Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seppo Kääriäinen käy kirjallisin asein vaaleihin

Keskustan vanha isäntä muistuttaa omia ja muita, ettei mikään puolue enää pysy vuosikymmeniä vallassa

Kulttuuri
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Seppo Kääriäinen on kirjansa päähenkilö, mutta kutsuu itseään meikäläiseksi.
Seppo Kääriäinen on kirjansa päähenkilö, mutta kutsuu itseään meikäläiseksi. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva
Arvio: kirjat
Seppo Kääriäinen. Meikäläisen mukaan. Teos. 229 s.

Kansanedustaja Seppo Kääriäinen on jo pitkään ollut kirjallinen tyyppi. Hänen ensimmäinen kirjansa Suomen oma tie ilmestyi vuonna 1986, ja vuosituhannen alussa hän kirjoitti väitöskirjan Sitä niittää, mitä kylvää,

Aikaisemmissa kirjoissaan Kääriäinen häivytti itsensä sivuhenkilöksi. Meikäläisen mukaan -kirjassa hän on päähenkilö, mutta kutsuu itseään meikäläiseksi.

"Meikäläinen on minä meidän joukossamme: yksi Kääriäinen, kirmalainen, savolainen, keskustalainen, suomalainen."

Puhuttelumuoto tuntuu keinotekoiselta kursailulta. Elämäkertaosuuden jälkeen sananvalinnan ymmärtää. Kirjoittaja on yhä se sama ujo korven poika, joka ei Helsinkiin muutettuaan uskaltanut yksin pysäyttää ratikkaa.

Politiikkaan nuorukainen tohti kuitenkin lähteä syksyllä 1970, jolloin hän siirtyi puolueen leipiin. Se kannatti. Korkeiden asemien lista hakee vertaistaan: puoluesihteeri, kansanedustaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja, puolueen varapuheenjohtaja, ministeri ja eduskunnan varapuhemies.

Kevään vaaleissa Seppo Kääriäinen, nyt 66-vuotiaana, on ehdolla, joten tämä on vaalikirja.

Kirja on myös vastakirja. Keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen julkaisi viime syksynä puolueen historiasta pisteliään kirjan Väyrysen valtakunta ja onnistui suututtamaan monta keskustalaista vaikuttajaa. Epäilemättä Seppo Kääriäinen on yksi mielensä pahoittaneista.

Nyt hänellä on tilaisuus kertoa oma versionsa tapahtumien kulusta.

Hän tekee sen eleettömästi mutta vakuuttavasti. Kääriäinen on yli neljä vuosikymmentä ollut voimahahmo siinä henkiinjäämistaistelussa, jota keskusta on joutunut käymään, ensin sosiaalidemokraatteja ja nyt kokoomusta vastaan.

Tulevien vaalien alla Kääriäisen ei enää tarvitse olla aivan etummaisessa rintamassa. Hän on puolueen vanha isäntä, jolta nuoremmat käyvät kysymässä neuvoa ja hakemassa rohkaisua.

Yksi kysyjistä on Juha Sipilä, jonka valintaa puoluejohtajaksi Kääriäinen tuki.

Sipilä ei kuitenkaan päässyt helposti Kääriäisen neulansilmän läpi. Voiko keskustaa johtaa entinen yritysjohtaja, upporikas miljonääri?

Onneksi Sipilän menneisyydestä löytyi todiste, jonka Kääriäinen noteeraa kirjassakin. Sipilä oli poikasena ollut "ohuesti" mukana keskustanuorissa. Mies on siis oikeaa ainesta, vaikka maailma välillä vieroitti hänet alkiolaisilta juurilta.

Kääriäisen pitkä ura alkoi siihen aikaan, kun keskusta oli presidenttipuolue ja pysyvä hallituspuolue. Sdp riisti sittemmin hegemonia-aseman itselleen, ja viime vuodet kokoomus on vuorostaan pitänyt valtaa.

Hän muistuttaa, että hegemonialle on aina noussut vastavoima, ja ennustaa, että niin käy tälläkin vuosikymmenellä.

"Hegemonia-ajattelu saattaa muutenkin joutaa museoon. Puolueiden voimasuhteiden muutokset ovat tulleet nopeiksi ja jyrkiksi niin, että mikään puolue ei enää pysty rakentelemaan pitkien valtakausien turvin vuosikymmenien ikäisiä linnakkeita yhteiskunnassa", Kääriäinen kirjoittaa.

Kirja päättyy kuuden kohdan visioon hyvän pääministerin ominaisuuksista.

"Pääministeri ei voi olla puoluejyrä, mutta hän voi olla puolueelleenkin kultakimpale sen ansiosta, että hän johtaa Suomen ulos uhkaavasta umpikujasta. Hän ei voi ajatella itseään eikä puoluettaan, vaan yksinomaan Suomen etua."

Näin kirjoittaessaan Kääriäinen innostuu liikaa. Hänen – jos kenen – pitäisi tietää, että näin ylevien poliitikkojen valmistus on aikaa sitten lopetettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat