Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hanniganin jäänviileä sopraano osaa polttaa

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Kai Sinervo HS
Barbara Hannigan
Barbara Hannigan Kuva: Kai Sinervo HS
Arvio: konsertti
Musica nova: Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa, johtajat John Storgårds, viulu, ja Barbara Hannigan, sopraano. – Dutilleux, Chiappetta, Dusapin, Abrahamsen.

Kokonaisvaltainen muusikkous oli valokeilassa Musica novan avajaiskonsertissa. John Storgårds ja Barbara Hannigan olivat vuorollaan sekä kapellimestarina että solistina.

Yhteistyö huipentui tanskalaisen Hans Abrahamsenin Let me tell you -teoksen epätodellisessa, paineisen kristallisessa maailmassa.

Seitsenosaisen teoksen sanasto tulee Shakespearen Hamlet-näytelmän Ofelialta, jonka kaikki 481 vuorosanaa Paul Griffiths järjesti uudeksi kertomukseksi. Heleinä sävelketjuina hitaasti valuva teos on sekä ajaton ja etäällä että rusentava ja läsnä oleva.

Omalaatuisen ja väkevän intensiteetin synnytti sopraanon katkova, änkyttävä laulutapa, kuin jäätynyt versio varhaisbarokin stile concitato -tyylin kiihkeästä säveltoistosta.

Sekin loi ajallista etäisyyttä lähes Shakespearen päiviin asti. Surrealistinen ja naivistinen tuikahtelu leimahti koketeeraavissa korukuvioissa sokaisevaan heleyteen.

Hanniganin jäänviileä sopraano on siitä erikoinen, että se polttaa.

Konsertti oli täynnä hitaasti liukuvia ja kerrostuvia sointeja. Pascal Dusapinin Reverso piti niitä monipuolisesti yllä ison orkesterin rekisterivaihdoksilla, steel pan -rummun sisältävällä eksoottisella lyömäsoittimistolla, pinnanalaisella sykkeellä ja äkkiä puhkeavalla rajuilmalla.

Louis ChiappettanAdrift nimensä (Tuuliajolla) mukaisesti keinutteli ja liu'utteli orkesteria tavalla, joka toi mieleen sadelaahuksen ja meripärskeiden kietoutumisen William Turnerin maisematauluissa, mutta loppupuoli hajosi mitättömään räpellykseen.

Konsertin avasi täsmäsointien mestarin Henri Dutilleux'n Sur le même accord. Storgårdsin viulu piirteli sävykästä, eloisaa ja levotonta linjaa Hanniganin johtaessa koko illan erinomaisesti soittanutta HKO:ta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat