Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelijä Juliette Binoche eläytyy uudessa elokuvassaan löytöretkeilijän vaimon rooliin

Espanjalaisohjaajan tarinassa kotirouva etsii miestään Pohjoisnavalta

Kulttuuri
 
Leandro Betancor
Amerikkalaista kotirouvaa esittävä Juliette Binoche (vas.) tekee matkan pohjoiseen oppaanaan Rinko Kikuchin esittämä nainen.
Amerikkalaista kotirouvaa esittävä Juliette Binoche (vas.) tekee matkan pohjoiseen oppaanaan Rinko Kikuchin esittämä nainen. Kuva: Leandro Betancor

Maailmaan saatiin torstaina taas uusi mainio elokuva, jonka pääosaa näyttelee Juliette Binoche.

Nyt Binoche on pääroolissa historiallisessa elokuvassa, joka kertoo Pohjoisnavan valloituksesta vuonna 1908. Binoche näyttelee amerikkalaisrouva Josephine Pearya, löytöretkeilijä Robert Pearyn vaimoa, joka on seikkailija itsekin. Elokuvan alussa rouva nähdään kaatamassa jääkarhua.

Elokuvan ohjaaja on espanjalainen Isabel Coixet.

"Hän käyttää kameraa kuin pensseliä", Binoche kuvasi ohjaajansa työtapaa elokuvan maailmanensi-illassa Berliinissä torstaina.

Juliette Binoche on ollut vuosikymmeniä eurooppalaisen elokuvan tunnetuimpia näyttelijöitä. Hänen uransa käynnistyi toden teolla vuonna 1985, kun hän näytteli Olemisen sietämättömässä keveydessä. Muita komeita rooleja on häneltä nähty elokuvissa Kolme väriä: Sininen, Englantilainen potilas sekä viime vuonna elokuvassa Clouds of Sils Maria.

Hän on kannatellut hyvin erilaisia rooleja ja tehnyt töitä muun muassa Jean-Luc Godardin, Abbas Kiarostamin ja Michael Haneken alaisuudessa. Binochea ihaillumpia naisnäyttelijöitä ei monia ole. Mistä raadollisena todistuksena on sekin, että hän paiskii töitä kovaa tahtia viisikymppisenäkin, kun monilta hänen ikätovereiltaan ovat työt vähentyneet.

Uusi Binoche-elokuva on nimeltään Nobody Wants the Night eli suomeksi vapaasti käännettynä vaikka Kuka kaamosta kaipaisi.

Ja kaamoksesta, pohjoisen pimeydestä elokuvassa todella on kysymys. Binochen esittämä rouva Peary lähtee miehensä perään talvella ja matkasta tulee nopeasti muuta kuin pelkkää puolison etsintää. Seuranaan rouvalla on kaksi eskimo-opasta sekä kokenut, Gabriel Byrnen esittämä retkeilijä, joka pitää yritystä uhkarohkeana.

Binochen mukaan elokuvan rouva on symboli läntiselle maailmalle, joka uskoo tietävänsä kaiken.

"Peary oli koulutettu nainen, jonka piti mennä kauas asutuksesta löytääkseen ihmisen itsessään", Binoche analysoi tämänkertaista roolihahmoaan.

Ankarat olosuhteet, puutteelliset varusteet sekä retkeilijöiden turhamaisuus kääntävät retken selviytymiskamppailuksi. Iglussa tarvittaisiin ruokaa, ei gramofonia.

Elokuvan talviset kuvat on kuvattu Norjassa.

"Totuus on, että Norjassa oli saakelin lämmintä. Kylmät kuvat piti tehdä. Mielikuvitus saa uskomaan, että kylmyys elokuvassa on totta", Binoche kertoi.

Ohjaaja Coixet sen sijaan haukkui Norjan tuotantomaana.

"Elokuvantekoon oli vaikea löytää Norjasta rahaa, ja kaiken huippuna yhtenä aamuna Binoche ja Byrne istuivat norjalaishotellissa kuin pikkulapset. Heille oli sanottu, että aamiaista ja kahvia ei ole saatavilla. Suutuin kuin vain espanjalainen osaa", Coixet sanoi.

Elokuvassa rouvan etsintäretken määränpää on mies ja Pohjoisnapa, mutta varhain, jopa osoittelevasti, käy selville, että matkan kohteena on enemmänkin ihmisen ja jään valtakunnan välinen kohtaaminen, luonnossa elävän ihmisen ja sivilisaation ristiriita. Binoche saa vastapainokseen Alakan, Rinko Kikuchin näyttelemän naisen, joka on tottunut elämään jäässä, lumessa ja kaamoksen pimeydessä.

"Kukaan ei halua astua pimeään, mutta joskus meidän täytyy, jotta tulisimme ihmisinä paremmiksi", Binoche sanoi Berliinissä toimittajille.

Löytöretkitarinan ohjaaja on espanjalainen Isabel Coixet, joka ei ole vielä saanut kovin suurta nimeä esimerkiksi Suomessa. Hänellä on silti takanaan pitkä ura, useita fiktioita ja dokumentteja parissakymmenessä vuodessa.

Margarethe von Trottan jälkeen Coixet on vasta toinen nainen, jonka ohjaama teos avaa Berliinin elokuvajuhlat.

Coixet oli aluksi vastahakoinen puhumaan sukupuolikysymyksestä, mutta antoi sitten palaa.

"Ei kukaan jätä vaginaansa pukuhuoneeseen, kun kuvaus alkaa. Elokuvia jokainen tekee itsenään", Coixet sanoi.

Miten olet pystynyt tekemään elokuvia niin paljon, Coixetilta kysyttiin.

"Ehkä minulla on sittenkin muna. Totta puhuen olen jääräpäinen. Ajattelen elokuvia ensimmäiseksi aamulla ja viimeiseksi illalla. En halua siloteltua tietä. Haluan vain saman mitä miehet saavat."

Nobody Wants the Night kilpailee Berliinissä Kultaisesta karhusta, joka jaetaan ensi viikon lopulla. Elokuvan Suomeen tulosta ei ole tietoa.

Veli-Pekka Lehtonen HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat