Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sydänleikkaukset sysäsivät liikkeelle romaanin, josta Joni Skiftesvik sai Runeberg-palkinnon

Voittajateos on uusi avaus Joni Skiftesvikin pitkällä uralla

Kulttuuri
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
"Kesä 2011 muutti kaiken kerralla", Joni Skiftesvik sanoo palkitun romaaninsa taustasta.
"Kesä 2011 muutti kaiken kerralla", Joni Skiftesvik sanoo palkitun romaaninsa taustasta. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Kotonaan Oulussa puhelimeen vastaa onnellinen mies. Torstaina jaettu Runeberg-palkinto myönnettiin viime syksyn omaelämäkerrallisesta romaanista Valkoinen Toyota vei vaimoni (WSOY), mutta Joni Skiftesvik, 67, kokee saaneensa samalla tunnustuksen koko pitkästä ja tuotteliaasta urastaan.

"Skiftesvik on kertojana suuri tyylitaituri ja hänen romaaninsa realistista kerrontaa parhaimmillaan", palkintoperusteluissa todetaan. Eikä siinä vielä kaikki:

"Kirjan painava sisältö jatkaa elämäänsä mielessä ja kasvaa päivä päivältä. Paljon on kirjoitettu hyviä romaaneja, mutta mestaruus tunnetaan jälkivaikutuksesta."

Pohjoisen, lähihistorian ja merellisten aiheiden kuvaaja ei ole aiemmin kirjoittanut omaelämäkerrallista proosaa. Nyt vaikuttaa siltä, että hänen kirjailijantyössään on alkanut kokonaan uusi, vahva jakso.

"Olen saanut Toyotasta palautetta enemmän kuin pitkiin, pitkiin aikoihin muista kirjoistani", Skiftesvik kertoo. "Voi sanoa, että saman verran kuin esikoiskirjastani."

Debyytti, novellikokoelma Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja oli valtaisa arvostelu- ja yleisömenestys 1983. Kokenut lehtimies nousi kerralla suomalaisten syvien tuntojen ääneksi.

"Olen tykännyt siitä, kun ihmiset kertovat, että Toyota vuoroin naurattaa ja itkettää. Niin olen itsekin kokenut kirjani."

Se alkoi kehkeytyä "kriisien kesänä" vuonna 2011. Kirjailija ja hänen vaimonsa makasivat yhtä aikaa teho-osastolla, puoliso Meilahdessa sydämensiirron takia, ja Skiftesvik itse Oulun yliopistollisessa sairaalassa sydämen ja aortan ongelmien tähden.

"Sairaalassa maatessani silmien edessä alkoi jostakin syystä kulkea ihan konkreettisia kuvia menneestä elämästä ja erilaisista sattumuksista oman elämän varrella", hän sanoo.

Skiftesvik kirjasi välähdykset muistiin. Kotiuduttuaan hän kaivoi muistivihkon esiin.

"Päätin yhdistää tähänastisen eletyn elämäni tapahtumavyyhteen, jonka eteen minä ja vaimoni, koko perhe, sinä kesänä jouduimme", hän kertoo.

Kustantaja on jo toivonut muisteluksille jatkoa, moni lukija varmasti samoin.

"Omakohtainen kerronta viehättää nyt niin kovasti, että vakavasti olen kyllä harkinnut", Skiftesvik kertoo.

Runeberg-palkinto, 10 000 euroa, jaettiin nyt 29. kerran.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat