Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Werner Herzogin yritys tehdä suuri elokuva rakkaudesta jää yritykseksi

Saksalaisohjaajan uusimman elokuvan maailmanensi-illassa kuorsattiin ja hihitettiin pilkallisesti

Kulttuuri
 

Jättiläisetkin kaatuvat. Perjantaina Berliinin elokuvajuhlilla esitetty Queen of the Desert tuskin olisi saanut näin isoa huomiota, ellei se olisi Werner Herzogin ohjaama.

Saksalaista Herzogia, 72, pidetään myyttisenä "suurena ohjaajana", ja tätä mainetta hän osaa myös käyttää hyväkseen. Se näkyy Queen of the Desertissä siinä, että hänellä on käytössään nimekäs näyttelijäkaarti johon kuuluvat muun muassa Nicole Kidman, James Franco, Damien Lewis ja Robert Pattinson.

Herzog on luonut maineensa omaperäisillä elokuvilla, joissa syödään toukkia ja kannetaan laivoja ylös vuorenrinnettä. Hänen tunnetuimpia töitään ovat Aguirre - Jumalten viha, Fitzcarraldo sekä Grizzly Man. Suomessa hiljattain teatteri-ilmiöksi noussut Kaspar Hauser oli myös Herzogin elokuvan aiheena vuonna 1974.

Queen of the Desert on Herzogin yritys tehdä suuri rakkauselokuva. Siis yritys. Elokuvan perjantaisessa maailmanensi-illassa Berliinissä salissa kuului paikoin pilkallista hihitystä ja kuorsausta.

Yli kaksituntinen Queen of The Desert eli suomeksi vapaasti käännettynä aavikon kuningatar kertoo Gertrude Bellistä, joka lähtee pakoon tylsyyttä. Eletään vuosia 1900-luvun alussa ennen toista maailmansotaa ja isä löytää tyttärelleen paikan Britannian Teheranin-lähetystöstä. Diplomaattipiireissä Bellistä kasvaa kansainvälinen seikkailija, Lähi-idän tuntija ja miesten kiinnostuksen kohde. Pääroolissa on Nicole Kidman.

Elokuvassa on useita ongelmia. Romanttiset kohtaukset ovat kuin halvasta tv-sarjasta, vuorosanat latteita "rakas päiväkirja" -tyyliin ja musiikki osoittelevaa.

Näyttelijät katsovat kaukaisuuteen ja puhuvat korulausein yksinäisyydestä, ikuisesta rakkaudesta ja suurvaltapolitiikasta.

Herzogin itsensä mielestä Queen of the Desert kertoo aavikosta, kaipuusta, runoudesta sekä islamilaisen maailman arvokkuudesta.

"Gertrude Bell rakastuu maailmaan, joka mediassa on muuttunut viheliäiseksi", Herzog sanoi toimittajille Berliinissä. Henkilö on tässäkin elokuvassa maisemassa.

"Erämaa on päähenkilön sisäinen maisema, se kasvaa hänestä. Kuvasimme sen niin. Sellaisesta minulle maksetaan", Herzog selvitti.

Herzog ei ole aiemmin juuri kertonut rakkaustarinaa. Päinvastoin hän on usein kuvannut rujoutta, näyttänyt ihmistä vastassa olevan luonnon jylhyyden ja julmuuden. Ne ovat olleet elokuvia miehistä.

"Minun olisi pitänyt aiemmin urallani tehdä elokuvia naisista. Jo paljon aiemmin. Nyt aion jatkaa", Herzog sanoi Berliinissä.

Näyttelijä James Francon mukaan elokuvan rakkauskohtausten teko oli kiinnostavaa Herzogin ohjauksessa. "Sai seurata, miten tällainen mestari oli uuden asian äärellä", Franco sanoi.

Elokuvan vaikeudet näkyvät selvimmin Kidmanin esittämässä päähenkilössä. Hän on tehnyt viime vuosina useita vastaavia historiallisia rooleja.

"Olen elämänvaiheessa, jossa etsin uusia maita, uusia kertomuksia, jotka saavat minun pois mukavuusalueelta", Kidman perusteli roolivalintaansa Berliinissä.

"Werner kysyi, lähdenkö hänen kanssaan Marokon aavikolle. Saanko ottaa lapset mukaan? Heille luvattiin telttamajoitusta", Kidman kertoi.

Grace Kellyyn Kidman sai elämäkertaelokuvassa puhallettua henkeä, samoin sotareportteri Martha Gellhorniin mutta Gertrude Bell jää ulkokohtaiseksi. Kidmanin esittämä Bell nähdään nyt ratsastamassa kamelilla, diplomaattipiirien keskipisteenä, suutelemassa ja kylpemässä aavikon suuressa kuvassa.

Hahmon etäisyyden voi pistää pitkälti Herzogin piikkiin, joka on myös käsikirjoittanut Bellin tarinan. Hän ei ole nähnyt ihmistä tarinan takana.

Veli-Pekka Lehtonen HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat