anssi Karttunen ohjaa Cameron Crozmania, Eirik Fosstveitia ja Tim Hanssonia Kaija Saariahon Je sens un deuxième coeur -trion harjoituksissa.

 

Musica nova Helsinki -festivaali järjestetään 6.–14. helmikuuta. Creative Dialogue -ilmaiskonsertti on lauantaina 7. helmikuuta kello 15 Musiikkitalon Organo-salissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat