Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kim Somervuoren maalaukset vaativat pysähtymään

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Kim Somervuori: Portrait of the Artist as Young Derelict, 2014, kollaasi.
Kim Somervuori: Portrait of the Artist as Young Derelict, 2014, kollaasi.
Arvio: kuvataide
Kim Somervuori: Pirustuksia ja manauksia vol. 8. 15. 2. saakka tm-galleriassa (Erottajankatu 9). Ti–pe 11–17, la 11–16, su 12–16.

Kim Somervuoren (s. 1975) maalaukset rakentuvat vastakohdista. Ne ovat samanaikaisesti kovia ja herkkiä, röyhkeitä ja ujoja. Korostetun materiaalisuutensa ja onnistuneen ripustuksen ansiosta ne ovat myös vahvasti läsnä näyttelytilassa ja vaativat pysähtymään.

Teokset ovat kollaaseja, usein esineitä yhtä paljon kuin kuvia. Keskeistä taiteessa on pinta, jota Somervuori muokkaa paikoin voimalla, paikoin hellyydellä. Hän rikkoo ja rakentaa, purkaa ja korjaa. Tämä näkyy myös pienissä piirustuksissa.

Teoksiin sisältyy myös jännittävä aikaluuppi. Somervuoren tausta on katutaiteessa, minkä hän myös näyttää sisällyttämällä niihin esimerkiksi ruosteisia spraymaalipurkkeja.

Maalarina hän kuitenkin katsoo nuoruuttaan kauemmas, 1950-luvulle, jolloin ensimmäiset graffiti-viittaukset ilmestyivät nykytaiteeseen. Näyttelyn perusteella voi hyvin ajatella Antoni Tàpiesin ja Cy Twomblyn kaltaisten kadun merkkikielestä ammentaneiden modernistien kuuluvan hänen kotijumaliinsa.

Yksi näyttelyn yllätyksistä on se, miten Somervuori saa katutaiteen tuntumaan ajallisesti etäisemmältä ja jopa nostalgisemmalta ilmiöltä kuin informalismin ja uusrealismin. Hän on ottanut käsittelyynsä pari jo muutamaan kertaan unohdettua taidetyyliä ja antanut niille kokonaan uuden, monia lupauksia herättävän elämän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat