Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulukirjoissa historia on yhä vain miesten

Kulttuuri
 

Edessäni on toistakymmentä peruskoulun ja lukion historiankirjaa. Lasken niistä miesten ja naisten nimiä. Edellisiä on kirjaa kohti 80–90 prosenttia mainituista. Vähimmillään naisten nimiä on yhdessä oppikirjassa runsaat kaksi prosenttia.

Joku varmaan kysyy: Entä sitten? Historia kuuluu miehille. He ovat jakaneet maat ja käyneet sodat. Hallitsijatkin ovat miehiä – Katariinaa, Kristiinaa ja Viktoriaa lukuun ottamatta.

Ja olihan siellä vallan liepeillä muitakin, kuten Eva Braun. Hänet mainitaan tosi usein.

Tasa-arvoisessa Ruotsissa nimiä laskettiin jo tammikuussa Dagens Nyheter -lehteen, ja sielläkin järkytyttiin: peruskoulun historiankirjoissa naisia oli vain 13 prosenttia. Tulos oli, että opetusministeri Gustav Fridolin lupasi lisätä oppikirjakontrollia.

Myös Suomessa opetuksen tasapuolisuutta edellytetään sekä tasa-arvolaissa että perusopetuslaissa, käytössä olevasta opetussuunnitelmasta puhumattakaan. Kaikkiin on kirjattu, että kouluopetusta pitää antaa sukupuolitietoisesti ja pyrkiä sen avulla suurempaan tasa-arvoon.

Helppoa se ei ole, huomattiin jo 2010, kun Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen tutkijat Liisa Tainio ja Tiina Teräs selvittivät oppimateriaalien sukupuolittuneisuutta. Äidinkielen ja kirjallisuuden, matematiikan ja oppilaanohjauksen kirjoissa miessukupuoli oli enemmän esillä.

Kaksi nyt haastattelemaani historian oppikirjojen tekijää, Eenariina Hämäläinen ja Jari Aalto, muistuttavat, että opetusta annetaan muutenkin kuin kirjojen avulla. Lisäksi nimet eivät merkitse mitään, kun opetetaan ilmiöitä, kuten yhteiskuntarakenteiden muuttumista. Silloin sosiaalihistoriakin on esillä: perheet, arki, naiset ja lapset.

Jotain tärkeää nimet ja niiden sukupuolijakauma silti paljastavat. Hallitsijoiden ja sotien korostaminen kertoo siitä, miten historiaa on totuttu käsittämään ja käsittelemään. Se on kuitenkin myös määrittelykysymys, ymmärtääkseni murroksessa.

Kiinnostavaa on sekin, keitä mainitaan. Naisten joukossa ajattelu – filosofia, kirjallisuus – jää taka-alalle, ja esimerkiksi 1900-luvulta luetellaan urheilijoita, elokuvatähtiä ja missejä.

Ja miksi niin suuri osa kirjoissa lainatuista asiantuntijoistakin on miehiä? Siinä suhteessa ainakin olisi ollut enemmän valinnanvaraa.

Suvi Ahola suvi.ahola@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat