Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porttiteoria pätee lukemiseen

Kulttuuri
 
Antti Majander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä päivä on rauhoitettu lukemiselle. Yksin tai yhdessä, mitä tahansa, missä tahansa, kenenkään toisen lukurauhaa kuitenkaan häiritsemättä. Viimeksi mainittuun seikkaan ujuttautuu painostuksen sävy: ällös turmele edes omaa keskittymistäsi vilkuilemalla sähköisiin härpäkkeisiisi.

Suomen kirjasäätiö on julistanut helmikuun toisen sunnuntain Lukurauhan päiväksi. Maan isä, Sauli Niinistö, suojelee.

Kynttilänpäivä tänään on myös. Taivaan isä suojelkoon sitä.

Torstaina vietettiin J. L. Runebergin päivää ja perjantaina Saamelaisten kansallispäivää. Ensi lauantaina on Ystävänpäivä ja heti perään Laskiaissunnuntai.

Nimikkopäivät törmäilevät toisiinsa ja kadottavat helposti merkityksensä. Onko Kynttilänpäivä tuotemerkki Havin syntymäpäivä ja voitaisiinko se yhdistää valontuoja Lucian juhlallisuuksiin?

Kyynisyys sikseen. Hyvällä asiallahan Lukurauha-viritys on, kuten kaikki muutkin teemapäivät. Ja ilmeisesti lukemisella menee siis niin huonosti, että sen tueksi tarvitaan erityinen tekohengityspäivä.

Vika ei piile suomalaisessa miehessä. Vainojen uhrien muistopäivänä tammikuussa järjestetyssä Kirjavuosi 2015 -tilaisuudessa Kustannusyhdistyksen edustaja kertoi tutkimuksesta, jonka mukaan suomalaisia miehiä enemmän maailmassa lukevat vain virolaiset miehet.

Sekä tietysti kovin monen maan naiset.

Eniten huolta kannetaan nyt lasten lukemisesta. Tuskin kirja sinänsä on mikään itseisarvo, mutta keskittyminen, pitkäjänteisyys ja kyky omaan oivaltamiseen ovat. Kirjaa parempaa sille tielle sysääjää tuskin on olemassa.

En väitä pelastuneeni kaikesta pahasta, mutta kirjallisuustoimittaja minusta tuli. Siitä huolimatta, että en osannut lukea sanaakaan ennen koulun alkua. Ei kiinnostanut. Lukeminen oli isosiskojen ja muiden tyttöjen juttu.

Kunnes kymmenen korvilla löysin kioskien pikkuisen paheelliset westernit!

Jokaiselle löytyy tarina, jota toivoo tai pelkää omakseen. Kun yksi osuu kunnolla, haluaa pian toisen. Äkkiä huomaa olevansa kovin kiitollinen kunnon kirjoista. Niistä löytää näkemisen tapoja, jotka poikkeavat ahtaasta yhden totuuden tiestä.

Antti Majander antti.majander@hs.fi
Kirjoittaja on kirjallisuustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat