Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minna Mikkosen esikoisromaani kertoo yliherkästä näkijästä

Kulttuuri
 
Satu Koskimies
Minna Mikkonen
Minna Mikkonen
Arvio: esikoiskirja
Minna Mikkonen: Kivenkerääjät. Minerva. 237 s.

Oululainen kirjallisuudenopiskelija Minna Mikkonen (s. 1983) käsittelee romaanissaan sisaruuden teemaa. Luovuttaessaan kertojanäänen pienelle pojalle hän ottaa kohtalaisen haasteen.

Myös Riitta Jalonen tutki sisaruutta romaanissaan Kuka sinut omistaa (2013). Hänen subjektinsa oli nuori tyttö, jonka heltynyt rakkaus kohdistui jo alun alkaen menetetyksi tuomittuun pikkuveljeen. Kivenkerääjien asetelma on käänteinen: alakouluikäinen Veini on perheensä yksinäisin olento, jonka tarvitseva, kaikennielevä kiintymys isosiskoon Meriin lähes hukuttaa hänet.

Juopottelevan isän ja psyykeltään häiriintyneen äidin tunnekentässä Veinistä on kasvanut yliherkkä näkijä, jolla on tarkat silmät ja varmat vaistot. Hänen kuvitelmiaan Mikkonen levittää aistimaailmasta ja elementistä toiseen.

Pojan salatähystelyt Meri-siskon ja tämän ystävien puuhiin avaavat kätketyiksi tarkoitettuja asioita, jotka selittävät romaanin läpikäyvää traumaa: miksi Meri katosi? Veikö hänet selkosten karhu? Vai tuliko lapsuuden leikeistä liian varhain aikuisten leikkejä, joiden seuraukset ajoivat Merin paniikkiin, itsetuhoisaan pakoon?

Vihje menetyksestä tarjotaan jo romaanin alussa, ja tumma pitkosparru kantaa kertomusta pitkin matkaa.

Ovelasti malttaen Mikkonen varjelee salaisuutta ja antaa tulkintoihin useammankin vaihtoehdon. Kalanpoikaseksi itsensä kuvittelevan Veinin muistoissa Meri on sekä läsnä että poissa; läheisyys vaihtuu haavoittavaan yksinäisyyteen, itsepintainen toivo syvään murheeseen. Tämän tunneaaltoilun kuvaajana Mikkonen on herkimmillään.

Enimmin hän pyrkii Veinin nahkaan mutta intoutuu myös kaikkitietäväksi kertojaksi. Näin näkökulmat huojahtelevat, ja tässä olisi ollut kovasti tarkentamisen varaa. Murteellista rehevyyttä dialogit olisivat sietäneet sisäänsä vieläkin enemmän.

Mitä tulee niin sanotun lapsikertojan ääneen, sen kuuntelu nyppii, kun sävy valahtaa Mikkosella helposti naiivisteluksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat