Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lontoon omalaatuinen surrealisti Francis Bacon kohtaa taidehistorian klassikot Pietarin Eremitaasissa

Raju taiteilija pehmenee Eremitaasin aarteiden seurassa

Kulttuuri
 
Vääristyneet ihmiskasvot ovat tyypillinen Francis Baconin aihe.
Vääristyneet ihmiskasvot ovat tyypillinen Francis Baconin aihe.

Pietarilla on pitkään ollut maine klassismiin ja realismiin pohjautuvien taideaarteiden kaupunkina, joka on suhtautunut nuivasti nykytaiteeseen. Paikalliset taideasiantuntijat ovat moittineet pietarilaisia taidemaultaan konservatiivisiksi. Taideväki on kaivannut kaupunkiin pirteää ja keskustelua herättävää valtiollista nykytaiteen museota.

Runsas vuosi sitten avattu Eremitaasin lisäsiipi pääesikunnan talossa vastaa osaltaan komeasti taideväen huutoon. Neljä kerrosta laajasta rakennuksesta on nyt taiteen käytössä.

Viime vuoden Euroopan nykytaiteen biennaali Manifesta 10 antoi jo hienon lähtölaukauksen sille, mitä museo voi tarjota. Manifesta 10 suurine installaatioineen ja keskustelua herättävine saleineen oli kaikin puolin onnistunut.

Kävijöitä se houkutteli 1,5 miljoonaa, joista Eremitaasin tutkimuksen mukaan 40 prosenttia tutustui ensimmäistä kertaa elämässään nykytaiteeseen.

Vaihtuvien näyttelyiden tiloja Eremitaasin lisäsiivessä on runsaasti. Juuri nyt katsojia haastaa irlantilaistaustainen, Lontoon Sohon boheemi ja ristiriitainen taiteilija Francis Bacon (1909–92).

Ja millä tavalla. Eremitaasi rakentaa näyttelyn niin kuin vain suuri museo pystyy. Baconin rujot muotopuolet ihmiset käyvät dialogia Eremitaasin omien taideaarteiden kanssa.

Bacon saa rinnalleen Rembrandtin, Michelangelon koulukuntineen, Rodinin, Picasson, Vincent van Goghin, Cézannen ja Degas'n. Näyttely on aikamatka taidehistoriaan ja poimii sieltä taiteilijoita, joista Bacon oli kiinnostunut.

Niin omalaatuinen kuin Bacon olikin, hänen katseensa kohdistui vahvasti taidehistoriaan, josta itseoppinut taiteilija haki ideoita ja oppia. Hän tutki perusteellisesti muiden muassa Michelangelon, Velásquezin, Degas'n sekä antiikin kreikkalaisten ja roomalaisten taiteilijoiden tyyliä. Hän sai vaikutteita myös surrealismista.

Eremitaasin näyttelyssä on esillä 25 Baconin maalausta, joista kolmetoista on lainassa Sainsburyn visuaalisten taiteiden keskuksesta Itä-Englannista. Osa on lainattu Tate-galleriasta Lontoosta.

Kun Baconin töitä katselee vuorovaikutuksessa taidehistorian suurnimien kanssa, ne tuntuvat pehmenevän. Rajut maalaukset saavat ympärilleen lempeämpää taidetta.

Toki Bacon osaa tässäkin ympäristössä šokeerata groteskeilla irvikuvillaan ja vääristyneillä muodoillaan, joiden pohjalta useimmiten löytyy kärsivältä näyttävä ihminen.

Karttamalla liikaa yksiselitteisyyttä taiteilija herättää kiinnostuksen. Siitä kertovat muun muassa ne valtavat summat, joita Baconin teoksista on maksettu kansainvälisissä taidehuutokaupoissa.

Bacon sanoi, että muotokuvia maalatessaan häntä ei kiinnostanut niinkään ulkonäkö, vaan ihmisestä kumpuavat tunteet. Hän ei selitä, vaan näyttää.

Vincent van Goghin taide oli Baconille suuri suunnannäyttäjä. Eremitaasin näyttelyssä kiinnostavimpiin teoksiin kuuluvat Baconin kaksi tutkielmaa Vincent van Goghista, joissa esittävyyttä on enemmän kuin monissa pelkistetyimmissä maalauksissa. Niiden kanssa dialogia käy van Goghin maalaus, jossa mies ja vaimo lähtevät aamulla pellolle töihin.

Degas'n suloinen balettitanssijamaalaus saa seurakseen Baconin tanssitutkielmat. Rembrandtin ajan patinoimat hämyisät ja upeat muotokuvat keskustelevat Baconin samansävyisten muotokuvien kanssa ja klassisten veistosten muodot Baconin kaarevien muotojen kanssa.

Näyttelyssä on mukana myös paavin muotokuva. Bacon maalasi yli neljäkymmentä huutavaa paavia uudelleentulkintoina barokkitaiteilija Diego Velásquezin maalauksesta Paavi Innocentius X (1650). Velásquezin maalaus paavista oli Baconin mielestä yksi suurimpia taideteoksia taiteen historiassa, koska se avasi kaikenlaisia tunteita ja tien mielikuvitukseen.

Eremitaasin uudessa siivessä on nyt esillä myös museon impressionistit ja 1850-lukua uudempi taide, jotka on siirretty sinne Talvipalatsista.

Siellä on loistava kokoelma Henri Matissen maalauksia omissa saleissaan. Seuraa tekevät muiden muassa Claude Monet, Paul Gauguin, Paul Cézanne, Auguste Renoir, Vincent van Gogh ja Pierre Bonnard. Kiertely saleissa on yhtä juhlaa katsojalle.

  

Francis Bacon ja menneisyyden taide -näyttely 8. maaliskuuta saakka. Eremitaasin nykytaiteen osasto sijaitsee Pietarin keskustassa pääesikunnan keltaisessa rakennuksessa Palatsiaukiolla vastapäätä Talvipalatsia.

Sirpa Pääkkönen HS
Pietari

Paul Gaugain: Kaksi sisarusta, 1892.
Paul Gaugain: Kaksi sisarusta, 1892.
Henri Matisse: Muotokuva perheestä, 1911.
Henri Matisse: Muotokuva perheestä, 1911.
Claude Monet: Nainen puutarhassa, 1867.
Claude Monet: Nainen puutarhassa, 1867.
Eremitaasin taidemuseo
Eremitaasin lisäsiivessä on esillä maalauksia, joihin Francis Bacon sai vaikutteita Michelangelolta ja hänen koulukunnaltaan.
Eremitaasin lisäsiivessä on esillä maalauksia, joihin Francis Bacon sai vaikutteita Michelangelolta ja hänen koulukunnaltaan.
Henri Matisse: Keskustelu 1909–1912.
Henri Matisse: Keskustelu 1909–1912.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat