Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohjaaja antaa kuvien paljastaa

Terrence Malick jättää elokuviensa selittämisen muille

Kulttuuri
 
Melinda Sue Gordon Dogwood Pictures
Knight of Cupsissa näyttelevät muun muassa Christian Bale ja Natalie Portman. Elokuvan ensi-ilta on Suomessa toukokuussa.
Knight of Cupsissa näyttelevät muun muassa Christian Bale ja Natalie Portman. Elokuvan ensi-ilta on Suomessa toukokuussa. Kuva: Melinda Sue Gordon Dogwood Pictures

Kun elokuva on valmis, ohjaajat yleensä matkustavat maan ääriin sitä selittämään ja mainostamaan.

Eivät kaikki.

Berliinissä esitettiin sunnuntaina yhdysvaltalaisen Terrence Malickin uusi Knight of Cups – festivaalin ehkä odotetuin elokuva – mutta Malick ei ollut sitä markkinoimassa. Hän ei esiinny julkisuudessa eikä selitä teoksiaan.

Selityksiä joutuivat antamaan muut.

"Hän (Malick) ei kertonut mistä elokuvassa on kyse. Hän puhui minun kanssani vain henkilöhahmostani ja tämän taustasta", näyttelijä Christian Bale sanoi sunnuntaina toimittajille Berliinissä.

On siis arvattava ja tulkittava.

Bale esittää Knight of Cupsissa pääosan Rickiä, Hollywoodin viihdebisnesmiestä, jota kalvaa menestyksen keskellä tyhjyys. Elokuvan nimi viittaa tarot-korttiin joka ennakoi muun muassa romantiikan kaipuuta. Ollaan siis jollakin tapaa omaelämäkerrallisen teoksen äärellä.

"Malick on omalaatuinen tarinankertoja. Hän on samalla matkalla kuin hänen henkilönsäkin", varovasti elokuvasta puhunut Bale sanoi.

Elokuvan alussa kuullaan lisäksi satu kuninkaasta, joka lähettää prinssipoikansa etsimään helmeä Egyptistä. Huumattuna prinssi kuitenkin unohtaa kuka on ja mitä etsii.

Malick on amerikkalaisen elokuvan dinosaurus, eikä vähiten siksi, että hän on piilotellut julkisuudelta. Elokuvia on hän silti tehnyt, viime vuosina jopa hengästyttävään tahtiin.

Neron viittaa vedettiin hänen hartioilleen jo uran alkaessa 1970-luvulla. Vuoden 1978 Onnellisten ajasta meni 20 vuotta Veteen piirretyn viivan valmistumiseen. Siitä seitsemän vuotta, ja The New World oli valmis. Nyt Malick on 72-vuotias, ja neljään vuoteen on valmistunut jo kolme elokuvaa: eksistentiaalinen The Tree of Life vuonna 2011, menneistä rakkauksista kertonut To the Wonder 2012 ja nyt tämä uutuus.

Kolmikko muodostaa selvän kokonaisuuden, jossa on vahvaa, mutta toki vahvistamatonta, omaelämäkerrallisuutta. Knight of Cups on elokuvista esseemäisin, henkisin ja myös esoteerisin.

Mukana on taas etäinen lapsuuden isä ja veljet, ja kokemus nuorena kuolleesta veljestä. On kokemus ulkopuolisuudesta sekä muistot naisista, joita kertoja miettii arvioiden kohteliko heitä oikein.

Kaiken keskellä on Los Angeles, suuren arkkitehtuurin, suuren turhamaisuuden ja suuren (elokuvan) ihmeen mekka.

Balen lisäksi elokuvassa näyttelevät muun muassa Cate Blanchett, Natalie Portman ja Antonio Banderas.

Malick täyttää elokuvan kuvilla yltäkylläisyydestä. Los Angeles on allasbileitä ja alastomia houkutuksia, lasipalatseja ja ostoskeskuksia, luksustavaraa ja valtateitä.

Kaupunki on yhtä aikaa ruma ja kaunis, samoin kuin sen ihmiset.

Sinne sisään katsojan vie Malickin tunnusomaisesti vaeltava, havainnoiva kamera sekä Balen esittämä Rick, joka toimii kuin oppaana. Vuorosanoja on vähän, sitäkin enemmän musiikkia ja runollista kertojanääntä.

"Tein useampana päivänä jälkiäänityksiä kuin kuvasin. Joskus jälkiäänitys tehtiin auton takapenkillä, jos se tuntui hyvältä", Bale kertoi.

Kertojanääni pohtii muun muassa kuka hän halusi olla, kehottaa etsimään oman tien ja löytämään sielun ja valon lähimmäisen silmistä. Läsnäoloa hetkessä haettiin myös kuvauksissa.

"Kuvausmantramme oli: aloitetaan ennen kuin on valmista", Bale kertoi Berliinissä.

Toiston tuntu on paikoin ilmeinen, ja silloin pääosaan nousee klassinen musiikki. Malick käyttää paljon muun muassa Edvard Griegiä ja Arvo Pärtiä.

Veli-Pekka Lehtonen HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat