Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylellisyyden ytimessä

Salvatore Ferragamon ja Guccin museot Firenzessä kertovat, millaista intohimoa vaatii huippumuodin tekeminen

Kulttuuri
 
Simona Caleo
Salvatore Ferragamo suunnitteli sateenkaarikengät Judy Garlandille vuonna 1938. Seuraavana vuonna tuli teattereihin Ihmemaa Oz -elokuva, jossa Garland lauloi "Over the Rainbow" -kappaleen.
Salvatore Ferragamo suunnitteli sateenkaarikengät Judy Garlandille vuonna 1938. Seuraavana vuonna tuli teattereihin Ihmemaa Oz -elokuva, jossa Garland lauloi "Over the Rainbow" -kappaleen. Kuva: Simona Caleo

Kenkähullun unelma: Korkokengät 18 karaatin kultaa, Marilyn Monroen piikkikorot Piukat paikat -elokuvasta, Judy Garlandille suunnitellut sateenkaarikengät, siimasta vuonna 1947 tehdyt "näkymättömät kengät" ja satakunta muuta korkeakorkoista unelmaa.

Nekin ovat vain murto-osa noin 14 000 kenkäparin arkistosta, jota vuonna 1995 perustettu Salvatore Ferragamo -museo ylläpitää Firenzen Palazzo Spini Feronissa.

Artikkeliin liittyvät

Nykyään luksusmerkki Ferragamon markkinat ovat yhä enemmän Aasiassa, mutta se ei olisi mitään ilman Hollywoodia.

Yhdysvaltoihin vuonna 1914 emigroituneella italialaissuutari Salvatore Ferragamolla kävi satumainen tuuri. Elokuvantekijät rupesivat työllistämään Ferragamon veljesten suutarinliikettä, ja Ferragamo itse pääsi tekemään kenkiä Hollywoodin kirkkaimmille tähdille.

Seinältä selviää loput: Satoihin puulesteihin on sutaistu tussilla, kenelle lestit aikoinaan kuuluivat: Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Sophia Loren, Greta Garbo. Viimeksi kenkiä on tehty muun muassa Angelina Jolielle. Vaikka Ferragamo itse kuoli vuonna 1960, hänen perheensä jatkaa yrityksen pyörittämistä.

Museossa Ferragamon tiestä tähtiin kerrotaan palvoen. Tarinan mukaan nuori Salvatore teki ensimmäiset kenkänsä 9-vuotiaana siskolleen, kun 14-lapsisella perheellä ei ollut varaa rippikenkiin. 12-vuotiaana hän pyöritti kotona omaa pientä suutarinliikettään. Yhdysvalloissa hänen menestyksensä salaisuus olivat kenkäkeksinnöt, joita "kenkien Einstein" ehti patentoida nelisensataa: Ferragamoa saa kiittää muun muassa siitä, että korkokengät joskus piippaavat lentokentän turvatarkastuksessa, sillä hän keksi vakauttaa korkeat kengät teräsrakenteilla.

Museo-opas kertoo haudanvakavana, että Ferragamo "rakasti jalkoja" ja halusi hyväillä asiakkaansa varpaita, jotta osaisi tehdä juuri hänelle sopivat kengät. Audrey Hepburnin ilmettä on vaikeaa tulkita valokuvassa, jossa herra Ferragamo vääntelee keskittyneesti hänen varpaitaan.

Mitä tahansa täydellisten kenkien eteen!

Muutaman korttelin päässä Piazza della Signorialla sijaitseva Museo Gucci puolestaan kertoo, miten Ferragamoa seitsemän vuotta vanhempi Guccio Gucci pestautui portieeriksi Lontoon Savoy-hotelliin, palasi Firenzeen 1900-luvun alun matkailun glamourista häikäistyneenä, aloitti fiinien matkalaukkujen valmistamisen ja loi miljardibisneksen.

Guccin 90:ttä juhlavuotta juhlistamaan vuonna 2011 avattu museo on Ferragamo-museota puleeratumpi. Kaikki kiiltelee, ja pr-ihmiset valvovat haukkana.

Siinä missä Ferragamo-museo kertoo Salvatore Ferragamon rakkaudesta kenkiin, Gucci keskittyy brändinsä ylitsevuotavaan ylellisyyteen ja sen himoittavuuteen. Huolella rakennetut ja valaistut asetelmat vitriinissä esittelevät luksuselämää, jossa Guccin kahden G:n logo on karannut matkalaukuista ja vallannut kaiken piknik-koreja, golfbageja ja auton verhoiluja myöten. Mustavalkokuvissa glamour-väki Mick Jaggerista Jackie Onassikseen kantaa Gucci-laukkuja.

Valtavat GG-logoin päällystetyt matka-arkut eivät kuitenkaan ole 60-luvulta vaan tuoretta tavaraa.

Niitä ei ikinä saisi sovitettua lentoyhtiöiden koko- tai painorajoituksiin – mutta ei tarvitsekaan, hymyilee pr-henkilö vienosti: "Yksityiskoneisiin mahtuu", hän sanoo.

Kiinnostavimpia huoneita museossa on niin sanottu logohuone, joka esittelee Guccio Guccin markkinointisilmää. Gucci rupesi käyttämään laukuissaan kuolainkoristeita 30-luvulla, puna-vihreäraidallista satulavyötä 50-luvulla ja GG-logoa 60-luvulla, kun brändäys vielä viittasi lähinnä karjan merkitsemiseen.

Elokuva- ja poptähdet tekivät näistä symboleista kansainvälistä salakieltä: Gucci-laukun ostava tiesi muiden tunnistavan, ettei kyse ole mistään torikassista.

Firenzen muotimuseot ovat myös oodi käsityötaidolle, sille huolelle ja hulluudelle, jolla kenkiä ja laukkuja on 1900-luvun mittaan tehty. Museot auttavat ymmärtämään Italian muotiteollisuuden menestystä. Kenkiä ja laukkuja on haluttu tehdä, vaikka ympärillä putoaisi pommeja.

Sota-aika oli molemmille yhtiöille hankalaa aikaa, mutta sekä Ferragamon että Guccin legendaan kuuluu kekseliäisyys, jonka avulla he selvisivät myös niukoista ajoista.

Kun terästä haluttiin käyttää aivan muuhun kuin korkokenkien vakauttamiseen, Ferragamo keksi tehdä korkista kiilakorkokengät. Tulos? Klassikko.

Kun nahkaa oli hankalaa saada, mutta liittolaismaa Japanilla oli tarjota bambua, Gucci keksi vääntää siitä käsilaukunkahvoja – klassikko sekin.

Materiaalipulan syyhyn ja sen yksityiskohtiin ei museoissa haluta käyttää liikaa aikaa. "Italialla oli väärät liittolaiset", sanoo Guccin pr-henkilö sukkelaan.

Museossa rakennetaan myyttiä. Siksi mainitsematta jää esimerkiksi se, että 80-luvulla yhtiö lähes tukehtui logomaniaansa.

Ylellisyystuotteen aura kärsi Gucci-logon lätkimisestä sytkäreihin ja t-paitoihin, ja hätiin kutsuttu amerikkalaissuunnittelija Tom Ford joutui tekemään hartiavoimin töitä brändin pelastamiseksi. Sanallakaan ei mainita myöskään Guccio Guccin jälkeläisten suttuista perhedraamaa, johon kuuluu veronkiertoa, vankilaa ja murha.

Paitsi muotihistorian oppitunnista, Ferragamon ja Guccin museoissa onkin kyse brändäyksestä. Kun kengät maksavat tuhat euroa, niillä pitää olla laadun lisäksi kiehtova tarina. Museoon esille aseteltu historia sementoi niiden statuksen.

Kenkien, laukkujen ja logojen lisäksi museoissa on esillä vaihtuvia taidenäyttelyitä.

Ferragamo-museossa tämän talven näyttely on koottu häpeilemättä Ferragamo-brändin ympärille: Equilibrium-näyttelyn teema on tasapaino. Saleihin on koottu taidetta Henri Matissen jalkatutkielmasta ja Alexander Calderin modernistisista mobileista brittikuvanveistäjä Antony Gormleyn teräsveistokseen ja Marina Abramovicin videoon, jossa Abramovic ja performanssitaiteilija Ulay kävelevät Kiinan muuria 90 päivän ajan.

Gucci esittää nykytaidetta ilman aasinsiltoja. Alakerran vanhassa kappelissa näytetään Camille Henrot'n Venetsian biennaalissa 2013 palkittua videoteosta Grosse Fatigue. Viereisessä salissa on Henrot'n paloletkuista valmistettu Tevau-veistos.

Siinä, missä yrityksen tarinaa kertovat perusnäyttelyt luovat Ferragamon kengille ja Guccin käsilaukuille historiallista painoarvoa, taidenäyttelyt pyrkivät luomaan niille tulevaisuutta.

Luksusbisneksessä on aina ymmärretty, että puitteet ovat tärkeät ja brändäykseen kannattaa laittaa suuriakin summia.

Heikon talouskasvun ja kulutuskriittisyyden aikana turhamaisuuden ja logoilla pröystäilyn mielikuva on rasite. Osittain siksi muotitalot kosiskelevat taidemaailmaa.

Taiteilijoita kutsutaan tekemään yhteistyömallistoja, ja sponsorointi on yleistä: museonsa ohella Gucci rahoittaa elokuvaklassikoiden restaurointia, ja muotitalo Fendi kunnostuttaa Trevin suihkulähteen Roomassa. Luksusmerkki Prada perusti 90-luvulla Fondazione Pradan, joka on järjestänyt Milanossa muun muassa Anish Kapoorin, Louise Bourgeoisin ja Steve McQueenin yksityisnäyttelyitä. Pariisissa Fondation Louis Vuitton -museo avasi Frank Gehry n suunnittelemat ovensa syksyllä.

Museoilla ja taidemesenoinnilla merkit pyrkivätkin antamaan vaikutelman siitä, ettei kyse ole banaalista rättikaupasta, vaan ostaessaan Pradaa, Louis Vuittonia, Ferragamoa tai Guccia ostaa palan älyä ja hienostuneisuutta.

Tätä Gucci-museon viestinnästä vastaava Manuela Vizzini ei toki näin sano: "Nykytaide on meille ikkuna ulkomaailmaan", hän muotoilee. "Se herättää kävijöissä ajatuksia."

Mutta juuri ne ajatukset – jos ne ovat oikeanlaisia – ovat Guccin bisnekselle tärkeitä.

 

Gucci Museo, Piazza della Signoria 10, Firenze. Museo Ferragamo, Piazza Santa Trinita 5/R, Firenze.

Aino Frilander HS
Firenze

Richard Bryant
Tarinan mukaan Guccio Gucci halusi aikoinaan lahjoittaa jotakin Monacon ruhtinatar Gracelle. Grace kielteli, mutta sanoi sitten, että ehkä pieni kukkakuvioinen silkkihuivi voisi kuitenkin ilahduttaa. Sellaista ei Guccilla ollut, joten kukkahuivia ruvettiin tekemään kovaa vauhtia. Sittemmin kukkakuviot ovat levinneet huiveista vaatteisiin.
Tarinan mukaan Guccio Gucci halusi aikoinaan lahjoittaa jotakin Monacon ruhtinatar Gracelle. Grace kielteli, mutta sanoi sitten, että ehkä pieni kukkakuvioinen silkkihuivi voisi kuitenkin ilahduttaa. Sellaista ei Guccilla ollut, joten kukkahuivia ruvettiin tekemään kovaa vauhtia. Sittemmin kukkakuviot ovat levinneet huiveista vaatteisiin.
Simona Caleo
Ferragamo-museossa esillä olevista kenkälesteistä näkyy konkreettisesti, että vuonna 1914 Yhdysvaltoihin emigroitunut suutari erikoistui tähtien jalkineisiin. Salvatore Ferragamo kuoli vuonna 1960.
Ferragamo-museossa esillä olevista kenkälesteistä näkyy konkreettisesti, että vuonna 1914 Yhdysvaltoihin emigroitunut suutari erikoistui tähtien jalkineisiin. Salvatore Ferragamo kuoli vuonna 1960.
Simona Caleo
Siimasta valmistettu näkymätön kenkä voitti arvostetun Neiman Marcus -muotipalkinnon samana vuonna kuin Diorin New Look.
Siimasta valmistettu näkymätön kenkä voitti arvostetun Neiman Marcus -muotipalkinnon samana vuonna kuin Diorin New Look.
Simona Caleo
Gucci-museon iltapukuhuone esittelee nyky-ylellisyyttä: näyttelijölle kuten Jessica Chastainille ja Blake Livelylle valmistettuja uniikki-iltapukuja.
Gucci-museon iltapukuhuone esittelee nyky-ylellisyyttä: näyttelijölle kuten Jessica Chastainille ja Blake Livelylle valmistettuja uniikki-iltapukuja.
Simona Caleo
Gucci-museon niin sanotussa logohuoneessa esitellään muun muassa GG-logoin kuorrutettuja vintage-iltapukuja.
Gucci-museon niin sanotussa logohuoneessa esitellään muun muassa GG-logoin kuorrutettuja vintage-iltapukuja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat