Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tero Saarinen laittaa Sibeliuksen Kullervon tanssimaan perjantaina

Tero Saarisen 92 esiintyjän suurprojektissa Kullervo saa neljä erilaista tulkintaa

Kulttuuri
 
Hannele Jyrkkä
Nykyajan Kullervo valtaa kansallisbaletin lavan
Nykyajan Kullervo valtaa kansallisbaletin lavan
Kansainvälisesti maineikkaan koreografi-ohjaaja Tero Saarisen Kullervo-teoksen harjoituksissa tanssijat pääsivät testaamaan Suomen kansallisbaletin pyörivää lattiaa viikkoa ennen ensi-iltaa. Katso, miltä meno näyttää Mikki Kuntun luomassa valomaailmassa ja mihin suuntaan pääroolien tanssijat Samuli Poutanen ja Terhi Räsänen ovat viemässä Kullervon ja hänen sisarensa tarinaa. Haastattelu Hannele Jyrkkä, kuvaus ja editointi Janne Järvinen.

"Sibelius olisi varmasti halunnut, että tämä sävellys tanssitaan!"

Suomen kansallisoopperan vieraileva baritoni Jaakko Kortekangas on istahtanut pohtimaan tuoretta Kullervon nimiroolia parin muunkin Kullervon kanssa. Jean Sibeliuksen sävelrunoon pohjaavan, Tero Saarisen koreografioiman Kullervo-suurprojektin ensi-iltaan on matkaa reipas viikko.

"Aiemmissa Kullervon konserttiversioissa on tuntunut siltä, että kerromme jotain myyttistä historian tarinaa. Kun mukana on tanssi, on sellainen olo, että tarinan ihmiset ovat kuin me kaikki tässä ja nyt", Kortekangas sanoo.

Muutos on tuntuva.

"Saarisen työssä Kullervon ja hänen sisarensa kertomus on täynnä elämää ja inhimillisyyttä. Tarina voisi olla nykyäänkin mahdollinen eikä edes niin harvinainen. Elämä on aika usein sitä, että suurella paatoksella epäonnistutaan!"

Juhani Niiranen HS
Tero Saariselle (keskellä) tanssin ja musiikin liitto on parhaimmillaan kuin juhlapitko. Tulevan tanssi- ja musiikkiteoksen Kullervoina Ville Rusanen (vas.), Pekka Louhio ja Jaakko Kortekangas.
Tero Saariselle (keskellä) tanssin ja musiikin liitto on parhaimmillaan kuin juhlapitko. Tulevan tanssi- ja musiikkiteoksen Kullervoina Ville Rusanen (vas.), Pekka Louhio ja Jaakko Kortekangas.

Sisarensa viettelevän ja itsetuhoon päätyvän Kalevalasta tutun nuorukaisen nimiroolissa on Saarisen luomuksessa aina sekä tanssija että laulusolisti. Kahden Kullervon ja sisaren lisäksi kansallisbaletin näyttämöllä on jokaisessa esityksessä 25 tanssijaa ja 63 laulajaa.

Maaliskuun esityksissä laulava baritoni Ville Rusanen on eläytynyt Kullervon hahmoon kymmenissä tuotannoissa Suomessa ja maailmalla. Hänellekin tämä matka on ollut erilainen.

"Yleensä sitä istuu ja odottelee omaa esiintymisvuoroaan, mutta nyt pääsemme elämään hienosti tanssivien hahmojen rinnalla. Merkittävä osa on myös mieskuorolla, jossa on mukana sekä Suomen kansallisoopperan kuoro että Helsingin filharmoninen kuoro. Mitä energiaa ja impulssia se antaakaan", Rusanen kuvailee.

Hän jää pohdiskelemaan, miten syvästi yleisö tempautuu lähes poikkeuksetta mukaan Kullervon tarinaan.

"Perimmältäänhän tarinassa on kyse valinnoista. Kukaan meistä ei etukäteen tiedä, mihin valinnat johtavat."

Tanssiharjoituksissa koreografi Saarinen konttaa hitaasti lattialla vierellään Pekka Louhio, joka valmistautuu tanssimaan Kullervona teoksen toisessa osajaossa.

"Tule pitkää tietä hitaasti kohti kuvaruutua. Se on vain tulossa sieltä, jokin peto, joka tappaa kaiken ja unohtaa kaiken, itsensäkin", koreografi sanallistaa.

Saarisen tanssiryhmästä tuttu Louhio nauttii uudesta tuttavuudesta, Sibeliuksen vuonna 1892 luomasta viisiosaisesta sävelrunosta. Toisaalta häntä innostaa tuttu saarismetodi, jossa tanssijalle jätetään reilusti tilaa oman tulkinnan kehittämiselle.

"Runomuotoisista sanoista löytyy omaan tanssiin koko ajan enemmän kiinnekohtia ja tunteita. Mieluummin otan tukea musiikista ja yksittäisistä lauseista kuin esitän itse tarinaa. Tykkään olla läsnä hetkessä."

Koreografi Saariselle, 50, baletin ja oman ryhmän tanssijoiden, laulusolistien ja kuorojen roolien yhdistäminen on luontevaa jatkoa koko uran kestäneelle tanssin ja musiikin liiton vaalimiselle. Parhaimmillaan tuo liitto on "juhlapitkomainen".

"Sibeliuksen sinfonia antaa hyvän rakenteen näyttämölliseen kerrontaan, ja alkuvoimaisen musiikin maku tuntuu yhtä painavalta kuin liike. Lönnrotin runoteksti on kaunista ja monitulkintaista – synkkää lunastusta. Mielestäni laulujen sanojen sisäistäminen tuottaa oikeanlaista minimalistista olemista lavalla."

Saarinen on halunnut tuoda omaan Kullervoonsa suuria tunteita, vaikka musiikin eeppisyyden jalkoihin ei parane jäädä. Vastapoolina on oltava väkevää herkkyyttä.

"Näkyviin pitäisi saada sykkivä iho ja sydän. Ja ainahan minä tanssin syvimmän olemuksen perässä juoksen", kuvailee koreografi-ohjaaja intensiivisen loppurutistuksen pyörteestä.

Päähenkilöt Kullervo, kolkon kohtalon jakava sisar ja Aleksis Kiven näytelmästä lainattu uskollinen Kimmo-ystävä ovat Saariselle ihmisyyden arkkityyppejä, joita löytyy nykyarjestakin.

"Kullervoja syntyy kaiken aikaa vaikkapa Syyriassa ja Ukrainassa, jossa toivoa ei ole juuri näkyvissä. Minkälainen kasvualusta se on nuorille?"

Näyttämöharjoitusten keskeltä löytyy neljäs Kullervo, baletin tähtitanssija Samuli Poutanen. Hän on vielä vähäsanainen ensi-illan roolitulkinnan suhteen. Näyttämön pyörivällä lattialla on kuitenkin jo nähtävissä vereslihalla etenevä nykyajan Kullervo.

Tero Saarinen pohtii, että ristiriitaisuudessaan kiinnostava hahmo voisi olla myös onnistuja, joka selättää vaikeuden toisensa perään.

"Miksi ihminen ei pysty uimaan ulos pahoista ja negatiivisista asioista? Miksi mieli sumentuu kostolle? Toivon, että tarinaa kommentoiva kuoro haastaa katsojatkin kysymään, voisimmeko sittenkin oppia virheistämme, muuttaa itseämme."

Janne Järvinen
Samuli Poutanen (keskellä) harjoittelemassa Kullervon roolia.
Samuli Poutanen (keskellä) harjoittelemassa Kullervon roolia.

 

Kullervon kantaesitys Kansallisoopperassa 13. 2. Ensi-illassa Kullervona tanssii Samuli Poutanen ja sisaren roolissa Terhi Räsänen. Kullervona laulaa Jaakko Kortekangas ja sisarena Johanna Rusanen-Kartano.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat