Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jafar Panahi työskentelee salaa

Iranilaisohjaajan edellinen teos salakuljetettiin maasta kakun sisällä

Kulttuuri
 
Johanne Eisele AFP
Jafar Panahin kuva oli esillä Berliinin elokuvafestivaaleilla 2013.
Jafar Panahin kuva oli esillä Berliinin elokuvafestivaaleilla 2013. Kuva: Johanne Eisele AFP

Voiko elokuvantekijää syyttää liiallisesta itsekorostuksesta, jos hän puolustaa itseään viranomaisten vainoa vastaan ja tekee elokuvia itsestään ja tilanteestaan?

Eipä juuri. Berliinissä todistettiin perjantaina yhtä tällaista elokuvaa, uutta lukua ilmaisuvapauden historiassa.

Elokuvajuhlien yleisö näki ensimmäistä kertaa elokuvan Taxi, joka on kokonaan kuvattu taksissa Teheranissa.

Taksissa päivän aikana matkustavasta väestä ja heidän kertomuksistaan piirtyy tarkka näkymä nykypäivän Iraniin.

On kovan linjan öykkäreitä, taikauskoisia höppänöitä, elokuvantekoa opetteleva viaton lapsi sekä elokuvahulluja, jotka janoavat tiskin alta läntistä viihdettä katsottavakseen.

Erittäin merkittäväksi elokuvan tekee taksin ratin takana istuva Jafar Panahi.

Hän on vuonna 1960 syntynyt, oppositiota kannattava elokuvantekijä, joka on Iranissa tuomittu 20 vuoden elokuvantekokieltoon. Hän ei saa tehdä elokuvia eikä käsikirjoittaa, eikä myöskään matkustaa ulkomaille eikä antaa haastatteluja.

"Olen elokuvantekijä. En voi tehdä muuta kuin elokuvia. Elokuva on minun ilmaisukeinoni, elämäni tarkoitus", Panahi kirjoittaa saatesanoissaan.

Panahin ajamassa taksissa käydään rikosoikeudellisia väittelyjä kuolemantuomion oikeutuksesta, sharian soveltamisesta ja siitä, mitä varkaille pitäisi tehdä.

Yhdessä vaiheessa kyytiin nousee myös liikenneonnettomuudessa loukkaantunut verinen mies, joka haluaa tallentaa kameralle testamenttinsa. Sille nauhalle löytyy myöhemmin ottajia.

Elokuvassa luodaan illuusio siitä, että kaikki taksin tapahtumat tallentuvat kojelaudalla olevalle kameralle ja että kaikki tapahtuu yhden päivän aikana.

Kun kyytiin astuu ohjaajan sisarentytär, joka on tekemässä koulutehtävänä omaa elokuvaansa, puheenaiheeksi tulevat säännöt, joiden mukaan Iranissa elokuvia saa tehdä. Sankareilla pitää olla pyhimysten nimiä, eivätkä hyvikset saa käyttää solmiota.

Kyytiin nousee myös piraattielokuvia myyvä mies. Hänen kautta piirtyy kuva elokuvakulttuurista, joka elää Iranissa pinnan alla.

"Tämä on kulttuurityötä", Woody Allenia, korealaista arthousea ja uusia Hollywood-hittejä myyvä piraattikauppias sanoo elokuvassa.

Panahi ei riko nyt ensimmäistä kertaa hänelle langetettua taiteen tekemisen kieltoa.

Iranin viranomaiset näyttävät katsovan Panahin elokuvia läpi sormien niin kauan kuin ne esitetään ulkomailla. Kansainvälinen elokuvaväki asettui näkyvästi tukemaan Panahia.

Aiemmissa salaa tehdyissä elokuvissa on ollut julkisuusperformanssin makua, mutta Taxissa Panahi kääntää tilanteen voitokseen komedialla ja itseironialla.

Taksin matkustajat tajuavat nopeasti että kuski ei ole ammattilainen, sillä kyydit ovat hitaita eikä Panahi tunnu tietävän Teheranin paikkoja ollenkaan.

Panahin elokuvia ei juuri ole esitetty Iranissa. Taiteilijan isommat vaikeudet alkoivat vuonna 2010. Panahi pidätettiin, sillä tekeillä oli dokumentti, jossa oli tarkoitus kuvata Iranin silloisen presidentin Mahmud Ahmadinejadin vastaisia mielenosoituksia.

Vuonna 2011 Panahi uhmasi kieltoa ensi kerran elokuvalla Tämä ei ole elokuva. Elokuva salakuljetettiin tarinan mukaan kakkuun piilotetussa muistitikussa Teheranista Ranskaan ja esitettiin Cannesin elokuvajuhlilla.

Se oli vielä uhmakas elokuva, toisin kuin vuonna 2013 valmistunut Suljettu verho, jossa tunnelma oli paikoin epätoivoinen ja itsetuhoinen. Elokuvassa oltiin Panahin huvilalla, verhojen takana piilossa.

Taxi on näihin verrattuna uudistunut elokuva, jossa Panahi on täynnä elinvoimaa ja vailla itsesääliä. Se tekee elokuvasta myös monitasoisemman, tarkemman – ja todella hienon.

Veli-Pekka Lehtonen HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat