Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akseli Gallen-Kallela osallistuu Facebook-keskusteluihin tämän vuoden ajan

Akseli Gallen-Kallela ja Pekka Halonen on herätetty 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi eloon sosiaalisessa mediassa

Kulttuuri
 
Akseli Gallen-Kallela piteli kädessään koiranpentua Tarvaspään pihalla vuonna 1914.
Akseli Gallen-Kallela piteli kädessään koiranpentua Tarvaspään pihalla vuonna 1914.
Akseli ja hänen poikansa Jorma poseerasivat Kansallismuseon freskotyömaalla Helsingissä vuonna 1928.
Akseli ja hänen poikansa Jorma poseerasivat Kansallismuseon freskotyömaalla Helsingissä vuonna 1928.
Axel Gallén (muuttinimensä muotoonAkseli Gallen-Kallela vuonna 1907) "nostiSampoa" mallinaSammon ryöstö-teostaan vartenateljeessaan noinvuonna 1906.
Axel Gallén (muutti
nimensä muotoon
Akseli Gallen-Kallela vuonna 1907) "nosti
Sampoa" mallina
Sammon ryöstö
-teostaan varten
ateljeessaan noin
vuonna 1906.
Jorma istui puhvelin päällä safarilla vuonna 1910.
Jorma istui puhvelin päällä safarilla vuonna 1910.

Muut liittyivät Facebookiin 2000-luvulla, mutta Akseli Gallen-Kallelan profiilissa on lomakuvia Afrikasta jo vuodelta 1910.

Vuonna 1915 viisikymppinen Gallen-Kallela näyttää postailleen muun muassa Linuddin huvilan jäätyneistä vesiputkista, hehkuverkon ostamisesta myrskylyhtyihin ja juhliin hankituista herkuista.

Pekka Halosen seinällä Gallen-Kallela kommentoi uutista näyttelijätär Ida Aalbergin kuolemasta. Gallen-Kallelan postaus häntä itseään käsittelevästä tutkielmasta on selvä humble brag eli sosiaalisesta mediasta tuttu epäsuora omakehu.

Edelläkävijöitä tai ei, sekä Gallen-Kallela että Halonen ovat saaneet sosiaalisen median haltuunottoon hieman apua. Heidän haamukirjoittajanaan toimii Satu Rantala Gallen-Kallela-museosta. Rantala elää koko Gallen-Kallelan ja Halosen 150-vuotisjuhlavuoden ajan Gallen-Kallenin ja Halosen kanssa vuotta 1915 ja pyrkii Facebookin avulla kertomaan, millaisia ihmisiä ja perheenisiä taiteen suurmiehet olivat.

Heidän nettielämänsä pyritään toteuttamaan mahdollisimman realistisesti: facebookkaus perustuu historiallisiin aineistoihin: kuitteihin, matkalippuihin, valokuviin ja teosluetteloihin.

Taidehistoriassa taiteilija-arkea tuodaan harvoin esiin näin yksityiskohtaisesti.

Gallen-Kallelan ja Halosen elämää on yleensä seurattu näyttelyjen tai ilmaisutavan muutoksen kautta. Nyt Facebookiin piirtyvä kuva suurmiesten arjesta täydentää sitä käsitystä, mikä jälkipolvilla heistä on.

"Facebook-päivitysten pohjana käytettäviä aineistoja on luettu ennenkin, mutta usein jonkin muun asian tutkimisen yhteydessä. Juuri Facebookiin arkielämä kuitenkin sopii."

Rantala vihjaa, että vuosi on vasta alussa. Vuonna 1915 Taiteilijaseurassa kuohui siinä määrin, että Gallen-Kallela päätti erota. Luvassa on myös San Franciscon maailmannäyttelyä ja keisarin vierailua. Syntymäpäiviään herrat juhlivat huhti- ja syyskuussa. Toistaiseksi Gallen-Kallela ja Halonen haastelevat Facebookissa pitkälti keskenään. Alun perin herrakerhoon toivottiin mukaan Jean Sibeliusta, mutta perikunta ei lähtenyt mukaan.

Myöskään nykyihmiset eivät ole vielä uskaltautuneet pitkiin keskusteluihin taiteilijoiden kanssa, mutta Rantala toivoo heidän rohkaistuvan.

"Jos ihmiset häntä haastavat, kyllä Akseli ainakin yrittää vastata", Rantala lupaa.

 

Gallen-Kallelan ja Halosen Facebook-profiilit löytyvät osoitteista http://www.facebook.com/gallenkallela ja http://www.facebook.com/taiteilijapekkahalonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat