Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Gallen-Kallelan juhlavuotta juhlitaan näyttelyin ja tatuoinnein

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Gallen-Kallela työssään.
Gallen-Kallela työssään.

Miesten välisestä ystävyydestä

Halosenniemessä Terve mieheen -näyttely kertoo Akseli-Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen opiskeluvuosina syntyneestä ystävyydestä ja yhteisistä taiteellisista tavoitteista. Esillä on molempien teoksia nuoruuden kokeiluista kypsän vaiheen teoksiin. Näyttelyyn liittyy luentosarja, joka käsittelee muun muassa Kalevalan kuvittamista, kultakauden muusia ja taiteilijoiden ystävyyttä. Ystävät 150 vuotta -yhteislipulla pääsee Halosenniemen ohella myös Ainolaan, Järvenpään taidemuseoon ja Gallen-Kallelan Museoon.

Halosenniemi (Halosenniementie 4–6, Tuusula) 10. 2.–24. 5.2015
Tarvaspäässä Jusélius-mausoleumin luonnokset
Roerich-näyttelyn jälkeen Gallen-Kallela-museossa esitellään Porissa sijaitsevan Jusélius-mausoleumin esitöitä ja luonnoksia, joita ei ole nähty aikaisemmin laajasti. Teollisuusmies Juséliuksen kuolleen tyttärensä muistomerkkiin tilaamat seinämaalaukset käsittelivät suomalaista luontoa ja elämän kiertokulkua. Ne muodostuivat Gallen-Kallelalle taiteelliseksi välitilinpäätökseksi.

Elämän harjulla: Akseli Gallen-Kallelan Jusélius-esityöt ja luonnokset I 27. 4.–30. 8.2015 ja Hävitys, tuho ja Tuonelan joella: Akseli Gallen-Kallelan Jusélius-esityöt ja luonnokset II 27. 4.–30. 8. 2015 Gallen-Kallela-museossa (Gallen-Kallelan tie 27)
April Jazzin ohjelmassa Gallen-Kallela-konsertti

Gallen-Kallelan syntymäpäivänä 26. huhtikuuta järjestetään Gallen-Kallelalle omistettu juhlakonsertti, jonka solisteina esiintyvät muun muassa Anu Komsi ja Jorma Hynninen. Musiikkiin yhdistyvät tanssiteatteri Glims & Glomsin koreografiat ja Jenni Valorinnan videoprojisoinnit.

Tapiolasali (Kulttuuriaukio 2) 26. 4. Liput alk. 37,5 e.
Gallen-Kallelan Afrikka kahdessa näyttelyssä

Satakunnan Museossa avautuu maaliskuussa näyttely Mikä ilo, mikä valo!Akseli Gallen-Kallela Afrikassa. Näyttely esittelee Gallen-Kallelan matkaa Itä-Afrikkaan vuosina 1909–1910 maalausten, esineiden, luonnontieteellisen aineiston sekä valokuvien kautta. Lisäksi museo esittelee kuvajournalisti Juha Laitalaisen valokuvia, jotka hän on ottanut Gallen-Kallelan jalanjäljissä kulkemaltaan matkalta sata vuotta myöhemmin. Myös Helinä Rautavaaran museossa Espoossa tarkastellaan Gallen-Kallelan Afrikkaa Koppakuoriainen ja muuta näytteitä – isänmaan puolesta Gallen-Kallela -pienoisnäyttelyssä.

Satakunnan Museo (Hallituskatu 11, Pori) 6.3.–31.5.2015
Helinä Rautavaaran museo (Ahertajantie 5, Espoo) 6. 5.–23. 8.
Kainuussa Kalevalaa
Kainuun museon Akseli Gallen-Kallela Kalevala-kirjojen kuvittajana -näyttelyssä kerrotaan Gallen-Kallelan pyrkimyksestä kuvittaa koko Kalevala.
Kainuun museo (Asemakatu 4, Kajaani) 22.2.–17.5.2015
Karnevaalit Gyllenbergin museossa
Loppuvuodesta Gyllenbergin museossa avautuva näyttely Naamiaisia, sirkushuveja ja katutaidetta on karnevaali Gallen-Kallelan kunniaksi. Esillä on myös muutamia Gallen-Kallelan maalauksia.
Villa Gyllenberg (Kuusisaarenpolku 11) 16. 8.–30. 1.
Taidelöylyt Tarvaspäässä
Akseli Gallen-Kallelan Tarvaspäässä sijaitsevaan vanhaan savusaunaan pääsee saunomaan touko–kesäkuussa. Löylyjen välissä kuunnellaan luentoja niin sauna- kuin Gallen-Kallela-aiheista. Ennakkovarausta suositellaan.
Tarvaspää (Gallen-Kallelan tie 27) 21. 5., 28. 5., 4. 6. ja 11. 6. klo 16.30–20.30. Hinta 25 e.
Haussa AGK-tatuoinnit
Harri Larjosto etsii Gallen-Kallelan ja muiden kuvataiteilijoiden teoksiin perustuvia tatuointeja. Tatuointien kuvia ja tarinoita kerätään taideprojektia varten.
Taidetatuointipäivä Tarvaspäässä (Gallen-Kallelan tie 27) 4. 7. klo 13.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat