Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvataiteilija kotiutui Ranskaan, mutta osallistuu näyttelyihin myös Suomessa

Henni Alftan on ulkopuolisempi Suomen kuin Ranskan taidepiireissä

Kulttuuri
 
Heidi Piiroinen HS
Henni Alftanin teos Projection on esillä näyttelyssä. Öljyvärimaalaus on vuodelta 2013.
Henni Alftanin teos Projection on esillä näyttelyssä. Öljyvärimaalaus on vuodelta 2013. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Kuvataiteilijan nousu nykytaiteen pelikentälle alkaa usein taidekoulusta. Siellä syntyy oman sukupolven taiteilijaverkosto, ja siellä tulevat opettajina tutuiksi vanhemmat taiteilijat, jotka toimivat usein portinvartijoina muissa yhteyksissä.

Kuvataiteilija Henni Alftanin (s. 1979) taiteellinen kotikenttä on Ranska. Hän on käynyt taidekoulut Nizzassa ja Pariisissa, ja asuu vakituisesti Pariisissa. Nyt hänet toi Helsinkiin näyttely Galleria Forum Boxissa.

Kuka?

Henni Alftan

 Syntynyt 1979 Helsingissä.

 Taideopinnot: 1998–2001 École Pilote Internationale d'Art et de Recherche de la Villa Arson, Nizza, 2001 The Edinburgh College of Art (vaihto-opiskelija), 2001–2004 École National Supérieure des Beaux-arts de Paris.

 Teoksia nähty Suomessa viimeksi 2013 Galerie Anhavassa ja Oriveden Purnussa, 2012 Galleria Huudossa.

 Galleristi Ranskassa: Galerie Claire Gastaud, Clermont-Ferrand.

"Olen elävä klisee, mennä Pariisiin opiskelemaan taidetta! Ja sata vuotta myöhässä", Alftan nauraa viitaten 1800-luvun loppuun, jolloin Pariisi oli taiteilijoiden tärkein opiskelupaikka.

Henni Alftan tiesi jo teini-ikäisenä, että maailmalle on päästävä. Hän päätti panostaa ranskan kielen opiskeluun ja lähti Suomesta 18-vuotiaana, kun oli tullut hyväksytyksi taidekouluun Nizzaan. Aluksi hän ajatteli, että Ranska on vain ensimmäinen etappi ja hän jatkaa opintojaan jossain muualla. Jatko-opintopaikan valinta kohdistui kuitenkin Nizzan jälkeen Ranskan korkeimpaan taidekouluun, Pariisin École des Beaux-artsiin.

"Oli hyvä aloittaa Nizzan pienemmässä koulussa, jossa opettajat kantavat enemmän huolta opiskelijoista", Alftan kertoo.

"Beaux-artsin systeemi on tosi vanhanaikainen. Ei riitä, että opiskelija on hyväksytty kouluun, vaan on lisäksi päästävä johonkin ateljeehen. Kullakin ateljeella on oma opettaja, ja opetus perustuu paljolti keskusteluun hänen kanssaan."

Nyt Alftan on asunut lähes yhtä kauan Ranskassa kuin Suomessa ja tuntee itsensä enemmän ulkopuoliseksi Suomen kuin Ranskan taidepiireissä.

"Mutta parempi, että on kaksi hiekkalaatikkoa kuin yksi. Voin asua Ranskassa ja osallistua näyttelyihin myös Suomessa."

Alftan on suomalaisen Taidemaalariliiton jäsen, koska Ranskassa ei ole vastaavaa järjestöä.

"Liitot toimivat Suomessa tosi hyvin etujen ajajana", hän sanoo. Myös suomalainen apurahasysteemi hakkaa ranskalaisen.

Ranskassa taiteilijan on tärkeää saada itselleen galleria, sillä liittojen ja järjestöjen ylläpitämiä hyviä näyttelypaikkoja ei ole kuten Suomessa.

Toisaalta Ranskassa Alftan ei ole koskaan törmännyt galleristiin, joka pyytäisi taiteilijalta vuokraa näyttelyajasta. "Sellainen olisi varmasti huijari!"

Juuri nyt Pariisi ei ole kaikkein kuumin nykytaiteen keskus verrattuna esimerkiksi Berliiniin.

"Tiedän, siellä on paljon ranskalaisiakin. Mutta Pariisi on ihana kaupunki", Alftan sanoo. "Sen museokokoelmat ovat minulle todella tärkeät, opiskelen maalausta katsomalla maalauksia. Kaupungissa näkee myös paljon kansainvälisiä näyttelyitä. Ja kaikki taideteoria ja muu kirjallisuus on käden ulottuvilla, kaikki käännetään."

Ensi syksynä Alftanin karttaan tulee kolmaskin kiintopiste. Hän viettää kuusi kuukautta New Yorkissa kansainvälisessä ISCP-residenssissä Alfred Kordelinin säätiön tuella. Brooklynin Williamsburgissa sijaitseva keskus tarjoaa 36 työhuonetta taiteilijoille ja kuraattoreille.

"Haluan tutustua amerikkalaiseen nykymaalaukseen ja toteuttaa oman maalaussarjan", Alftan suunnittelee. Näyttelyä New Yorkissa hän ei vielä mieti.

"En uskalla ajatella, missä olen kymmenen vuoden kuluttua. Olen ollut niin kauan Pariisissa, että se on oikeasti kotikaupunki. Ystäväni ovat lähinnä ranskalaisia."

Henni Alftan asuu Bellevillen pohjoispuolella pienteollisuuden ja työväestön aikanaan hallitsemalla alueella, jonne juuri nyt muuttaa taiteilijoita, gallerioita ja muuta luovaa toimintaa.

Työhuoneet Pariisissa ovat kiven alla. Alftan onnistui löytämään omansa kuusikerroksisesta entisestä toimistorakennuksesta, johon on saneerattu 144 ateljeeta. "Samassa talossa työskentelee moni vanha opiskelukaverini, muutto sinne oli kuin paluu takaisin kouluun."

Sillä tärkeintä on maalaaminen. Alftan on työskennellyt niin kuvanveiston, installaatioiden kuin valokuvankin parissa, mutta viime aikoina hänen tärkein välineensä on ollut perinteinen öljyväri.

"Öljymaalaus on taideteoksen arkkityyppi. Kun lapsena sanoin, että haluan taiteilijaksi, isä osti minulle öljyvärit. Öljyä olen maalannut aina."

Forum Boxissa esillä olevat maalaukset tuovat mieleen valokuvan ja elokuvan estetiikan.

"Nykyaikana on mahdoton tehdä edes abstraktia maalausta, joka ei viittaisi johonkin. Näiden maalausten kuvat ovat jo tavallaan olemassa, en keksi niitä. Vaikka maalauksen esikuvana ei ole esimerkiksi joku tietty valokuva, kuva on olemassa kollektiivisessa tietoisuudessa."

 

Henni Alftan: Enlighten, maalauksia 6. 2. –1. 3. Forum Boxissa, Ruoholahdenranta 3 A.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat