Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudessa venäläiselokuvassa pelätään sodan alkua

Aleksei German Jr:n elokuvassa Venäjä on monimutkainen ja runsas

Kulttuuri
 
Aleksei German Jr:n elokuvassa henkilöhahmot puhuvat loputtomasti taiteesta, taiteilijoista ja elämän tyhjyydestä.
Aleksei German Jr:n elokuvassa henkilöhahmot puhuvat loputtomasti taiteesta, taiteilijoista ja elämän tyhjyydestä.

Onko sota tulossa? Sitä kysytään uudessa venäläiselokuvassa, jonka nimen voisi kääntää suomeksi vaikka muotoon Sähköpilvien alla. Paikoin sodalta näyttääkin, sillä elokuvan Venäjä on käännekohdassa, suuntaa etsimässä.

Aikalaiskuvan Venäjästä on ohjannut Aleksei German Jr. Nimi saattaa kuulostaa tutulta, sillä ohjaaja on kaksi vuotta sitten kuolleen elokuvaohjaajan Aleksei Germanin poika. German oli arvostettu, ja isänsä tapaan poika tekee elokuvia, joita joutuu hieman selittämään.

Sähköpilvien alla tapahtuu vuodessa 2017, jolloin lokakuun vallankumouksesta tulee kuluneeksi sata vuotta. Ollaan tutkimassa, mitä Venäjä on, oli ja mihin se on menossa. Käy ilmi, että maa on hukassa ja suunnasta on erimielisyyttä.

Emme huomaa, miten menneisyys on pukenut viittaa päällemme, sanotaan elokuvassa jo varhaisessa vaiheessa.

Sähköpilvien alla on näkemys Venäjän älymystön ajattelusta sellaisena kuin ohjaaja sen näkee. Elokuva kertoo päällisin puolin keskeneräisestä tornitalosta ja ihmisistä tämän symbolisen kiinteistön ympärillä. On rahanhimoisia sijoittajia, purkuintoisia rakentajia ja väkeä, joka haluaisi suojella mennyttä.

Mammonakeskeisyyden kritisoinnin lisäksi toistuva aihe on maastamuutto, älymystön kaipuu ulkomaille. Kuvaavaa on, että eräs elokuvan hahmoista, useita kieliä puhuva filosofian tohtori, on elokuvassa historiallisiin asuihin pukeutunut matkaopas, joka esittelee Venäjää kiinalaisille ja muille turisteille kuin postikorttimyymälää.

"Halusimme tuoda esiin Venäjän monimutkaisuuden ja runsauden. Sen kertomiseen pystyy vain runous", German sanoi.

Toisessa kohtauksessa tavataan japanilaisia kiinteistösijoittajia, joita taustastaan ylpeä venäläinen perijätär tervehtii sanoin: "Panasonic-Kurosawa-harakiri-sushi!" Kollaasimainen elokuva taipuu moneen selittämättömäänkin suuntaan.

Lenin mainitaan usein. Hänen patsaansa päällä voimistellaan. Yksi henkilöistä esitellään sankariksi, joka puolusti Jeltsiniä ja Valkoista taloa. Nähdään myös takauma, jossa Gorbatšov kertoo luopuvansa Neuvostoliiton johtajuudesta, ja kohtaus, jossa pääroolissa on nuori, mykkä mies, jonka perhe on ilmeisesti kuollut raketti-iskussa Ukrainassa. Ukrainan sotaa ei muuten juuri sivuta. Sitä selittää, että elokuvaa on tehty viisi vuotta.

Yhdessä kohtauksessa muuatta nuorukaista luullaan juutalaiseksi. Tolkienista kiinnostunut poika pelastuu pahemmalta ilmoittamalla olevansa haltijoiden sukua. Se menee täydestä moukkamaiseen vastustajaan. Haltiat asuvat Baltian maissa, hyökkääjä sanoo vailla huumorin häivää.

"Venäjä on maa, joka on peittynyt pimeään eikä ymmärrä itseään", German sanoi Berliinissä toimittajille. "Venäjällä on hyvää ja huonoa, kuten esimerkiksi antisemitismi."

Aleksei German Jr:n elokuvan tunnistaa taiteeksi konservatiivinen sivistyneistökin. Henkilöhahmot keskustelevat loputtomasti taiteesta, taiteilijoista ja elämän tyhjyydestä. Taiteilijoita mainitaan paljon Caravaggiosta ja Tolstoista alkaen.

"Venäjä rakentuu kirjallisuuden varaan. Ilman sitä Venäjä olisi tuoli, josta puuttuu jalka."

Käsikirjoitus esitetään, puvustetaan ja lavastetaan, kuin kuvattaisiin näytelmää. Germanin mielestä kyse on impressionistisen tyylin paluusta, kunnianosoituksesta 1960–1980-luvun elokuville, jotka olivat nykyistä parempia.

Germanin elokuvassa ei käsitellä Venäjän nykyistä keskushallintoa. Eokuvaa ovat rahoittaneet muun muassa Venäjän kulttuuriministeriö ja maan television ykköskanava. Aiheesta ei puhuttu Berliinissäkään.

"Venäjän tulevaisuus on heidän käsissään, jotka ilmaisevat ajatuksiaan ja uskovat niihin", German sanoi.

Veli-Pekka Lehtonen HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat