Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malalan äänikirja ja muut Grammy-ihmeet

Kulttuuri
 

Musiikkialan Grammy-juhlissa on suomalaiselle musiikinkuluttajalle, mitä äimistellä.

Media keskittyy ennen kaikkea raportoimaan siitä, mitä kullakin on bileissä päällään. Tänä(kin) vuonna kuviin pääsi Madonna, jolta näkyi pylly.

Jossain vaiheessa muistetaan toki kertoa palkinnoistakin. Nyt suurin nimi oli brittilaulaja Sam Smith.

Kuten Suomen Emmoissa, Grammyistäkin uutisoidaan vain ne "tärkeimmät". Ehdottomasti eniten lystiä piisaa kuitenkin muista kategorioista. Niitä riittää – tänä vuonna kaikkiaan 83.

R&B:lle, rapille, rockille, jazzille ja countrylle löytyy luonnollisesti monta eri palkintoa, Amerikan mantereella kun ollaan. Gospelia ja kiristillistä musiikkiakin palkitaan viidessä eri kategoriassa.

Kansojen sulatusuunissa palkitaan toki myös meksikolaista musiikkia, lattareita, rootsia, americanaa, bluegrassia, bluesia, folkia ja reggaeta. Harmi kyllä Havaiji-palkinto lakkautettiin jo.

Mikään kivi ei jää kääntämättä. Nuotit, kuorot, musikaalit, sovitukset ja soolot rankataan. Ja huumorimusiikki! Nyt voiton vei "Weird Al" Yankovic.

Lastenlevypalkinnon voi Grammyissä voittaa jopa ilman musiikkia. Nyt palkittiin Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen Malala Yousafzain I Am Malala -kirjasta tehty ääniversio.

Runsaat kymmenen vuotta sitten palkinnon pokkasi kova kolmikko Sophia Loren, Bill Clinton ja Mihail Gorbatšov Pekka ja susi -sadulla. Obama on muuten palkittu aikuisten äänikirjakategoriassa parikin kertaa.

Grammy-historian varrelta voi löytää vieläkin suurempia kummallisuuksia. Yksi toistetuin on popduo Milli Vanillin saama tulokaspalkinto 1990. Myöhemmin samana vuonna selvisi, ettei kaksikko laulanut levyillään itse.

Suurin äimistelyn aihe on kuitenkin tänä: Baha Menin Who Let the Dogs Out sai parhaan dance-levytyksen palkinnon 2001.

Miksi, sitä pohditaan vielä tänäkin päivänä.

Mari Koppinen mari.koppinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat