Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rembrandtia sydänsuruun

Kulttuuri
 
© Rijksmuseum
Rembrandt maalasi Juutalainen morsian -teoksen vuonna 1665. –Yksityiskohta.
Rembrandt maalasi Juutalainen morsian -teoksen vuonna 1665. –Yksityiskohta. Kuva: © Rijksmuseum

Vuosi ei alkanut aivan kuten olin suunnitellut. Tammikuun ensimmäisinä päivinä lupaavalta vaikuttanut parisuhde päättyi yllättäen.

Eron jälkeen huomasin jatkuvasti kaipaavani jonnekin toisaalle, jonnekin, missä muistot eivät olisi kaikkialla läsnä. Sellaisia paikkoja löysin elokuvista, kirjoista ja gallerioista. Siellä, missä on taidetta, on myös hyvä nuolla haavoja.

Olin jo ennen eroa varannut liput Lontoon National Galleryn ylistettyyn Rembrandt-näyttelyyn. Nyt matka Lontooseen sai uuden jännitysmomentin: Rembrandt ja särkynyt sydän ovat tulenarka yhdistelmä. Psykologisten draamojen mestari saa tasapainoisemmankin horjumaan; tiesin, ettei kierros tulisi olemaan huviretki.

Näyttely esitteli tähän mennessä laajimman läpileikkauksen Rembrandtin (1606–1669) myöhäistuotannosta – juuri siitä vaiheesta, jossa hollantilaismestari sukelsi kartoittamattomille alueille pökerryttävin seurauksin. Koskaan aikaisemmin – eikä ehkä koskaan myöhemminkään – ei ole maalattu niin syvästi ymmärtäviä kuvia siitä, mitä on olla ihminen.

Valtavan väkimäärän keskellä oli vaikea pitää tunteet kurissa. Juutalainen morsian (1665), länsimaisen maalaustaiteen hienoimpia kuvauksia rakkaudesta, sai pidättelemään kyyneleitä. Rembrandtin kuvaukset Lucretian ja Batseban sisäisestä myllerryksestä nostivat ihokarvat pystyyn. Miten 400 vuotta sitten elänyt mies voi pelkällä siveltimellä värisyttää selkäydintä myöten?

Koskettavimmaksi osoittautui Rembrandtin viimeinen, keskeneräiseksi jäänyt teos Simeon ja Kristus-lapsi temppelissä (1669).

Raamatun mukaan Jumala ei sallinut Simeon-vanhuksen kuolla ennen kuin tämä siunaisi vastasyntyneen Messiaan. Rembrandt on kuvannut hetken, jossa Kristusta pitelevä vanhus ymmärtää vapautuvansa pian tämänpuolisen elämän taakasta.

Vatsanpohjaani kouraisi. Tajusin samaistuneeni vanhuksen helpotukseen. Myös minut oli hetkeksi vapautettu muiston taakasta. Vaikka kipeät tunteet eivät olleet kadonneet mihinkään, Rembrandt oli tarjonnut tilan, joka antoi niille muodon, loi niille uuden näyttämön, artikuloi ne – ja siirsi ne hetkeksi harteiltani kankaalle.

Parhaimmillaan taide ei ole vain älyllisen reflektion vaan myös lohdutuksen ja myötäelämisen väline.

Rembrandtia ylistetään maalarina, mutta hän osoittautui myös loistavaksi terapeutiksi.

Harri Mäcklin
Kulttuuritoimittaja herkistyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat