Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun kokeilee, saattaa onnistua

Musica nova -festivaali tekee nykymusiikin kokemisen helpoksi

Kulttuuri
 
Maarit Kytöharju
Elektroakustiseen musiikkiin erikoistunut defunensemble kantaesitti lauantai-iltana Christian Winter Christensenin uuden teoksen.
Elektroakustiseen musiikkiin erikoistunut defunensemble kantaesitti lauantai-iltana Christian Winter Christensenin uuden teoksen. Kuva: Maarit Kytöharju

Jos haluat tietää, mitä nykymusiikissa tapahtuu, lähde konserttiin!

Nyt se on harvinaisen helppoa: Musica nova Helsinki -festivaali tuo joka päivä uuden valikoiman uusinta musiikkia pääkaupunkiseudun kuulijoille.

Perjantaina alkaneen festivaalin ensimmäisten konserttien perusteella näyttää ja kuulostaa siltä, että taiteellinen johtaja Anssi Karttunen on rakentanut jäntevän, kiinnostavan ja tasokkaan festivaaliohjelman.

Kyse on nimenomaan uusimmasta musiikista. Melkein joka päivä kuullaan kantaesityksiä. Muistakin teoksista lähes kaikki on sävelletty 2000-luvulla. Karttunen ei ole ottanut ohjelmaan juurikaan klassikoita esimerkiksi 1900-luvun jälkipuoliskolta.

Niiden vaikutusta tosin kuulee monessa teoksessa. Avajaiskonsertin vaikuttavin teos, Hans Abrahamsenin Let me tell you soi kauniisti ja muistutti siksi pehmeästi soivasta uusromantiikasta, mutta samalla eri sointitasojen kerrostumista syntyi kantavaa jännitettä.

Saksalaisen Boulanger Trion lauantaisessa konsertissa kuultiin monimutkaisesta jälkisarjallisuudesta ammentavaa modernismia, jossa pieneen tilaan on pakattu paljon yksityiskohtaista informaatiota.

Elektroakustiseen musiikkiin erikoistunut suomalainen defunensemble keskittyi kokeellisiin teoksiin.

Kun kokeilee, saattaa hyvinkin onnistua, kuten kävi tanskalaisen Christian Winter Christensenin uudessa Four Hyperrealistic Songs for Quintet -sävellyksessä. Kantaesityksen saaneessa teoksessa oli vahva tunnelma, kun asteikot ja sointusekvenssit kuuluivat kuin verhon takaa soittajien vältellessä tavanomaisia soittotapoja.

Musica nova -festivaalilla on aiemmin kuultu usein focus-konsertteja, joissa on keskitytty yhden säveltäjän tuotantoon. Tänä vuonna festivaalilla on kolme residenssisäveltäjää, joiden teoksia kuullaan pitkin viikkoa.

Yhteen säveltäjään keskittyviä sävellyskonsertteja ei ohjelmassa ole – paitsi yksi. Se kuultiin sunnuntai-iltana. Säveltäjä oli Jukka Tiensuu. Hän on juuri oikea valinta profiilikonserttiin. Ohjelmassa oli hänen 2000-luvun kamarimusiikkituotantoaan, joka on taitavaa, kekseliästä ja viihdyttävää. Zagros Ensemblen tulkinnat toivat nämä puolet hyvin esiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat