Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sir Simonin loppuunmyydyt Sibelius-konsertit hurmasivat Berliinissä

Berliinin filharmonikot esittivät kaikki Sibeliuksen sinfoniat hellemmin kuin Suomessa on totuttu

Kulttuuri
 
Berliinin Sibelius-konsertit myytiin loppuun
Berliinin Sibelius-konsertit myytiin loppuun
Berliinin filharmonikot esittävät Sir Simon Rattlen johdolla kaikki Jean Sibeliuksen sinfoniat tällä viikolla Berliinissä ja ensi viikolla Lontoossa. Kaikki konsertit Berliinissä myytiin loppuun. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus: Kaveh Rostamkhani ja Berliinin filharmonikot, leikkaus: Arttu Luhtala.

Viimeinen mahdollisuus on aina iltapäivisin kello kolme.

Silloin Berliinin filharmonikkojen kotisali Philharmonie avaa hetkeksi lippukassan ja loppuunmyytyihinkin konsertteihin myydään kourallinen paikkoja orkesterin taakse. Siellä kuulee solistit huonommin, mutta näkee kapellimestarin kasvot parhaiten.

Poiminta

Lässähdyksestä ylösnousemukseen – otteita Sibelius-sarjan HS-arvioista

I sinfonia Vuonna 1900 saksalaiskriitikko kiitti "hämmästyttävää uhkarohkeutta", jolla sinfonia hyökkää eteenpäin kuin "juopunut jumala". Mitään vastaavaa ei kirjoiteta tästä esityksestä. Saisipa Sir Simon Rattle jostain sarvet, sillä demoniaa puuttuu.

Sointia peittää mitä hienoin kultapöly, mutta soittakaa tiukemmin!

II sinfonia Nythän he soittavat tarkasti ja tavattoman kauniisti! Tämä on valohoitoa ja sielun fysioterapiaa Berliinin kelmeän talven keskellä.

III sinfonia Berliinin filharmonikot paljastavat Sibeliuksessa sen, mihin Aino Sibelius rakastui: herkän lämmön, sydämellisyyden, kauneuden ja sen kaipuun.

Kun alukkeet ottaa vähän ilmavammin, rytmi ei jankkaa, ja sointi on kauniimpi.

Tämä oli kolmannen sinfonian ensimmäisen osan täydellisen onnistumisen salaisuus.

Viulukonsertto Tämän berliiniläiset osaavat täydellisesti. Mestariviulisti Leonidas Kavakos oli saanut finaaliin lisää vauhtia ja se meni nyt seitsemään minuuttiin.

Asia ei muuten olisi oleellinen, mutta tässä tempossa musiikin vaarallisuus herää eloon. Finaali kuolee, jos sen jolkottaa läpi turvallisesti.

IV sinfonia Kauneus oli jälleen tärkeämpää kuin tässä sinfoniassa usein korostettu askeesi. Sibelius "demonisoi" toisen ja neljännen osan hilpeät teemat, mutta sitä Sir Simon Rattle ei tuo esiin.

Joissakin sooloissa oli turhaa hersyttelyä, mutta kaikki, mikä musiikissa on kaunista ja herkkää, onnistui.

Aino Sibeliuksen hymy tällaisen esityksen jälkeen olisi näkemisen arvoinen.

Näitä paikkoja ei voi varata, niitä pitää jonottaa. Ja tämän viikon torstaista lähtien sadat tekivät niin Jean Sibeliuksen vuoksi.

Berliinin filharmonikot esittivät Sibeliuksen viulukonserton ja kaikki sinfoniat Philharmonie-salissa kolmena perättäisenä iltana torstaista lauantaihin.

Ensi viikolla he tekevät saman urakan Lontoossa.

Berliinissä kaikki konsertit myytiin hetkessä loppuun, kuten aina tapahtuu Sir Simon Rattlen johtaessa. Muodostuivatko jonot Sibeliuksen vai Rattlen vuoksi?

"Sibeliuksen, mutta ylikapellimestari on loistava bonus", sanoo jonoon liian myöhään tullut Ulrich Weber. Viimeiset liput myytiin hänen nenänsä edestä.

"Nyt täytynee mennä illalla plakaatin kanssa kysymään konserttisalin oven eteen, onko kenelläkään ylimääräistä lippua."

Niitä löytyy yllättäen japanilaisherralta, joka ei suostu sanomaan nimeään.

"Ostin klikkausvirheen vuoksi liikaa lippuja internetistä. Matkustin Tokiosta Sibelius-konserttien vuoksi."

Ensimmäinen ilta etenee lässähdyksestä ylösnousemukseen. Sir Simon ei saa yrmyyn ensimmäiseen sinfoniaan demoniaa ja orkesterista kuuluu yllättäviä virheitä. Valoisaan voitonriemuun päättyvä toinen sinfonia taas on fantastisen kaunis ja ehjä sointikylpy.

"Eihän ensimmäistä sinfoniaa ehditty paljon harjoitella", pahoittelee orkesterin soolokontrabasisti Esko Laine.

"Harjoituksissa meni paremmin", orkesterin ensimmäinen soolokontrabasisti Janne Saksala kertoo. "Tässä tapahtui ihmeellinen hermostuminen, kun kolme päivää harjoiteltiin useita sinfonioita. Kakkonen sujui, koska sitä on veivattu ennenkin."

Vieläkö suomalaisille naljaillaan Berliinin filharmonikoissa Sibeliuksesta? "Yksi sanoi, että seitsemäs on huonosti orkesteroitu, Toinen väitti, että neljäs on huono kappale ", Laine kertoo.

"Tilanne on kuitenkin parempi kuin silloin, kun tulin orkesteriin ja Sibeliusta pidettiin ihan provinssisäveltäjänä", Saksala jatkaa. "Sibelius jättää tilaa fantasialle ja jotkut huipennukset, joihin Wagner käyttäisi kaksi tuntia, menevät ohi kahdessa sekunnissa."

Pikakurssi Sibeliuksen sinfonioihin: näin Berliinin filharmonikot niitä soittavat
Pikakurssi Sibeliuksen sinfonioihin: näin Berliinin filharmonikot niitä soittavat
Sibelius 150 -juhlavuosi huipentuu, kun Berliinin filharmonikot esittävät seitsemän sinfoniaa tällä viikolla Berliinissä ja ensi viikolla Lontoossa. Vesa Sirén on paikalla ja esittelee videolla tiiviisti kaikki sinfoniat.

"Jos soittaja haluaa taustansa vuoksi jotain muuta, niin se tuntuu omituiselta, kärsivällisyys menee ja Sibelius leimataan huonoksi. Mutta monet kiittävät, kun saavat tehdä kaikki sinfoniat."

Toisena iltana Sir Simon Rattlen lempeä suostuttelevuus toimii.

Virheitäkin toki sattuu ja neljännen sinfonian jälkeen pohdin, olisiko Sibelius sanonut Simon Rattlelle samoin kuin nuorelle Martti Similälle: "Mahdatteko ymmärtää, että tyylini on askeettinen?"

Silti näin kauniisiin sointeihin ei voi kuin ihastua.

Yleisö on arvostavaa, mutta Simon Rattlea ei enää taputeta berliiniläiseen tapaan lavalle vielä orkesterin poistuttua. Ensimmäisenä iltana tämäkin rituaali toteutui.

Arvioissakin on paljon arvostavaa, mutta ei Sibeliusta täysin tunneta. Berliner Morgenpostin kriitikko väittää esimerkiksi, että Sibelius kirjoitti ensimmäisen sinfonian opiskellessaan Berliinissä, vaikka hän kirjoitti sen vuosikymmentä myöhemmin.

Hiroyuki Ito Getty Images
Sir Simon Rattle johti Berliinin filharmonikkoja, jotka esittivät Sibeliuksen viulukonserton ja kaikki sinfoniat kolmena perättäisenä iltana.
Sir Simon Rattle johti Berliinin filharmonikkoja, jotka esittivät Sibeliuksen viulukonserton ja kaikki sinfoniat kolmena perättäisenä iltana.

Monica Rittershaus
Simon Rattle kiittää Berliinin filharmonikkojen suomalaisia soolokontrabastisteja Esko Lainetta ja Janne Saksalaa.
Simon Rattle kiittää Berliinin filharmonikkojen suomalaisia soolokontrabastisteja Esko Lainetta ja Janne Saksalaa.

Viimeinen ilta ratkaisisi kaiken. Ennen konserttia tapaan konserttimestari Daniel Stabrawan, joka on soittanut tässä orkesterissa 32 vuotta. Hänellä on tärkeä kysymys.

"Miksi Simon Rattle sanoi teidän haastattelussanne, että Berliinin filharmonikot on kuin raskas saksalaisrekka?"

Vastaan, että ensinnäkin hän kehui Berliinin filharmonikkojen kykyä kulkea läpi merkitsevien hiljaisuuksien neljännessä ja kuudennessa sinfoniassa sekä syvää, kuin maan uumenista nousevaa sointia.

Helander
Jean Sibelius
Jean Sibelius

Kun puhuimme viidennen sinfonian vähittäisestä kiihdytyksestä, Simon Rattle tosiaan sanoi, että filharmonikot on kuin raskas saksalaisrekka. Minkäänlaisen hallitun kiihdytyksen tekeminen on vaikeaa, koska se vaatii luottamusta.

"Noh, rekkaan tarvitaan erikoisajokortti. Orkesteri on kapellimestarin peili, se soittaa kuten johdetaan. Allekirjoitan sen, mitä hän sanoo luottamuksesta", Stabrawa pohtii, mutta ei näytä loukkaantuneelta.

"Joka tapauksessa on fantastista, että saamme tehdä kaikki sinfoniat sekä viulukonserton, joka on kaikkien aikojen paras Brahmsin konserton ohella. Sibelius on kuin huume, jota ei koskaan saa tarpeeksi."

Stabrawan mukaan kaikki ymmärtävät Saksassa esimerkiksi Pjotr Tšaikovskia, mutta eivät kuitenkaan Sibeliusta.

"Siihen pitää kasvaa sisään, kuten itse olen kasvanut. Sama koskee ranskalaista ja nykymusiikkia, joita jotkut tässä orkesterissa myöskin vierastavat."

Stabrawa lähtee vaihtamaan vaatteita. Edessä olisi vielä viidennen, kuudennen ja seitsemännen sinfonian esitykset.

Kaksi viimeistä sinfoniaa Sir Simon aikoi johtaa yhteen ilman taukoa kuten oppi-isänsä Paavo Berglund. "Silloin ne hengittävät yhteen kuin yksi organismi", kapellimestari lupasi HS:lle. 

 

Lue myöhään eilisiltana päättyneen konsertin arvio osoitteesta hs.fi/kulttuuri.

Vesa Sirén HS
Berliini

Holger Kettner
Konserttimestari Daniel Stabrawan (oik.) mielestä Sibeliuksen musiikkiin pitää kasvaa sisään.
Konserttimestari Daniel Stabrawan (oik.) mielestä Sibeliuksen musiikkiin pitää kasvaa sisään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat