Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rankka rakkaustarina – HS tapasi Stephen Hawking -elokuvan pääosaparin

Elokuva Kaiken teoria kertoo kosmologi Stephen Hawkingin ja Jane-vaimon liitosta. HS:n kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä tapasi pääosaparin Lontoossa.

Kulttuuri
 
Working Title Films
Eddie Redmaynen rooli ALS-tautia sairastavana tiedemiehenä on fyysisesti vaativa.
Eddie Redmaynen rooli ALS-tautia sairastavana tiedemiehenä on fyysisesti vaativa. Kuva: Working Title Films

Seksi ja rakkaus eivät ole vain tavallisten ja terveiden etuoikeus.

Myös pyörätuolipotilailla – ja jopa teoreettisen fysiikan huippututkijoilla – voi olla kiihkeä rakkauselämä.

Helmikuun 6. päivä Suomessa ensi-iltansa saava elokuva Kaiken teoria on ensisilmäyksellä kuvaus kuuluisan kosmologin ja fyysikon Stephen Hawkingin elämästä.

Hawking ei kuitenkaan noussut maailmanmaineeseen yksin. Taustalla vaikutti vuosikymmenien ajan vaimo Jane Wilde.

Nuori Jane nai Stepheninsä, vaikka lääkärit antoivat 21-vuotiaana sairastuneelle tutkijalle vain kaksi vuotta elinaikaa.

Jane-vaimo hoiti miehensä, lapsensa ja kotinsa. Ammattiapua ei juuri käytetty, vaikka Hawkingin tila huononi koko ajan.

Lopulta Jane uupui ja liitto hajosi. Mutta kiintymys pysyi, vaikka kumpikin tarttui uuteen rakkauteen tahoillaan.

Andrew Winning Reuters
NäyttelijätEddie Redmayneja Felicity Jones tervehtivätStephen Hawkingia ja Jane WildeHawkingia Kaiken teorian ensi-illassa.
Näyttelijät
Eddie Redmayne
ja Felicity Jones tervehtivät
Stephen Hawkingia ja Jane Wilde
Hawkingia Kaiken teorian ensi-illassa.

Kehutussa elokuvassa pääosaparia näyttelee kaksi nuorta englantilaista lahjakkuutta: Eddie Redmayne ja Felicity Jones. Kumpikin sai suorituksestaan Oscar-ehdokkuuden.

Oscar-ehdokkaana on myös käsikirjoittaja Anthony McCarten, jonka työ pohjautuu Jane Wilde Hawkingin hieman kitkerään omaelämäkertaan Travelling to Infinity: My Life with Stephen.

Oscareissa Kaiken teoria on ehdolla myös parhaaksi elokuvaksi.

Etenkin Redmaynen, 33, näyttelijäntyötä on ylistetty. Redmaynen täytyi panna koko fysiikkansa peliin, sillä roolihahmon kyky puhua ja liikkua heikkenee elokuvan myötä.

"Vaikeinta oli se, että roolisuoritukseni ei saanut näyttää vaikealta. Tämä ei ole elokuva sairaudesta. Tämä on elokuva inhimillisestä ja monimutkaisesta rakkaustarinasta", Redmayne kertoi Helsingin Sanomien ja pienen kansainvälisen toimittajaryhmän haastattelussa Lontoossa.

Redmayne sai rooliinsa apua koreografilta. Hän kävi myös kolmen kuukauden ajan sairaalassa tapaamassa potilaita, jotka Hawkingin tavoin sairastavat liikehermoja rappeuttavaa ALS-tautia. "Jotkut heistä antoivat minun myös tunnustella käsiään ja jalkojaan."

Elokuvaa ei kuvattu aikajärjestyksessä. Esimerkiksi kuvaukset Cambridgen yliopistolla piti tehdä alle viikossa. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että Redmayne saattoi näytellä aamulla melko tervettä Hawkingia, ja iltapäivällä hyvin sairasta.

Fakta

Pariskunta tapasi yliopiston juhlissa

Stephen Hawking, (s. 1942), on englantilainen fyysikko ja kosmologi, joka tunnetaan kansantajuisesta tiedekirjastaan Ajan lyhyt historia. Tieteellisessä työssään hän on yhdistänyt kvanttifysiikkaa ja suhteellisuusteoriaa. Hän on tutkinut mustia aukkoja ja maailmankaikkeutta.

Hawking sairastaa parantumatonta ALS-tautia, joka vie puhe- ja liikuntakyvyn. Hän käyttää pyörätuolia ja puhesyntetisaattoria.

Jane Wilde Hawking , (s. 1944) opiskeli Cambridgen yliopistossa kieliä ja väitteli tohtoriksi. Hän ja Hawking menivät naimisiin 1965 ja erosivat 1995. Pariskunta tapasi juhlissa kummankin opiskellessa Cambridgessa. Pariskunnalla on kolme lasta.

Jane Wilde Hawking on kirjoittanut kirjan vuosistaan Hawkingin kanssa. Kirjaa on myöhemmin päivitetty.

Paineita tuli myös siitä, mitä Hawking ja hänen entinen vaimonsa ajattelevat roolisuorituksista. Redmayne myöntää, että tiedemiehen tapaaminen ennen kuvauksia jännitti.

"He ovat sankareita. Kumpikaan ei antanut vaikeuksien tai sairauden määritellä itseään. ALS-tautia on kuvattu vankiselliksi, joka pienenee koko ajan. Silti sekä Stepheniltä että Janelta löytyy optimismia ja huumoria."

Jane-vaimoa näyttelevä Felicity Jones, 31, ihailee myös sitä, kuinka pariskunnalla oli rohkeutta elää omalla tavallaan: "Pinnalta he näyttävät hyvin sovinnaisilta, mutta kummassakin on boheemisuutta."

Jane Wilde Hawkingilla oli omat humanistisen alan opintonsa, mutta aviomiehen tieteellinen työ ja arjen pyörittäminen jyräsivät vaimon suunnitelmat. Uhrautumisen vaikeus tulee esiin myös hänen kirjassaan.

Lohtua rankkuuteen antoi lopulta paikallinen kirkkokuoron johtaja, Jonathan Hellyer Jones.

"Heidän kolmen suhteessa oli jotain hyvin epätavanomaista. Pidin Janessa siitä, että hän oli rakastunut kahteen eri mieheen, jotka olivat hyvin erilaisia tyyppejä", Felicity Jones sanoo.

Jane Wilde Hawking ja Stephen Hawking vuonna 1974.
Jane Wilde Hawking ja Stephen Hawking vuonna 1974.

Suuriin rakkaustarinoihin kuuluu aina myös ero ja suru. Niin myös Stephen ja Jane Hawkingin tapauksessa.

Eddie Redmaynen mielestä se on myös elokuvan liikuttavin kohta: "Tässä vaiheessa kuvauksia suhtauduimme hahmoihimme jo hyvin suojelevasti."

Felicity Jonesista surullisuus tulee siitä, että pitää päästää irti jostain, joka ei enää toimi: "Vaikka on tultu kuin yhdeksi."

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat