Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esikoisromaani muistuttaa amerikkalaisen tieteiselokuvan käsikirjoitusta

Kulttuuri
 
Jaakko Markus Seppälä
Jaakko Markus Seppälä
Arvio: esikoiskirja
Jaakko Markus Seppälä: Lemen. Like. 314 s.

Oululaisen ohjelmistokoodaajan Jaakko Markus Seppälän (s. 1983) esikoisromaani Lemen on sujuvasti, paikoin nokkelin kielikuvin kirjoitettu, mutta kovin tutuista aineksista koostuva scifi-trilleri.

Painajaismaisessa tulevaisuuden kaupungissa Soheba Cityssä poliisin freelance-apuriksi pakotettu Nina saa tehtäväkseen etsiä kadonneen hakkeritytön Melindan. Melinda löytyy erään suuryhtiön tiloista, mutta kyseessä ei olekaan oikea Melinda, vaan hänen ruumiinsa 3D-tulostimessa kopioinut ja sen asumuksekseen ottanut tekoäly Lemen.

Lemen haluaa paeta työnantajiltaan tietokoneiden uumenista ja aloittaa oman elämän. Seuraavaksi Nina ja nuori hakkerinero Oric ryhtyvät jäljittämään Lemeniä tietoverkkojen syövereistä.

Lemen muistuttaa amerikkalaisen tieteiselokuvan käsikirjoituksesta tehtyä romaania, vaikka onkin sellaista viitseliäämmin laadittu.

Kasvottomien suuryritysten hallitsema dystooppinen maailma, helvetiksi muuttunut suurkaupunki, kadonnut luonto ja peppipitkätossumainen Lisbeth Salander -hahmo eivät ole kovin tuoreita scifi-trillerin aineksia, ei liioin hieman William Gibsonin Neurovelho-klassikkoa muistuttava aihe. Silti Lemen on viihdyttävä, jos näihin kliseemäisiin elementteihin tyytyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat