Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pahojen pappien kerho

Chilen elokuva kertoo maan lähihistoriasta. El Clubin aiheena ovat kirkkoisien rikokset.

Kulttuuri
 
Marcelo Alonso on El Club -elokuvassa katolisen kirkon sisäinen rikostarkastaja, Isä Garcia.
Marcelo Alonso on El Club -elokuvassa katolisen kirkon sisäinen rikostarkastaja, Isä Garcia.

Elokuvafestivaaleilla ei juuri esitetä komedioita vaan vakavia, usein ahdistavia draamoja. Sellaisia kuin chileläinen El Club. Se sai maailmanensi-iltansa maanantaina Berliinissä.

El Club kisaa parinkymmenen muun elokuvan kanssa festivaalin kilpasarjan voitosta.

Chileläinen nykyelokuva, ainakin se osa siitä, mitä eurooppalaisilla festivaaleilla esitetään, käsittelee usein maan lähihistoriaa. El Clubin aiheena on katolisen kirkon ja sen pappien rikokset. Teemana on tekojen tunnustaminen ja seurausten kohtaaminen, jonkinlainen sovituskin.

Alussa on sitaatti Raamatusta:

Ja Jumala näki, että valkeus oli hyvä, ja Jumala erotti valkeuden pimeydestä.
"En itse ajattele niin. Ajattelen, että valoa ei voi erottaa pimeydestä. Ajattelen, että ne ovat yhteydessä", perusteli sitaattia elokuvan ohjannut Pablo Larraín Berliinissä toimittajille.

Sitaatin jälkeen elokuvassa nähdään ympyrää juokseva vinttikoira.

Ohjaaja Pablo Larraín on chileläisen oikeistopoliitikon poika, joka on käsitellyt aiemmissakin elokuvissaan Tony Manerossa ja Post Mortemissa maan lähihistoriaa ja sielunmaisemaa Pinochetin sotilasvallan aikana.

Larrainín (s. 1976) elokuvista tunnetuin on Oscar-ehdokkaanakin ollut No, jossa hän kertoi kansanäänestyksestä ja siihen liittyneestä kuulusta mainoskampanjasta, jolla Pinochet äänestettiin yllättäen pois vallasta.

Chilen elokuvalla menee kansainvälisesti kovaa. Useampi tekijä on noussut Larraínin tavoin kansainväliselle kentälle. Pari vuotta sitten elokuvaväki kohisi chileläiselokuvasta Gloria, jota Larraín oli tuottamassa.

El Clubissa katolista kirkkoa symboloi merenrantahuvila, jossa asuu neljä vanhaa miestä, kaikki katolisia isiä, sekä heitä palveleva nunnasisar.

Talo vaikuttaa turvatalolta, mutta pian paljastuu, että huvila on salainen vankila, jonne katolinen kirkko on siivonnut rikoksentekijänsä. He eivät saa käyttää puhelimia eivätkä keskustella talon ulkopuolella.

Tapahtumat alkavat vyöryä, kun taloon saapuu uusi asukas, pedofiilipappi. Pian talon aidan taakse ilmestyy yksi papin uhreista kertomaan yksityiskohtaisesti, mitä Jumalan miehet olivat hänelle tehneet ja mihin hänet oli pakotettu Jumalan nimessä.

Käynnistyy monipolvinen tapahtumaketju, jossa aukeaa katolisten pappien koko rikosrekisteri. Yhden sydämellä on sotilaiden rikoksia Pinochetin kaudelta. Toinen on syyllistynyt köyhien perheiden lasten varastamiseen ja vauvojen antamiseen paremman väen perheisiin.

Olennaista elokuvassa on, että tekoja sovitellaan kirkon sisällä, ei ulkopuolisten kautta.

Larraínin mukaan elokuva lähti siitä, kun hän ymmärsi, missä kirkko oli pitänyt "kadonneita" pappeja. "Kadonneiden pappien kerhossa, jos voi niin sanoa", katolisessa koulussa kasvanut Larraín sanoi.

Tietoja salatusta hankkeesta elokuvantekijät saivat haastattelemalla kirkon väkeä. Oikeuslaitos ei koske kirkkoa.

"Kirkko kokee maalliselta puolelta painetta, mutta tosiasiassa he uskovat, että kirkon jäsenet ovat erityisiä."

Elokuva tapahtuu eräällä tavalla ajattomassa huvilassa.

"Halusimme kertoa yhdellä asialla, että kyse on tarinasta tässä ajassa: se on se auto, jolla viides pappi saapuu talolle. Se paljastaa sen. Se on muuten minun autoni", ohjaaja kertoi.

Veli-Pekka Lehtonen HS
Berliini

Stefanie Loos Reuters
Näyttelijä Alfredo Castro (vas.), ohjaaja Pablo Larraín ja näyttelijä Roberto Farias poseerasivat kuvaajille Berliinissä.
Näyttelijä Alfredo Castro (vas.), ohjaaja Pablo Larraín ja näyttelijä Roberto Farias poseerasivat kuvaajille Berliinissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat